Film i TV

košarka

Aside Banners

Ako voliš Jordanov i Netflixov “The Last Dance” – evo što još možeš gledati za dozu košarke

Piše , Objavljeno

Gle, Last Dance završava za dva tjedna, dobit ćemo još 4 epizode i to je to. Nismo dobili dovoljno Kukoča, ali i dalje obožavamo ovo ostvarenje. Čekanje kratimo nekim od ovih naslova, možda trebaš i ti.

Hoop Dreams

171 minuta ultimativnog košarkaškog dokumentarca. U početku je trebao biti samo polusatni film za PBS, ali se redatelj Steve James toliko zainteresirao za dvojicu mladića da je odlučio pratiti njihov put punih pet godina, a snimio je više od 250 sati materijala. William Gates i Arthur Agee su dvojica klinaca čiji je san igranje na najvećoj košarkaškoj pozornici svijeta – NBA ligi. Niste čuli njihova imena u istoj rečenici s Michaelom Jordanom ili Shaquille O’Nealom? Nije nekakva tajna da nisu uspjeli, ali ovaj dokumentarac je zabilježio rasne i klasne probleme mladih Afroamerikanaca u obrazovnom i sportskom sustavu.

Akademija ga nije nominirala za Oscara i to se smatra jednim od najvećih propusta vezanih uz nominacije što je posebno naljutilo najpoznatijeg filmskog kritičara Rogera Eberta koji je Hoop Dreams proglasio najboljim FILMOM (ne samo dokumentarnim, nego općenito) 1994. godine.

He Got Game

Spike Leejev tour de force, film u kojem glavne uloge glume Denzel Washington i tadašnja nova NBA zvijezda te potencijalni Jordanov nasljednik Ray Allen. Otac mora nagovoriti sina da igra za određeno sveučilište, samo tako će dobiti manju zatvorsku kaznu. Nevjerojatan Spike Leejev vizualni stil, prepoznatljive Jordan 13-ice i scena u kojoj Jesusa (ime Allenovog lika u filmu) dvije studentice “nagovaraju” da dođe baš na njihov faks.

 

Double Team

A gle… Nema ovo puno veze s košarkom. Jean Claude Van Damme i Mickey Rourke, to bi ti trebalo biti dovoljno, ali Dennis Rodman u velikoj filmskoj ulozi? Možeš ili gledati ovu akciju ili Rodmana u Noćnoj mori. Košarkaši su glumili u brojnim filmovima, još od vremena Kareema Abdul-Jabbara koji se borio protiv Brucea Leeja u Game of Death, ali ništa nije bizarno kao ovaj cjelovečernji uradak s Rodmanovim one-linerima.

 

30 for 30

ESPN-ova serija koja je praktički dovela do Last Dancea. Početni plan je bio uzeti 30 redatelja za 30 priča, ali onda je projekt rastao i rastao te smo dobili niz nevjerojatnih dokumentaraca od kojih svaki sam za sebe ima težinu, a njihova snaga postaje još jača kada shvatiš koliko je ambiciozan projekt u pitanju. Svih sportova ima gore, nemoj se držati samo košarke.

Like Mike

Space Jam je vjerojatno odgledan u svakoj familiji, ali ovo je još jedan dječji klasik svake osobe koja voli košarku. Da, glavnu ulogu glumi Lil Bow Wow i gluma nije baš neka, ali je film klasična dječja priča o klincu koji želi uspjeti. I ne, nema ništa realno ovdje. Bow Wow pronađe stare Jordan jedinice s ispisanim inicijalima MJ i odjednom počne igrati košarku na razini NBA zvijezde, čak ga jedna momčad izabere da igra za njih.

Nimalo realno, super predvidljivo, ali i dalje bolje od Letećeg ljubimca. Film slične tematike (praktički remake) nazvan Main Event imate na Netflixu s klincem koji nađe čarobnu masku za wrestling.

White Men Can’t Jump

Najzabavniji košarkaški film svih vremena jer u glavnim ulogama ima dva nabrijana lika koji ne zatvaraju usta. S jedne strane Wesley Snipes, s druge strane Woody Harrelson. Harrelson glumi naizgled super-bijelog, naivnog i lošeg igrača košarke koji se uozbilji na uličnom haklu jednom kad se novac stavi na crtu. Tako hustlea ulicama Los Angelesa dok ne naleti na Snipesa, a onda počnu zajedno. Velike su šanse da je ovo već davno odgledano, ali treba ponoviti – ovaj film je oda košarci devedesetih.

Love & Basketball

Omar Epps i Sanaa Lathan u romantičnoj drami koja se vrti oko košarke. I dalje najbolji filmski soundtrack u povijesti. Ako dijeliš TV-vrijeme s nekim koga voliš, ovo će vam biti okej razbibriga.

Ono… ako ti usfali doze košarke, javi nam se, uvijek imamo još. Ali tu su sati i sati sadržaja, moglo bi biti dosta.

košarka

TAGOVIkošarka košarkaški filmovi Michael Jordan što gledati the last dance