Film i TV

nova serija

Aside Banners

Alcatraz – novi Abramsov bijeg s otoka

Iako je J.J. Abrams supotpisnik nove SF-oidne serije Alcatraz, njegovo ime uglavnom je tek nalijepljeno na poster iz marketinških razloga. Serija o poznatom zatvoru, danas muzeju, prvim je epizodama startala daleko od reputacije poznatog majstora misterije.

Piše , Objavljeno

Nova serija Alcatraz

Nova serija Alcatraz


Talentiran i inovativan autor, da, no J.J. Abrams je posljednjih televizijskih godina tek producent, u industriji gdje glavnu kreativnu riječ imaju scenaristi. Njegova zadnja dva tv projekta, Undercovers i Person of Interest, blijedi su procedurali koji s SF-om i misterijom imaju malo veze, no Alcatrazu treba priznati da je u svom startu bolji od spomenutog dvojca. Ali ne mnogo.
Abrams je tv fanovima poznat kao (su)kreator Aliasa, Losta i Fringea, serija bogate mitologije i povezane radnje, iako na posljednjim dvjema spomenutima nema mnogo zasluge iza prvih epizoda serije. Person of Interest i Alcatraz, njegove nove ovosezonske serije, prve su na kojima ne potpisuje ni jednu epizodu scenarija, tek sudjeluje kao izvršni producent.

O čemu je tu riječ?

21. ožujka 1963. godine ugašen je zatvor Alcatraz smješten na istoimenom otoku u uvali San Francisca. Zatvorenici su “navodno” premješteni, no – objašnjava nam serija – to nije ono što se stvarno dogodilo. Ukupno 302 osobe nestale su tog dana, 256 opasnih zatvorenika te 46 čuvara. Danas, gotovo 50 godina kasnije, zatvorenici se počinju pojavljivati u bivšem zatvoru, sada muzeju kojeg posjećuju horde turista. Ne daju se smesti, već odmah nastavljaju s ubojstvima i ostalim starim navikama, očito nimalo zbunjeni svijetom koji se u međuvremenu drastično promijenio.
Naravno, Vlada o čitavom slučaju zna više od nas, te su uspjeli predvidjeti povratak zatvorenika. Na zasad nepoznatoj šumovitoj lokaciji blizu San Francisca izgrađen je novi Alcatraz u koji će biti smješteni uhvaćeni putnici kroz vrijeme, a ispod starog zatvora je izgrađena tajna podzemna baza. Jer otok dva i pol kilometra udaljen od obale idealno je i totalno pristupačno mjesto za centralnu bazu svih operacija.

Kako to zasad izgleda?

Epizode su nazvane po (izmišljenim) zatvorenicima koji se pojavljuju u pojedinoj epizodi, a u prvim dvjema veći je naglasak stavljen na proceduralni element hvatanja “zatvorenika tjedna”. Dok je Fringe također krenuo nešto suzdržanije i sporije, već do kraja prve sezone razmahao se i prešao u fanovima mnogo draži serijalizirani mod, mnogo bogatije mitologije i povezane radnje. Alcatraz zasad nema takvih ambicija, iako će prva sezona imati samo 13 epizoda. Čak je i sam Abrams, najavljujući seriju, rekao da se trude učiniti je pristupačnijom i povremenim gledateljima, koji će moći pohvatati konce radnje pogledaju li tek jednu nasumičnu epizodu. Takvo nešto niste mogli u Fringeu, ni Lostu. Žudite li za nekom dobrom SF serijom, Alcatraz zasad ne obećava mnogo, ali istovremeno ne radi puno grešaka. Uspijete li se svakog tjedna iznova zainteresirati za novi slučaj, centralna misterija trebala bi se polako, ali sigurno nadograđivati u narednim epizodama.

Tko i što?

Autori serije
J.J. Abrams na stranu, pravi autori serije neka su od manje poznatih imena koja nema nekog smisla nabrajati. Osim spomenuti da je showrunnerica serije trebala biti Elizabeth Sarnoff, veteranka televizije koja je radila na Njujorškim plavcima, Deadwoodu i Lostu, ali je nakon napisanog pilota ubrzo izgurana sa serije (“dala otkaz zbog kreativnih nesuglasica”). Dvojac koji je doveden kao zamjena manje su iskusni autori najpoznatiji po teen SF-iću Kyle XY, a producentski im pomažu neki Abramsovi veterani i suradnici s njegovih prethodnih serija. Učini li vam se glazba poznatom i pomalo Lostovskom, znajte da ju potpisuje Michael Giacchino. Oskarovac.

Rebecca Madsen (Sarah Jones)

Sarah Jones kao Rebecca Madsen

Sarah Jones kao Rebecca Madsen


Vrlo mlada, inteligentna i predana, ali prilično opsesivna detektivka u policijskoj jedinici San Francisca. Odmah na početku serije gubi kolegu i partnera, što njenu opsjednutost poslom gura stepenicu više. Njen djed jedan je od 302 nestalih, što joj daje dodatan motiv za priključenje tajnom vladinom odjelu u lovu na bivše zatvorenike. Mlađahnu, 28-godišnju Sarah Jones eventualno znate kao “onu malu plavu zgodnu sisatu”, po sporednim i gostujućim ulogama u serijama kao što su Ugly Betty, Big Love i Sons of Anarchy.

Dr. Diego Soto (Jorge Garcia)

Jorge Garcia kao Dr. Diego Soto

Jorge Garcia kao Dr. Diego Soto


Doktor znanosti, Alcatraz-entuzijast i autor stripova te nekoliko knjiga na temu zloglasnog zatvora. Iliti tip koji će, poput računala, na spomen bilo kojeg bivšeg zatvorenika izrecitirati njegovo ime, prezime, kriminalnu povijest, povijest bolesti i krvnu grupu. Novi partner detektivke Madsen u lovu na bjegunce iz Alcatraza. Jorge Garcia, poznat vam kao Hurley iz Losta i ovdje glumi prilično sličnu verziju svog bivšeg lika, samo obrazovanijeg, ali podjednako geeky i simpatičnog.

Emerson Hauser (Sam Neil)

Sam Neill kao Emerson Hauser

Sam Neill kao Emerson Hauser


Tajnoviti FBI-jev agent na čelu je spomenutog tajnog vladinog odjela, a frustrirat će vas svojim “znam sve, ali ti neću reći” stavom. Kao mlađi policijski časnik radio je u Alcatrazu prije “zatvaranja”, te je bio prvi koji je otkrio nestanak zatvorenika. Sam Neil je glumački veteran te daje ravnotežu mlađem glavnom dvojcu kao autoritativna figura serije. Stara iskusnjara koju ćete prvo prepoznati po ulozi iz Jurassic Parka, a onda dalje iz hrpetine filmova i serija.

TAGOVIAlcatraz fox fringe J. J. Abrams Jorge Garcia Michael Giacchino Sam Neill Sarah Jones serija sf

Komentiraj