Film i TV

Bezos bi Oscara

Aside Banners

Amazon jako želi Oscara i ne srami se to priznati

Piše , Objavljeno

Osim što je gigant e-trgovine, Amazon svakim danom postaje sve veći. Sve je počelo s knjigama, a danas dostavljaju sve dronovima i lansiraju rakete u svemir i sigurno ih prizemljavaju na Zemlju.

AmazonPrimeAir

Jedan dio posla je i produkcija kulturnog sadržaja, a Amazon i njihov najveći konkurent Netflix su se opako upustili u produkciju serija, a serije su toliko kvalitetne da osvajaju sve relevantne nagrade. Amazonova hit serija Transparent (koja se nalazi na našem popisu najboljih serija u 2015.) je osvojila Zlatni globus i Emmy, a Jeff Bezos, CEO Amazona je izjavio kako je idući cilj Oscar.

Amazon planira producirati 16 filmova u 2016. godini, a nadaju se kako će stvarno imati priliku osvojiti Oscara. To bi bila odlična potvrda za njihove napore da prošire poslovanje Amazona i na kulturne sadržaje.

Bezos je izjavio za njemački Die Welt kako želi ponuditi platformu majstorima filma kao što su Spike Lee i Woody Allen. Allen je snimio mini-seriju od 6 nastavaka i pokajao se, prozvao je to jednom od najvećih grešaka u svom životu. Ali on je čudak, možda serija uopće nije toliko loša. Spike Lee je druga priča, samopouzdan i uvijek siguran u svoja ostvarenja…

Spike Lee se nakon Kickstartera za film Da Sweet Blood of Jesus, okrenuo još jednom (zasad) alternativnom obliku financiranja stvaranja filma. Njegov film Chiraq je prvi dugometražni igrani film koji je Amazon producirao, a iako kritika i publika nisu potpuno zadovoljni rezultatima, medijski je pokriven i svakako je još podigao vrijednost Amazona u očima filmaša i filmoljubaca. Chiraq je moderna interpretacija Aristofanove grčke tragedije Lysistrate. Chiraq je “mudra” igra riječima, spoj Chicaga i Iraka, film u kojem vlada rat na ulicama Chicaga, a žene odluče svojim muškarcima uskratiti khm spolni interkurs khm sve dok pištolji ne utihnu.

Najveći Amazonov konkurent je Netflix koji je tijekom 2015. godine izbacio nekoliko filmova od kojih je svakako najzapaženiji Beasts of No Nation (o kojem smo pisali ovdje) s Idris Elbom u jednoj od glavnih uloga. Film je istovremeno izašao na Netflixovoj streaming platformi i u kinima pa su veliki mulitpleksi odlučili bojkotirati film, ali Netflix je uspio prikazati film u manjim kinima pa ima pravo biti nominiran za Oscara. Film je već bio nominiran za Zlatni Globus, postoji velika šansa da Netflixova uzdanica bude nominirana i za Oscara, što bi samo po sebi bilo veliki uspjeh i priznanje za streaming uslugu (i čitavu streaming industriju).

Amazon, Netflix… Od svih ovih “ratova streaming servisa” u stvaranju serija i filmova, najviše profitiramo upravo mi – publika.

TAGOVIamazon beasts of no nation film Netflix serije spike lee streaming

Komentiraj