Film i TV

novi rat pack

Aside Banners

Apatow i novi kraljevi komedije vladaju scenom

Piše , Objavljeno

Judd Apatow nalazi se iza nekih od najboljih komedija zadnjeg desetljeća, a jednako je odgovoran za uzlet nove generacije kraljeva komedije. Evo tko čini novi Rat Pack.

Judd Apatow i dio ekipe: Seth Rogen, Jonah Hill, Craig Robinson, James Franco, Danny McBride i Christopher Mint Plasse

Judd Apatow i dio ekipe: Seth Rogen, Jonah Hill, Craig Robinson, James Franco, Danny McBride i Christopher Mint Plasse

Zabavljačke grupe, sastavljene od prijatelja koji su glumci i pjevači, nisu nova pojava, a korijeni su postavljeni s Rat Packom u šezdesetima, ekipom koju su predvodili Frank Sinatra i Dean Martin. U osamdesetima, imali smo Brat Pack, mlade glumce okupljene oko filmova Johna Hughesa, a u kasnim devedesetima i nultima Frat Pack, grupu okupljenu oko tria Vaughn-Stiller-Wilson. Danas svjedočimo uzdizanju nove grupe komičara, koji i nisu toliko generacijski povezani, ali dolaze iz iste sredine holivudskih liberala, stonera, prijatelja Willa Ferrela i Judda Apatowa.

This Is The End uspješno puni kino blagajne, na zadovoljstvo filmske kritike i obožavatelja. Razlog? Izvrsna kemija glumačke postave, a riječ je redom o prijateljima, komičarima koji su se uspinjali prema vrhu zadnjih par godina, dolazeći iz raznih smjerova: HBO, Funny or Die i Will Ferell, Judd Apatow, filmovi Superbad i Pineapple Express, serije NBC-a. To nisu superzvijezde koje pune žute kolumne, već normalni zabavljači koji su konačno došli na svoje.Oni su: James Franco, Seth Rogen, Jonah Hill, Danny McBride, Christopher Mintz-Plasse, Craig Robinson, Paul Rudd, Michael Cera, i Channing Tatum, a možemo tu još dodati Azisa Ansarija, Jasona Segela i Jayja Baruchela.

This is The End – vrijedi gledati i da nema šlatanja Rihanne

Dok su prijašnje ‘bande’ komedijaša bile generacijski definirane, ovdje to nije slučaj. Ali, matrica je ista: velika većina američkih komedija snimljenih u zadnjih šest godina za svoje glavne glumce ima kombinaciju dobivenu iz gore navedenih imena. James Franco je osvojio filmski establišment filmom 127 sati, ali prije nego li je sebi čupao ruku iz kamena prema istinitoj priči, glumio je dilera trave u Pineapple Express. Bio je jedan od trojice glavnih protagonista, u ekipi su bili još Seth Rogen i Danny McBride.

Ekipa

Franca i McBridea nalazimo kao glavne glumce osrednje stonerske viteške parodije Your Highness, dok Rogena imamo u sporednoj ulozi u Superbadu, gdje su glavni bili Jonah Hill, Micheal Cera i Christopher Mintz-Plasse. Jonah Hill bio je simpatični debeli lik u Superbadu, a nekoliko filmova kasnije i desetak kila manje, uz Chaninga Tatuma snimio je filmsku adaptaciju serije 21 Jump Street.

Knocked Up

Redatelj Judd Apatow je bitan faktor u formiranju ove nove grupe vodećih holivudskih komičara. U njegovom filmu Knocked Up, glavni je Rogen, a među ekipom imamo Jaya Baruchela i Jasona Segela. Ok, nije kao da su se upoznali na snimanju tog filma, na početku karijere radili su na seriji Freaks and Geeks (koju je režirao Apatow), što definitivno stoji kao TV preporuka. Segel i Rudd su snimili komediju I Love You, Man, a Rudd i Mintz-Plasse Role Models, jedan od onih blesavih filmova koje je nevjerovatno lako gledati mnogo, mnogo puta. Sean William Scott, popularni Stiffler, briljirao je u Role Models kao ‘veliki brat’ koji objašnjava kako ugledati i odmjeriti sisu perifernim vidom, ali iz nekog razloga, nije uhvatio tu potisnu snagu koju ima ostatak ove ekipe. Nakon mnogih epizodnih uloga, Danny McBride je dobio svoj trenutak dokazivanja kao glavni anti-junak HBO-ove serije Eastbound and Down, u kojoj je glumio propalog narkomanskog igrača bejzbola.

Tu dolazimo do HBO i Funny Or Die poveznice, jer u ovoj seriji gostuje Will Ferrell kao bogati prodavač auta; što je Ferrell iskoristio da pokaže kako odlično imitira Ric Flaira. Funny Or Die možete pratiti na webu, ali i kao HBO serijal, a ako potražite video Bat Fight, vidjet ćete Ferrella u istoj toj imitaciji Ric Flaira, kako se ‘bori’ protiv Craiga Robinsona.

Robinson je svoju prvu veliku priliku dobio u seriji The Office, gdje mu je kolega bio Steve Carrel, dok je njegova prva velika filmska uloga bila je u 40 Year-Old Virgin, kojeg je režirao Judd Apatow. U 40 Year Old Virgin glumi Kat Dennings, koja je sa Michaelom Ceraom snimila Nick and Norah’s Infnite Playlist, gdje je negativac bio Jay Baruchel. Ali, recimo da se ovaj glumački krug zatvara preko Judda Apatowa.

Neki novi klinci komedije

Ekipa okupljena na filmu This Is The End predstvalja jezgru današnje komičarske industrije, barem što se Sjeverne Amerike tiče. Dodamo li tu još i autore Adult Swima, među kojima genijalci poput Pattona Oswalta i Roba Corrdrya, ima li bi kompletnu kartu današnjih lidera svijeta komedije. Čekaj, a Galifianakis i oni likovi iz Hangovera? Oni su kategorija za sebe.

U svakom slučaju, prošlo je vrijeme Dana Aykroyda i Eddieja Murphyja, a prolazi i vrijeme Vincea Vaughna i Bena Stillera. Danas komedijama vladaju neki novi klinci, a najsmješnije je to što oni uopće nisu klinci, a neki od njih nisu ni toliko novi.

Što pogledati?

Mnogo imena, mnogo filmova, koje vrijedi pogledati? Ove poznatije ne treba posebno isticati, stoga bacam nekoliko naslova koji su vrijedni vašeg vremena, a naći ćete ih na DVD-u, Video On Demand servisima, Torrentima, a vrlo vjerovatno i na nekim od onih ‘watch movies online’ sajtovima.


Nick And Norah’s Infninite Playlist: Gledajte ga s curom.

Role Models stavite pod obavezno. Obeserve And Report također, jer je riječ o hvalevrijednom ostvarenju crne komedije. Nick And Norah’s Infinite Playlist idealan je ‘date movie’. Ako želite college komediju, tu je Accepted. I Love You, Man naslov je koji velik broj ljudi nije gledao, ali su zato gledali Segelov uspješniji film, Forgetting Sarah Marshall. I Love You Man nema Kristen Bell, ali zato ima Rashidu Jones i jednu odlično snimljenu scenu riganja. Što se serija tiče, osim već ranije spomenutih, vrijedi pogledati Children’s Hospital i NTSF:SD:SUV s Adult Swima. U ovoj zadnjoj glumi kapetanica Janeway sa povezom preko oka! Želimo vam ugodan nastavak buljenja u ekran.

TAGOVIfrat pack judd apatow komedija will ferrell

Komentiraj