Film i TV

bez uvrede inteligenciji?

Aside Banners

‘Arrival’ bi mogao biti najrealističniji film o invaziji izvanzemaljaca, trailer obećava

Piše , Objavljeno

Uglavnom znamo što očekivati od filmova o invaziji izvanzemaljaca – izlizane zaplete, prenapucan CGI i dizajn samih izvanzemaljaca koji poznamo otkad smo bili klinci. “Arrival” zasad obećava.

Posljednji film koji nas je oduševio s pristupom kontaktu s izvanzemaljskom rasom je bio (za internet kulturu već prastari) Kontakt s Jodie Foster, ali razumljiv je inteligentni podtekst čitavog filma jer je zapravo ekranizacija romana legendarnog astrofizičara Carla Sagana. Čak se nije ni radilo o invaziji, pojmu s negativnom konotacijom, nego baš o kontaktu.

Nakon Kontakta smo se zasitili silnih “blockbusterskih” pokušaja s laserima, virusima, otmicama… Mislili smo kako za ekstraterestrijalni žanr nemka nade, ali onda se iznenada pojavio trailer za Arrival – film s Amy Addams, Jeremy Rennerom i Forestom Whitakerom u glavnim ulogama.

Na prvi pogled nam se čini kako će se Arrival fokusirati na diplomatsku stranu kontakta s nepoznatom rasom. Amy Addams glumi stručnjakinju za ligvistiku koju američka vlada zaposli nakon što se na Zemlji pojavi misteriozna letjelica. Trailer nas polako uvodi u letjelicu, fotografija je odlična, a čini nam se da bi ovaj film čak mogao poštivati i znanstvene zakonitosti.

Trailer nam ne odaje previše, nadamo se da će tako i ostati. Iako još uvijek postoji šansa da će cijeli svijet eksplodirati ili da će troje glavnih likova ostati zatočeno među stijenkama letjelice s tisuću gladnih izvanzemaljaca, nadamo se kako ćemo dobiti dostojnog nasljednika Kontakta – još jedan inteligentan film o nepoznatim entitetima.

TAGOVIarrival Carl Sagan film izvanzemaljci sf svemir

Komentiraj