Film i TV

tu je sve počelo

Aside Banners

Batman Begins: Nolanova Batman trilogija i stripovi koju su je oblikovali

Naslovom The Dark Knight Rises, redatelj Christopher Nolan kompletirao je svoje viđenje sage o Batmanu, i svijet filma zadužio za jednu od najbolje sastavljenih trilogija. Provjerimo koji su strip serijali dali temelje za Nolanovu Dark Knight trilogiju.

Piše , Objavljeno

Kada se uhvatio rada na Vitezu tame, Nolan je morao biti spreman prihvatiti veliku odgovornosti i visok rizik:fanovi Batmana i dalje su štovali Tima Burtona i prezirali Joela Schumachera, koji je Čovjeka šišmiša doslovno ostavio u ruševinama nakon tragikomičnog Batmana i Robina. Nolan je – ironijom sudbine, kao u Inceptionu – morao ‘ići dublje‘, te je kopao po stripovskim korijenima Batmana i kombinirao ih s klasicima sedme umjetnosti kako bi stvorio snažnu i prihvatljivu interpretaciju, koja će jednako zadovoljiti hardcore fanove, kao i ljubitelje dobrog filma općenito. Provjerimo koji su strip serijali dali temelje za Nolanovu Dark Knight trilogiju.

Dio prvi:Batman Begins

Trebamo se vratiti na početak. Tko je Bruce Wayne, i zašto on mora postati Batman? Tko, i što, je zapravo Batman? Christopher Nolan odlučio se za detaljno, metodično pričanje Batmanove sage, i u tome mu je pomogao David S. Goyer s kojim je napisao scenarij, ali za velik dio priče zaslužan je strip autor Frank Miller.

Priču je zakuhao Frank Miller

Priču je zakuhao Frank Miller

Danas ga znate po Sin City-u i 300, ali Miller je svjetsku slavu stekao upravo svojom re-interpretacijom Batmana u mini-seriji The Dark Knight Returns, objavljenoj 1986. godine. U tom serijalu pratimo Brucea Waynea koji ima pedeset pet godina, a u osvetničkoj je penziji deset godina. U međuvremenu je otkrio vinski podrum na imanju obitelji Wayne, odustao od aktivne borbe protiv kriminalaca, i zapao je u depresiju. Naravno, jedne kišne noći dolazi do prekretnice i vraća se uniformi Viteza tame, čisti grad od krvoločne bande koji sebe nazivaju Mutantima, sukobljava se s pomahnitalim Harveyem Dentom, lažno reformiranim Jokerom, te Supermanomkoji radi kao vrhovni agent militantne američke vlade.

The Dark Knight Returns je značio je doslovno povratak Viteza tame na vrh svijeta stripa, a također je dao razloga Warner Brothersu da pozovu Tima Burtona da poradi na filmu. Većina ljudi, koji ne prate stripove, Batmana su pamtili kao Adama Westa iz šaljive TV serije. Millerov strip serijal obnovio je Batmana u očima mainstreama, i vratio ga mračnim, tmurnim korijenima.

Za mene, Batman nikad nije bio duhovit‘, napisao je Miller u uvodniku serijala kojeg je napravio godinu dana nakon The Dark Knight Returns. Bio je to Batman:Year One, glavni temelj filma Batman Begins.

Bogati nasljednik vraća se iz dalekog svijeta u rodni grad. Policijski poručnik Jim Gordon dolazi u Gotham zbog premještaja. Gradski dužnosnici su korumpirani i surađuju s mafijom koja upravlja čitavim Gothamom, a za njih sve rade pokvareni policajci. Bruce Wayne mora očistiti svoj grad zbog roditelja koji su kao bogati filantropi u Gothamu vidjeli sliku perspektivne budućnosti, i za te građane kojima su Wayneovi htjeli osigurati dostojanstven život. Bruce zna da mora postati osvetnik, vojska sastavljena od jednog čovjeka, ali prije svega, simbol pravde koji će prestraviti one koji koriste strah za vlastitu dobit.

U filmu, jednako kao u Batman:Year One, Gotham je velegrad u propadanju, prometno povezan nadzemnom željeznicom, prenaseljen i prljav. Policijski načelnik Loeb protivi se Batmanovoj pojavi od samog početka, a tu je i pokvareni detektiv Flass koji prima drugu plaću od šefa mafije, Carminea Falconea. Bruce Wayne je mlad, pun bijesa i neiskusan, ali dobro istreniran od strane Lige sjena, glavne negativne sile koja se vuče kroz sva tri Nolanova filma o Batmanu. Scena jata šišmiša na početku filma preuzeta je iz stripa, jednako kao Batmanovo korištenje šurikena, scena mladog Brucea koji kleči između svojih ubijenih roditelja, sonični uređaj za prizivanje šišmiša, motiv Brucea koji radi sklekove na jednoj ruci dok mu Alfred čita novinske vijesti, te sam kraj filma, koji jednako kao Year One završava s Gordonom koji stoji kraj Batsignala i najavljuje dolazak Jokera.

Jim Gordon i Batman

Jim Gordon i Batman

Nolan nije samo posegnuo za Year One u svojem tumačenju Batmana, čitava priča o Ra’s Al Ghulu i Ligi sjena čije je sjedište negdje na Himalaji detaljno je prikazana u mini seriji The Man Who Falls, jednako kao Wayne sa bradom, te dječak Wayne koji pada kroz drvene grede u spilju. Susret sa šišmišima u podzemlju je iz The Dark Knight Returns. Wayne koji namjerava ubiti Joea Chilla, ali ga netko preduhitri, motiv je iz Batman:Year Two. Iz epizode The Haunted Knight preuzete su mnoge scene Scarecrowa, poput njegovog spominjanja da je ‘doktor Crane odsutan‘. Scarecrow i Falcone surađivali su u strip serijalu The Long Halloween, gdje ćete također naći scenu u kojoj Batman ispituje zavezanog sumnjivca obješenog za noge, usred kiše. Ra’s Al Ghul pušta luđake na slobodu jednako kao u četiristotom broju originalne strip serije, a Batmobile kojeg znate kao Tumbler prvi put je uveden u Millerovom The Dark Knight Returns.

Scarecrow u stripu i na filmu

Scarecrow u stripu i na filmu

Da, Nolan je doista mnogo uzeo iz stripova kako bi stvorio svoju noir verziju Batmana. Scenarist David S. Goyer priznao je čak da je uzimao kompletne dijaloge iz bitnijih epizoda Batmana, poput Wayneovog govora kako mora ‘postati simbol’, što je preuzeo od Untold Legends of the Batman, iz 1980. godine. Dodajmo tome utjecaje Blade Runnera, Metropolisa, Terminatora, akcijskih azijskih i klasičnih detektivskih filmova, i imamo dobitnu kombinaciju za Batman Begins, kao i za nastavke.

Batman Begins vratio je kredibilitet i kvalitetu Vitezu tame. U drugom dijelu, secirat ćemo The Dark Knight, naslov koji je jednako oduševio filmske stručnjake, mainstream publiku, ljubitelje stripova, a i sve one koji su investirali u ovaj film, jer je zaradio preko milijardu dolara na svjetskim kino blagajnama.

Što trebate pročitati?

Batman:Year One (Frank Miller, 1987.)
Ako ste lijeni za čitanje, provjerite dugometražni animirani film Batman:Year One, iz 2011.

The Dark Knight Returns (Frank Miller, 1986.)
Ako ste lijeni za čitanje, pričekajte prvi animirani dio ove mini serije, koji u listopadu ide u ograničenu kino distribuciju i na DVD.

Batman:The Man Who Falls, 1989.

Batman #400, Volume 1, 1986.
Batman:Haunted Knight, 1996.
Batman Annual #8, 1982.
Untold Legends of the Batman, 1980.

TAGOVIbatman batman i stripovi christopher nolan strip

Komentiraj