Film i TV

bolesne preporuke ha?

Banner 300

Bolesne preporuke: Kad si prikovan za krevet, jedino što možeš je bindžati serije i filmove

Piše , Objavljeno

Živimo u brzom vremenu, vremenu smanjenog raspona pažnje i instant-notifikacija pa tako ne možemo pogledati film bez pauzi. “Sva sreća”, bolest me ošamutila pa sam odjednom dobio pažnju nazad. Neke od ovih bolesnih preporuka ti možda budu zanimljive.

I ja sam samo čovjek, i mene napadne bolest s vremena na vrijeme. To uglavnom budu posljedice iscrpljenosti ili loše prehrane, potrebe za doktorom uglavnom nikad nema. Tijelo mi se treslo, znojenje mi je obilježilo dane (not the fun kind), a prehrana mi je postala toliko dosadna da bi se iste posramio i narednih Holt iz Brooklyn Nine-ninea.

I što čovjek može raditi? Pekle su me vjeđe da bih peglao nešto na mobitelu, za knjige sam se previše meškoljio pa sam odlučio početi čistiti sve one serije koje nikako da počnem jer… ne postoji razlog. Želim ih gledati, imam ih na pameti, ali kad udari slobodan trenutak – nikako da se natjeram. Dogodi li se i tebi to? Sad je bilo puno povezanih slobodnih trenutaka i vrijeme za čišćenje watchliste.

Nisam platio Netflix ovaj mjesec pa su serije malo od Amazona, malo od Disneya. Moraš malo i na tu stranu bacit mamac, Netflix je zapravo dosta loš – izuzev par naslova, ali lakoća korištenja me uvijek ponovno osvoji. S obzirom da mi vikend nije bio lak, odlučio sam i do serija i filmova “težim putem”. A znaš taj put. Ima veze s gusarima.

Evo što sam gledao, možda i tebi dobro dođe.

The Boys

Amazon Prime je odlučio ekranizirati strip o superjunacima koji zloupotrebljavaju svoj položaj u društvu. Zamisli samo Justice League – Supermana, Wonder Woman, Aquamana i društvo kako funkcioniraju po hrvatskim principima ljubljenja beba i grljenja starica u javnosti, a dilanja zlih tvari i henganja s mutnim likovima.

Ovdje su superjunaci mutni likovi, potpune zvijezde, imaju svoje filmove i proizvode, svi ih vole, skupljaju se njihove igračke, a svima njima upravlja korporacija koja zapravo čitavo vrijeme diktira igru. Nakon što se Hughieju jedan superjunak (kao Flash, ali ne baš) zaleti u djevojku superjunačkom brzinom, toliko brzo da Hughieju u rukama ostanu samo šake njegove djevojke – sve kreće nizbrdo. Sama ova scena je dovoljno bizarna da ti približi ostatak serije.

Bit će i druge sezone, imaš 8 epizoda koje ćeš brzo pogledati ako se nakačiš. Ja jesam. Osjećaj gledanja je kao čitanje stripa – vrhunska priča, kvalitetni koncepti, kritika današnjeg društva, moći, politike i vjere, ali i nekako sveprisutan osjećaj šunda. Što meni uopće nije loša stvar. Najbolji stripovi su napravljeni tako. Nikakva umjetnost koju čitaš dok piješ čaj s malim prstom u zraku nego umrljani paperback u bolnici dok čekaš da ti skinu longetu.

Ocjena: 4 od 5

Good Omens

Good Omens je književno djelo dvojice majstora zabavne fantasy fikcije, a pod fantasy ovaj put ne mislim na Game of Thrones. Terry Pratchett i Neil Gaiman su napisali djelo o dolasku Antikrista na Zemlju i izazivanju Sudnjeg dana, a to djelo je napokon doživjelo ekranizaciju za male ekrane.

Pratchett više nije s nama, ali Gaiman je sudjelovao na ekranizaciji kako bi sve bilo odrađeno dobro, kvalitetno i časno.

Demon i anđeo žive na Zemlji od početka vremena, putevi im se stalno isprepliću, a pokušavaju spriječiti dolazak Sudnjeg dana iako i đavolja vojska i vojska anđela navijaju da dođe do rata. Možda zvuči kao heavy subject, ali serija je puna left-field humora, jeftinih vizualnih rješenja, a opet – jedna je od zabavnijih ostvarenja koje sam imao priliku gledati.

Reći ću vam samo da je jedno od proročanstava nepogrešive proročice, ono za 1980. godinu – “pojavit će se jabuka koju nećete moći jesti, uložite u tu jabuku Majstora Jobbesa i bit ćete bogati do kraja svijeta”. Eto, toliko je ozbiljno.

Ekstra plus su vjernici diljem svijeta koji su pisali peticije da se ukine ova blasfemija od stvaralaštva. Vrijeđa se njihova vjera. E pa vašim peticijama se vrijeđa naša inteligencija.

Zanimljivih glumačkih njuški ima u seriji, David Tennant je demon, Michael Sheen je anđeo, glas boga je Frances McDormand, Jon Hamm je anđeo Gabriel, a vidjet ćete i Dereka Jacobija, Nicka Offermana i još masu likova kojih se sad ne mogu sjetiti.

Ocjena: 5 od 5

Mandalorian

Disney+ je nova streaming usluga na internetima čiji je cilj otkinuti značajan komad tržišnog kolača Netflixu, a to će se potruditi obaviti s vlastitim originalnim licenciranim sadržajem. Upravo u tu kategoriju spada i Mandalorian, prva igrana serija u Star Wars svijetu.

Kacigu glavnog lika ćete prepoznati, tko se krije iza nje, još uvijek ne znamo. On je lovac na ucjene koji dobije težak zadatak. Serija je svemirski vestern, vrhunski napravljena, ali na temelju prve dvije epizode mogu ustvrditi da se još uhodava i nadam se da će pronaći čvrsto tlo u nadolazećim epizodama.

Klasični Star Wars prijelazi su tu, smiješnih vanzemaljaca ne nedostaje, zalomi se i koje čudovište. Sve za prave Star Wars fanove, ali i za one povremene kao što sam ja. Mozak iza serije je Jon Favreau koji Disneyju nastavlja osiguravati fine novce – nakon angažmana na Marvel uratcima, Knjige o džungli i Lion Kingu.

Nemaju svi Disney+. Negdje nije dostupan, neki ljudi ne žele plaćati još jedan servis uz Netflix tako da je Mandalorian jedan od razloga porasta torrentinga u posljednjih dva tjedna. Znaš da je istina, znaš otkud mi.

Ocjena: 3.5 od 5

Parasite

View this post on Instagram

Without a doubt one of the best films of the year. Bong Joon-ho’s #Parasite is a true masterpiece for years to come. What an incredible experience this was to watch last night and we cannot recommend this film enough. . This film completely lived up to the hype following its award at #Cannes earlier this year. #Parasite is a look into the structural inequality that defines our world. Brilliantly written, paced, and shot, #BongJoonho and screenwriter Han Jin-won are masters at executing the unexpected. Incredibly entertaining, hilarious, yet so dark, Parasite is extremely captivating. Trust us on this one, go watch it now!☝? . And thank you to @drafthouseaustin for showing this. ??

A post shared by The Films Zone (@thefilmszone) on

Ovogodišnji pobjednik u Cannesu. Film o kojem je bolje znati što manje. Režirao ga je Bong Joon-ho, južnokorejski majstor. Stoljećima se nisam osjećao ovako ushićeno dok sam gledao film. Evo, preskoči trailere, sinopsise, ocjene filma, čak i žanr ti ne treba, ne želiš vidjeti ništa što će ti pokvariti doživljaj. Preporuka.

Ocjena: Šest od pet. Da. To sam rekao.

Paddington 2

Volim dječje filmove. Nerijetko odem sam pogledati crtiće i dječje filmove u lokalni multipleks jer je cijena dječje matineje subotom i nedjeljom do 11:59 svega 20 kuna. Ovaj film nisam mogao ići gledati. Lik od 30 godina na dječjoj matineji filma o medvjediću koji se zove Paddington? Shvaćaš da zvuči i izgleda krivo. As in “zatvor-krivo”. Evo napokon sam pogledao film doma i to je jedan najbolji dječji film ikad.

Medvjedić s kaputićem i šeširom koji voli sendviče s marmeladom od naranče završi u zatvoru jer je krivo optužen da je ukrao knjigu. Savršeno spojen u niz dogodovština, pitak kao dječja slikovnica, klišeiziranih likova, ali toplog srca. Remek-djelo svog žanra. Nije ni čudo što je jedno vrijeme bio najbolje rejtan film na Rotten Tomatoesu.

Ocjena: Pet od pet

Balboa Blvd

Evo zalomio se i loš sadržaj ovog vikenda. Balboa Blvd. Vidim okej su ocjene, vidim o nekoj košarci je, odlučim pogledati. Oh moj bože. Počnu oni pričati i skužim ja da je u pitanju Australija. Neki klinjo igra protiv beskućnika, beskućnik mu odluči biti trener za ulične susrete. Što će ikom trener za uličnu košarku 1 na 1? Gluma drvena kao teren u Madison Square Gardenu, scene košarke tužno spore i nezanimljive, a slow-motion trenuci uopće nisu glatki jer nisu imali dovoljno kvalitetnu kameru. Najbolje od svega, ovo sam gledao prvu noć kad me prala groznica, film je bio na repeatu sigurno nekih 6-7 puta tako da sam jednu groznu utakmicu sigurno pogledao 4 puta bez snage da se ustanem i promijenim. Nije mi ni smetalo. Film je savršeno išao uz moje stanje. Preskoči ovo. Ako se želiš zgroziti – i trailer će biti dosta.

Ocjena: 1 od 5

Osim filmova i serija – otkrio sam i emulator za igre s PSP-a, Playstationovog prvog pokušaja prijenosnog gejmanja. Počeo sam igrati Final Fantasy Tactics: War of the Lions, FIFA Street 2 i Lumines. Dobar vikend koji se neće tako skoro ponoviti, nadajmo se – zbog mog zdravlja.

Sad se vraćam u svijet malenog raspona pažnje i instant-notifikacija.

TAGOVIFilmovi preporuke serije