Film i TV

bolna sjećanja

Aside Banners

Bolna sjećanja: Serije koje su nas svojim finalom raspi*dile do kraja

Piše , Objavljeno

Neke smo pratili samo jednu sezonu, s drugima prolazili kroz sparna ljeta i hladne zime. Godinama se spremali za veliko finale, koje je onda nažalost ostavilo poprilično loš aftertaste. Nisu nužno sva navedena finala bila kriminalna, ali definitivno nisu bila na razini na koju nas je serija ranije navikla. Negdje su nas scenaristi ubili u pojam ostavljajući previše stvari da vise nerazjašnjenima, negdje nam se poigrali sa sudbinom najdražeg lika, ali u svakom su nas slučaju opasno naljutili.

How I Meet Your Mother

Devet (pre)dugih sezona trajala je agonija, a ljubitelji ovog sitcoma godinama su predviđali tko je majka i koja je njezina sudbina. Malo je reći da je rasplet u kojem ista odmah potom umire od terminalne bolesti razočarao publiku prije šest godina, a ni rješenje ljubavnog trokuta s Barneyjem, Tedom i Robin nije im najbolje sjelo. Srećom, nismo nikad bili fanovi ove uspješnice TV kuće CBS, ali bilo je neizbježno pratiti je tek onoliko da možeš pogledati finale i izbaciti kasnije vlastiti bijes na internetu. We did it. ☑

Lost

Planetarno popularna serija završila je prije 10 godina, ali da budemo posve iskreni, ni danas nam nije najjasnije što smo gledali. Misterij ‘Izgubljenih’ brzo je i lako globalno osvojio publiku, a onda je otprilike u drugoj polovici od šest sezona ‘Losta’ krenulo mrcvarenje gledatelja. Možda ima još netko tko nije ovo pogledao, a ima namjeru pa ćemo probati ovo odraditi bez spoilera, ali ionako je vjerojatno svejedno. Ne postoji način da se nakon ovog finala ne osjećate kao da su vas scenaristi godinama malo po malo zalijevali kantama fekalija po glavi. Samo zato što su u mogućnosti.

Scrubs

Serije koje doguraju do devet sezona, pri čemu se posljednja nije ni trebala snimati, obično teško izbjegnu pomalo tužnu sudbinu. Gotovo je neizbježno da se razvodne, ostanu bez značajnog dijela originalne glumačke postave i toliko se odmaknu od onog što smo zavoljeli da ponekad nije najjasnije kako se i dalje radi o istoj seriji. ‘Scrubs’ se u devetoj sezoni većinom okrenuo mlađim snagama i njihovom mukotrpnom školovanju, a iako su za finale uspjeli vratiti nekolicinu starih lica, koja su iznijela seriju, mnogi fanovi serije i danas priznaju samo finale iz sezone ranije.

Dexter

Ranije smo se nekako uspjeli suzdržati, ali pošto je serija završila s emitiranjem prije sedam godina, optužbe za spoilere odlaze u zastaru. Dakle, ni ne pokušavajte! Pa krenimo s Dexterom… Osim što je serija patila od već viđene i opisane krize uzrokovane predugim trajanjem i jahanjem previše sezona, samo finale bilo je šlag na tortu takvog dojma. Ako ste se probili do samog kraja vjerojatno vas je već boljela briga kako će završiti. Nas je. Ili smo tako mislili dok serijski ubojica nije kao u partizanskim filmovima uletio u vrtlog besmrtnosti i reinkarnirao se kao drvosječa!?

Game of Thrones

Naravno, Igra prijestolja nije mogla izmaknuti ovoj listi. Osim što se radi o najpopularnijoj TV seriji svih vremena, gotovo sigurno se radi i o TV seriji čijih je nekoliko odjavnih epizoda raspi*dilo publiku više nego li itko ikoga u popularnoj kulturi uopće. Sve ono što se godinama pažljivo gradilo uz suradnju s neizbježnim Martinovim knjigama, jedan cijeli nevjerojatni svijet koji nas je uvukao unutra poput živog pijeska, na kraju je na silu sklepano u finale serije uz scenarističke odluke koje su nas u pojedinim trenucima dovele do ludila. Uvredljivo brzopleto, nelogično, čak i neambiciozno. Ekvivalent rastanka s ovom serijom bio je seks u trajanju od 37 sekundi, a internet je gorio kao King’s Landing.

TAGOVIdexter Game of Thrones lost serije