Film i TV

No More Home Alone!

Aside Banners

Dosta je bilo repriza! Pogledajte nove božićne filmske klasike

Piše , Objavljeno

Stara feničanska poslovica kaže: “Nije Božić dok na televiziji ne puste Sam u kući!” I stvarno, svaki Božić ista priča. Evo naših prijedloga za nove božićne filmske klasike – i buduće reprize

Iz godine u godinu nam je faca Macaulaya Culkina sve iritantnija, Grinch krade Božić, a mi, postariji ljudi, sve teže shvaćamo zašto su napravili cijeli film o tome kako Schwarznegger pokušava klincu kupiti božićnu igračku. Daj djetetu kamen i komad drveta i nek se igra, kao i mi onomad šezdstprve. Zato je možda kucnuo čas da na tron božićnih filmskih klasika zasjednu neki drugi igrači!

Rare Exports

Šta to Finska ima osim snijega, čudnog jezika i sobova? Ako ćemo vjerovati ovom filmu, a potpuno i slijepo vjerujemo, Finska ima i Satan Clausa, mitskog manijakalnog bradonju koji sa svojim pomoćnicima posebno uživa u kažnjavanju zločeste dječice.

Nakon što ga grupa kapitalističkih američkih svinja iskopa iz ledenog zatvora u srcu obližnje planine, stari ubojica krene raditi ono što najbolje zna, a zaustaviti ga mogu jedino dječak Pietari, njegov otac i grupa bradatih finskih lovaca na sobove. Za samo 2 milijuna eura, Finci su uspjeli snimiti vizualno fascinantnu, maštovitu, duhovitu ali i poremećenu horror-komediju, i to na račun svog nacionalnog simbola. Eeee, da barem i mi u našim kinima možemo gledati Petar Krešimir IV: Dragonslayer.

Black Christmas

Ne, nažalost nije riječ o nekakvoj komediji braće Wayans s crncem kao Djedom Božićnjakom, nego možda i najboljem božićnom slasher horroru.

Redatelju Bob Clarku se posrećilo s ovim filmom, pošto je i prije i poslije njega ostao zapamćen kao autor nekih od najgorih filmskih proizvoda posljednjeg stoljeća. Priča je tipično američki slasherovska: tijekom božićnih praznika nepoznati manijak terorizira djevojke u jednom fakultetskom sestrinstvu, te ih polagano i sistematično ubija jednu po jednu, dok policija standardno samo sliježe ramenima.
Film je, s današnjeg gledišta, prilično zastario, ali je s druge strane i jedan od najznačajnijih i najboljih filmova te vrste i prilično jeziv horror (što dokazuje i nastavak/remake iz 2006., koji je pak potpuna katastrofa). Point of view pogled ubojice, jezivi telefonski pozivi i oči manijaka koji promatra svoje žrtve su definitivno prava kontra sladunjavom smeću koje ćemo vjerojatno morati gledati na televiziji i ovog Božića.

Bad Santa

Zločestog djedicu ste vjerojatno svi gledali, ali ga ipak nitko ne shvaća preozbiljno. A Billy Bob Thorton se svojski trudi biti najbolji i najluđi Santa novog stoljeća. Što se nas tiče, pobijedio je!

Bad Santa je u svojoj suštini jedna tipična američka priča o propalici, sitnom lopovu i kurvišu, koji za Božić dobije drugu priliku i možda učini svoj život kvalitetnijim. Billy Boba je negdje u to vrijeme ostavila luda Angelina Jolie, jer je bio previše spaljen čak i za nju, što je još jedan dokaz da je ovaj čovjek jedini pravi izbor za ovu ulogu.

Saint

Premda tehnički nije božićni, nego ‘svetonikolački’ film, ipak se mora staviti na popis novih božićnih klasika jer je prije svega nizozemski horror (a svi znamo kakve nizozemci horrore rade, hint: čovjek + gusjenica). Premda nije njihov simbol, zemlje Beneluxa jako vole ovog sveca, pa su njegov lik i djelo odlučili kapitalizirati kao i Finci s Djedom Božićnjakom.

Dakle, po ovoj povijesno potpuno ispravnoj priči, bradati Nikola nije dobroćudni starac koji je djeci donosi poklone, nego psihopatski ubojica koji se vraća put kada puni mjesec pada na 5. prosinca, kako bi se osvetio potomcima svojih krvnika. Sjec tu, sjec tamo, činjenica da nitko živ ne obraća pozornost da duh svetog Nikole ubija mlađariju i katastrofalni engleski dubing stavljaju ovaj film visoko na listu must see ovog Božića.

You Better Watch Out aka Christmas Evil

Još jedan stari klasik koji ste gledali jedino ako ste fan obskurnih horrora ’80-ih, priča je o srednjovječnom izrađivaču igračaka koji je opsjednut Djedom Božićnjakom. U ovom psihološkom horroru on ide toliko daleko da na sebe preuzima teški teret kažnjavanja svih onih koji su bili zločesti.

Zapravo tu je i problem stvaranja horrora o Djedu Božićnjaku. Priča je uvijek ista: on kažnjava zločeste tako da ih kolje, probada, lomi vratove i gazi ralicama. I to je uglavnom to, vidiš jedan takav film, vidio si ih sve. Ipak, pošto je ovaj bio jedan od, ako ne i prvi horror sa psihopatskim Santom, dobiva častan spomen i kod nas.

A very Harold and Kumar 3D Christmas

Treći i najlošiji dio sage o dogodovštinama dva najbolja stoner prijatelja, Harolda i Kumara, i dalje je smješniji od 400% drugih komedija koje smo prisiljeni gledati. A kad se u jednadžbu ubaci i Neil Patrick Harris (glumi samog sebe u sva tri nastavka, najbolji guest star ikad u ikojem filmu snimljenom u bilo kojoj dimenziji bilo kojeg multisvemira).

U prvom nastavku su zbog duvanja prošli pola Amerike tražeći hamburgere, u drugom su zbog duvanja završili u Guantanamo Bayu, a u trećem su prestali duvati i vode dosadne živote pekući kolače i igrajući Wii tenis. Dok opet ne počnu duvati, zapale božićnu jelku Dannyja Treja i imaju samo jednu noć da nađu drugu. Božićna komedija desetljeća koju naravno nismo imali prilike gledati u našim kinima, ali sad je vrijeme da se to ispravi…

Santa Claus conquers Martians

Ako ovo nije klasik, ne znamo šta je?! Grupa sivo-zelenih Marsovaca koji izgledaju kao turski pastiri iz 19. stoljeća s usisavačima na glavi i plaštevima (tako su svi tih godina doživljavali vanzemaljce) i njihov robot napravljen od kartonskih kutija odluče doći na Zemlju i oteti Djeda Božićnjaka, kako bi mogao izrađivati igračke za njihovu djecu. No uz pomoć dvoje hrabrih zemaljskih klinaca (koji su ga u početku cinkali) Djedica će pokušati pobjeći od svojih uznika i pritom ih naučiti pokoju sitnicu o stvarnom značenju Božića, a to dakako nije slavljenje Isusovog rođenja.

Dugo nismo mogli naći film koji bi bio dostojna zamjena Johnu McClaneu i njegovom muškom umiranju, ali ovaj klasik nam se ukazao kao zvjezda repatica Djedu Božićnjaku u Eritreji prije 2500 godina.

TAGOVIbožić najbolji najbolji filmovi

Komentiraj