Film i TV

krenula nova sezona

Aside Banners

Breaking Bad: četvrta sezona počela odličnom i okrutnom epizodom

Jesseja smo ostavili s gunom u ruci s čije ga druge strane gleda Walterov nesuđeni laboratorijski pomoćnik Gale…

Piše , Objavljeno

Nećemo spoilati, ali recimo tek da Box Cutter, prva epizoda nove sezone, odgovara na neka pitanja postavljena u prošloj sezoni i daje do znanja da stvari postaju sve ‘gore’. Doznat ćemo kakav će biti budući odnos Waltera i njegova poslodavca, ali i na što je sve Fring spreman.

Breaking Bad na samom početku četvrte sezone obećava da neće ‘skretati s puta’ koji je Vince Gilligan zacrtao prije pet godina kada je ušao u AMC s idejom za seriju o srednjoškolskom nastavniku kemije Walteru Whiteu (Bryan Cranston) koji, nakon što doznaje da je neizlječivo bolestan, kreće putem kriminala. Proizvodnjom i prodajom metamfetamina namjerava doživotno osigurati svoju obitelj, suprugu Skyler (Anna Gunn) i sina Waltera Juniora (RJ Mitte). I kako sve dublje ulazi u taj mračni svijet tako se mijenja on i svi koji ga okružuju. Walter prolazi moralnu i fizičku transformaciju, a prema onome što smo mogli vidjeti iz prve epizode i promotivnih materijala, to će posebno doći do izražaja u ovoj sezoni.
Walter postaje pravi zlikovac, a upravo je to Gilliganova namjera. U najavi sezone rekao je da namjerava Waltera učiniti lošijim, od protagonista učiniti antagonista i natjerati gledatelje da se zapitaju za koga oni to zapravo navijaju. Koliko nasilan će Walter, a i sama serija, postati, to valjda ovisi o ograničenjima koja dolaze s emitiranjem na kabelskoj televiziji poput AMC-a. Ipak, Gilligan ide dalje u skladu s vlastitom vizijom, bez želje da podilazi gledatelju gradi radnju i stvara napetu i užasno zanimljivu televizijsku robu. Zbog takvog pristupa, Breaking Bad nije serija za svakoga, a ako ste mislili suprotno, prva epizoda četvrte sezone otklonit će svaku sumnju.

AMC nije tip televizije koja se često baca u vlastitu produkciju dramskog programa, ali u zadnjih nekoliko godina nanizali su same hitove:Mad Men, Walking Dead, Breaking Bad i The Killing… kao da ne mogu pogriješiti. I iako je Mad Men privukla daleko veću pažnju masovnih medija i publike, Breaking Bad se sve više dokazuje kao stabilna i kvalitetno razrađena serija, čije glavne likove tako živopisno dočarava ekipa odličnih glumaca na čelu s Bryanom Cranstonom. Uostalom, u prošloj sezoni Breaking Bad pred ekrane je privlačio oko dva milijuna gledatelja po epizodi, dok je u svojoj trećoj sezoni Mad Men privlačio od tek pola milijuna više.

Prva epizoda nove sezone bila je odlična i po dobrom starom običaju, natjerala nas je da s nestrpljenjem čekamo sljedeću.

TAGOVIamc Breaking Bad Bryan Cranston serija Vince Gilligan

Komentiraj