Film i TV

držte gaće!

Aside Banners

Britanski humor u ponajboljem izdanju u izboru najboljih TV panela

Uz šalicu dobrog čaja, bacite se na naše nepresušne izvore najboljeg od britanskih humorističnih panel šouova. Nema te pojma o čemu je riječ? Krajnje pristojno vas molimo, provjerite.

Piše , Objavljeno

Kvaliteta britanskog humora svjetski je poznata, riječ je o naciji koja nam je podarila neke od najboljih komičara i serija svih vremena – od Monty Python ekipe i svih njihovih projekata, preko Mućki i Crne Guje do Moje obitelji i serija koje tek trebate upoznati, poput genijalnog Peep Showa.

Što se dogodi kada se britanski humor spoji sa formatom TV kviza? Ne, ne dobijete crno humornu verziju Najslabije karike, već emisije koje uređuju ljudi poput Stephena Fryja, Jimmyja Carra i Charlieja Brookera. I ne, ne treba vam dodatni kabelski paket, većina toga dostupna je na YouTubeu, stoga provjerite ovaj vodič kroz britanske panel showove za modernog streaming gledatelja. Čaj je opcionalan.

Q.I.

Stephen Fry u emisiji QI

Stephen Fry u emisiji QI


Čovjek kojeg pamtite kao Generala Melchetta iz ratne Crne Guje, Stephen Fry je britanski ‘renesansni čovjek’ – glumac, komičar, pisac, voditelj, očiti intelektualac. On vodi Quite Interesting ili skraćeno Q.I. izvrstan je kviz koji promovira znanje kroz humor:svaka sezona je posvećena temama koje počinju određenim slovom abecede, svaka epizoda ima određenu temu, imamo dvije ekipe od troje natjecatelja – redom poznatih lica, od kojih su mnogi britanski komičari, te voditelja Stephena Frya koji postavlja pitanja i predstavlja objašnjenja istih.

Q.I. je nedostižna kvaliteta koju nećete vidjeti na domaćim kanalima, ovo je kviz u kojem nije bitan pobjednik jer sistem bodovanja nije toliko važan koliko komedija, a glavni cilj je promoviranje ljubavi prema znanosti i općem znanju. Plus, Q.I. Ima jako teška pitanja pomoću kojih naučite neke nevjerojatne podatke. Jeste li znali da klokan ne može prdnuti?

You Have Been Watching

You Have Been Watching - Charlie Brooker

You Have Been Watching – Charlie Brooker


Charlie Brooker je vjerojatno poznat ljubiteljima dokumentaraca zbog svojih serija How TV Ruined Your Life, Newswipe i Gameswipe, a You Have Been Watching njegova je verzija panel showa, u kojem dovede po troje poznatih gostiju kako bi predstavili najgore i najbolje stvari koje su gledali na televiziji.
Brookerov humor je satiričan, pametan, direktan i iznimno kritičan, a kada se to aplicira na koncept ovakve emisije, rezultat je show u kojem ćete vidjeti inserte iz emisija za koje ne možete vjerovati da postoje. Ako gledanje ove emisije započnete sa epizodom o reality showovima, budite spremni na šokove, a i na nastavak gledanja svih epizoda kojih možete naći na YouTubeu. Jedina mana YHBW jest mali broj epizoda.

Would I Lie To You?

Rob Brydon

Rob Brydon


Ovo je još jedna emisija u Britaniji popularnog panel show formata, gdje imamo dvije momčadi poznatih ličnosti, sa stalnim kapetanima, komičarima Davidom Mithcellom i Lee Mackom. Napomena:provjerite Mitchellovu seriju Peep Show, jednu od najoriginalnij humorističnih serija ne samo u zadnjih deset godina, već ikad – ali o tome u jednoj drugoj temi.
Komičar Rob Brydon vodi ovaj akcijski kviz u kojem se dva tima natječu u tome tko će ispričati kvalitetniju laž, odnosno, uvjeriti članove suparničkog tima u istinitost laži (ili ‘lažnost’ istine).
Najveći aduti ove emisije su sam koncept – jer su gosti redovito komičari koji lažu kvalitetno i jako duhovito, te dinamika između dvojice kapetana, Mitchella i Macka, koji se izvrsno podbadaju i vrijeđaju.

Celebrity Juice

Celebrity Juice

Celebrity Juice


Ismijavanje poznatih ličnosti nudi plodno tlo za emisiju, a Celebrity Juice je prvak u toj disciplini. Britanski standard:dva tima, dvije kapetanice – Holly Willoughby i Fearne Cotton – a na čelu svega Keith Lemon, osebujan lik.
Celebrity Juice je kviz, pitanja su o ‘selebovima‘ koji se i sami natječu, ali osnova ove emisije je neumorni Lemon, kralj vulgarnosti i nabacivanja. Obučen kao svodnik-avanturist iz sedamdesetih (kada ga vidite, shvatit ćete) s desnom rukom uvijek zavoju zbog bolova uzrokovanih kroničnim drkanjem, Lemon redovito objašnjava Holly koje joj otvore želi popuniti, dok istovremeno vrijeđa Fearne, a kao bonus, tu je stand-up komičar Rufus Hound.
Nema veze što većina ‘selebova’ koju ovdje ismijavaju ne znate, jer Celebrity Juice dostavlja vrhunski humor bez cenzure, sa mnogo seksualnih aluzija, i atmosferom ludila koja je inače jedino prisutna na japanskoj televiziji.

8 Out of 10 Cats

8 Out of 10 Cats

8 Out of 10 Cats


Jimmy Carr jedan je ov najboljih stand-up komičara današnjice, a ujedno je i voditelj ove tjedne emisije u kojoj se dvije momčadi natječu u kvizu o aktualnim vijestima. Isti koncept kao i u ostalim navedenim panel showovima, a ovdje za kapetane imamo majstora crnog humora Seana Locka, te njegovog kolegu Jona Richardsona.
Kada se takva ekipa uhvati seciranja tjednih vijesti i aktualnosti, onda imate kviz kojeg vrijedi gledati maratonski, jer ćete se vrlo lako navući na humor Locka i Carra.

Ten O’Clock Live

Ten O'Clock Live

Ten O’Clock Live


Dok Amerikanci imaju Daily Show i The Colbert Report, Britanci imaju Ten O’Clock Live, tjednu politčko-satiričnu emisiju u kojoj četveročlana ekipa komičara analizira vijesti tjedna.
Uz voditeljicu Lauren Laverne, tu su (još jednom) Charlie Brooker, David Mitchell i Jimmy Carr, a svatko od navedenih tokom emisije ima monolog u kojem obrade jednu aktualnu temu. Riječ je zapravo o veoma naprednoj emisiji koja promiče važnost informiranosti, intelektualizam, te satirični prikaz politike. Ipak, ovo je za poznavatelje britanske kulture, budući da se obrađuju teme većinom vezane za Ujedinjeno kraljevstvo, ali postava Ten O’Clock Live je glavni razlog zašto ovu emisiju definitivno vrijedi provjeriti.

Mock The Week

Mock The Week

Mock The Week


Dva tima sa po troje natjecatelja, voditelj irski komičar Dara O’Brien, kviz sa širokom paletom pitanja. Ono po čemu se Mock the Week ističe su natjecatelji stand-up komičari, koji u sklopu kviza na licu mjesta moraju smisliti odgovor ili monolog o određenoj temi, što znači da je fokus na improviziranom humoru, ali od strane profesionalaca. Skoro kao freestyle battle, samo se ne bore reperi, već komičari.
Zbrajanje bodova nikad nije objašnjeno, Dara O’Brien sam na licu mjesta smišlja koliko je koja momčad zaslužila bodova na račun improviziranog materijala. Jedan od najboljih dijelova ovog kviza je segment u kojem natjecatelji-komičari moraju zavrtiti ‘kolo sreće’ s temama iz vijesti, te instant dostaviti stand-up monolog od nekoliko sekundi.

Never Mind the Buzzcocks

Never Mind the Buzzcocks

Never Mind the Buzzcocks


Never Mind the Buzzcocks je glazbeni kviz koji trenutno broji svoju dvadeset i petu sezonu, a preporučamo vam da je gledate od 19. sezone nadalje, kada na mjesto voditelja dolazi komičar Simon Amstell. Iako Amstell više ne vodi ovu emisiju, njegov talent za vrijeđanje gostiju je nedostižan.
Već po tradiciji panel showova, natječu se dvije momčadi poznatih – uglavnom iz svijeta glazbe – predovđeni kapetanima, komičarima Philom Jupitusom i Noelom Fieldingom, koji je zamijenio Billa Baileya. Ovo je idealan kviz za glazbene šmokljane, jer je Never Mind the Buzzcocks baziran na pitanjima o glazbenoj triviji, te pogađanju pjesama, video spotova i izvođača.
Bailey i Amstell su otišli iz emisije nakon par sezona, kako bi se posvetili drugim projektima i stand-up nastupima koji su također vrhunska preporuka, jednako kao i Fieldingova psihodelična emisija Luxury Comedy.

TAGOVIbritanski humor humor komedija tv velika britanija

Komentiraj