Film i TV

jedna jedina

Aside Banners

Sarah Michelle Gellar nas podsjetila na dane kada je ubijala vampire, pere nas nostalgija

Piše , Objavljeno

Posteri Buffy, ubojice vampira to jest glumice Sarah Michelle Gellar, krasili su sobe brojnih klinaca kojima su krajem 90-ih, počele izbijati prve dlačice na licu. Buffy je bila fantazija mnogih. Sasvim obična srednjoškolka, plavokosa navijačica tijekom dana, kada sunce zađe postajala je glavna opasnost vampirima koje je s lakoćom tamanila uz pomoć Mr. Pointya, kako je sama nazvala specijalni kolac pomoću kojega je ubijala vampire, a kojim je samo ona, kao Odabrana, mogla upravljati.

Buffy the Vampire Slayer (WB) TV Series 1997-2003 Shown from left: Sarah Michelle Gellar, Unidentified

Sve to u slatkim, nerijetko i seksi, outfitima. Pa tko je ne bi imao na zidu? Prije nekoliko dana, Sarah Michelle Geller na Instagramu je objavila fotografiju na kojoj pozira u istom onom outfitu koji je nosila pred 23 (!!!) godine u epizodi “Prophecy Girl”, finalnoj epizodi prve sezone.

U epizodi, Buffy je suočena s činjenicom da će morati žrtvovati svoj život, no na samom kraju ipak preživi susret s Masterom, zahvaljujući (a kome drugom nego) svojim prijateljima. U objavi, Sarah pozira u istoj haljini, a podijelila je i citat iz epizode.

Gledajući fotografiju, teško je povjerovati da je prošlo 23 godina otkako je zadnji puta nosila ovu haljinu. Uhvatila nas je momentalna nostalgija i želja za novim bindžom ovog klasika s kraja 90-ih.

Zašto smo toliko voljeli Buffy?

Buffy je stekla kultni status jer je u ono vrijeme bila nešto novo i drugačije na TV-u radi svoje “žanrovske svestranosti” koja je uključivala SF, komediju, dramu, horor, pa i triler. Često opisivana kao mutant X-filesa i prve popularne tinejdžerske serije Boy Meets the World, Buffy je razbijala dotadašnja pravila i uvodila nove trendove. Ah taj Joss Whedon, dao nam je puno, ni ne znamo koliko.

Serija je vješto obrađivala kontroverzne teme, a scenarij je bio pun šokantnih i heartbreaking trenutaka, jednako kao i duhovitih i pametnih dijaloga zbog kojih je serija vrlo brzo postala naša obavezna TV literatura koju smo pobožno pratili sedam godina.

69820-buffy

Tijekom svojih sedam sezona serija je stekla kultni status i desetke milijuna obožavatelja diljem svijeta. O njenoj popularnosti najbolje govore razne liste najboljih serija na kojima zauzima visoko mjesto, jednako kao i brojni romani, stripovi i igrice kojima je bila inspiracija, a utjecala je i na brojne buduće serije. Buffy je popularnost stekla i u znanstvenim krugovima te je jedno istraživanje pokazalo kako je upravo ova serija inspirirala najveći broj akademskih članaka i radova, najviše zahvaljujući svojim vjernim obožavateljima koji su joj i osigurali kultni status.

Sarah Michelle Geller je nakon serije postala zvijezda u brojnim filmovima, od kojih je možda najpoznatiji “Okrutne namjere”, ali ni jednom ulogom nije mogla nadići popularnost koju je stekla kao mlađahna ubojica vampira. Šteta, we like her.

TAGOVIbuffy Sarah Michelle Gellar