Film i TV

Sretan mu!

Aside Banners

Cartoon Network slavi 20-ti rođendan!

Piše , Objavljeno

Zar je već stvarno prošlo toliko godina? Da, Cartoon Network slavi dvadeseti rođendan. Od World Premiere Toons do Adventure Timea, prođimo kroz dva desetljeća Cartoon Networka.

U početku je to bio još jedan specijalizirani kanal milijardera Teda Turnera, na kojem su se prikazivali svi klasični crtići čija je autorska prava kupila Turnerova korporacija, ali ubrzo se Cartoon Network pretvorio u izvor novih, originalnih crtića koji su mijenjali pravila animirane igre, dali nam nove omiljene likove, te izgradili karijere današnjih velikana pop kulture, poput Setha MacFarlanea.

cartoon network 20.

Milijarder Ted Turner devedesetih godina vladao je kabelskom televizijom. Poznat kao inovator televizijskog programa, Turner je od sedamdesetih prvi uveo kanal na kojem nema vijesti –TBS, potom je uveo kanal samo za vijesti – CNN, kupio je video arhive MGM-a i Warner Brothersa, preuzeo kečersku promociju WCW, a nakon što je kupio animacijski studio Hanna-Barbera, 1992. godine osnovao je Cartoon Network. U početku, kanal je prikazivao samo reprize starih crtića, i među klasicima Warnera i MGM-a, gledatelji su se davili i u nisko-budžetnim kratkim crtićima iz studija Hanne-Barbere, tako da smo se nagledali mnogo Birdmana, Space Ghosta i Banana Splitsa. Prekretnica se dogodila ’94., s premijerom emisije World Premiere Toons (znana i kao What A Cartoon!), gdje su prikazivane pilot epizode potpuno novih crtića koje su radili novi, neafirmirani animatori.

Crtići za odrasle

Već od samog početka, Cartoon Network je osim programa čija su publika bila isključivo djeca nudio i emisije za starije gledatelje, koji se zanimaju za animaciju, tako da je pristup crtićima na ovom kanalu bio ozbiljan. U emisiji ToonHeads, gledali smo zbirke Looney Toonsa i MGM-ovih crtića predstavljenih prema autoru – producentu ili redatelju, a u emisiji Space Ghost Coast to Coast, prvoj originalnoj produkciji Cartoon Networka, imali smo prilike gledati svemirskog superheroja veterana u ulozi talk show voditelja. Space Ghost Coast to Coast bio je parodija, emisija napravljena od isječaka iz originalnih SG epizoda iz šezdesetih, s novom sinkronizacijom i montažom, a gosti su bili redom glumci, glazbenici i sportaši koje bi Space Ghost intervjuirao preko satelitskog prijenosa.

Space Ghost Coast to Coast započeo je lavinu originalnih serija, a World Premiere Toons je slijedila kao emisija koja je bila izvor svježih crtića. Tu smo se preko pilot epizoda upoznali sa Dexterom, Cow and Chicken, kukavičkim psom Courageom, Edom, Eddom i Eddijem, i Johhny Bravom. Seth MacFarlane ovdje je započeo svoju karijeru, jer ga je Cartoon Network zaposlio odmah nakon diplome, tako da su temelji za Family Guya i sve njegove derivate postavljeni upravo na ovom programu. Još jedni temelji su postavljeni na Cartoon Networku, za spin-off kanal Adult Swim, koji danas uživa odanu popularnost nerdova koji štuju crtiće i igrane serije apsurdnog humora. Upravo se takva publika u početku zakačila za talk show Space Ghosta, ali i za hiperaktivnog Freakazoida!, vjerojatno prvog junaka koji je nastao na internetu, a tu su još bili Animaniacsi, Pinky and the Brain, neizostavni 2 Stupid Dogs, te čak dva serijala po filmovima Jima Carreya: Glup i gluplji i Maska, koji su humorom bili jači od bilo kakvih filmskih nastavaka.

Johhny Quest je doživio novu verziju, Powerpuff Girls su povele drugi val World Premiere Toons serija, a sa početkom novog tisućljeća, Cartoon Network se proširio i na Adult Swim, i utvrdio se kao najvažnije ime za animaciju na televiziji.

Kako je Cartoon Network odrastao, odrastali smo i mi, samo što smo ostali zalijepljeni za crtiće. Kako i ne bi, kad smo na programu imali Grim & Evil, Batman Beyond, DragonBall Z, Gundam Wing i Samuraja Jacka. Naravno, tu je uvijek višak Flinstonesa i Scooby Doo-a, a ako nasumično vrtite kanale, visoke su šanse da ćete prilikom okretanja na Cartoon Network naći Toma i Jerrya ili Ben 10-a. Cartoon Network je već 20 godina vodeći kanal za crtiće, na sreću svih nas koji obožavamo animirani program.

Što danas vrijedi na Cartoon Networku?

Ako ste odrasli uz Cartoon Network, prije svega provjerite Adult Swim i što se tamo nudi, jer ćete naći barem jednu seriju na koju ćete se navući. A na samom Cartoon Networku, osim repriza odličnog i simpatičnog Foster’s Home for Imaginary Friends, tu je Adventure Time.

Ciljana publika su navodno djeca, ali ovaj bajkoviti crtić od dječaku Finnu i njegovom magičnom psu Jakeu zapravo ima post-apokaliptičnu pozadinu, uz tone skrivenih poruka.
Regular Show još je jedan naslov koji morate provjeriti, jer su nadrealne priče dvojice slackera – ptice Mordecaia i rakuna Rigbyja – kao skrojene za stariju publiku, iskonske nerdove ovisne o video igrama i stripovima, uz atmosferu najfinijih komedija osamdesetih.

TAGOVIadult swim animirani film cartoon network crtani seth macfarlane

Komentiraj