Film i TV

budući klasik

Aside Banners

Cloud Atlas: Šest razloga zbog kojih ćete zavoljeti ovaj film

Predstavljamo vam šest razloga, jednako koliko i prožetih priča u filmu, zašto nam je ovaj film ostavio dobar dojam.

Piše , Objavljeno

Cloud Atlas

Cloud Atlas


1. Film koji se odvija djelomično na Havajima ne može biti posve loš
Dovoljno je tvrditi kako su neke knjige neprilagodljive, i odmah se nađu filmaši koji daju sve od sebe kako bi ostalima dokazali da ništa nije nemoguće. Film se temelji na istoimenoj knjizi Davida Mitchella. Složene strukture, Cloud Atlas nas vodi kronološkim redom:u 1849. na brod u Tihom oceanu; u 1936. u dvor talentiranog engleskog skladatelja; u 1970. u život novinarke iz San Francisca; u 2012. u starački dom u Londonu; u 2144. u totalitarni Seoul; i konačno na jedan otok na Havajima u post-apokaliptičnoj budućnosti gdje se starosjedioci susreću sa simpatičnim izvanzemaljcima. Sve to za cijenu jedne kino ulaznice!

2. Radi se o čudnovatom budućem klasiku, produciranom izvan holivudskog sustava
Odbijen od sviju, projekt je imao budžet veći od 100 milijuna dolara te je ostvaren isključivo zahvaljujući mnogobrojnim azijskim pokroviteljima. Tehnički gledano, ovaj novitet predstavlja najskuplji nezavisni film u povijesti. Dakako, nije argument samo po sebi, ali je ohrabrujuće konstatirati da je sličan projekt moguć izvan standardnog sistema.

3. Okupiti glumce koji su bili popularni prije deset godina, a danas su totalno has-been (tj. Halle Berry, Tom Hanks i Hugh Grant) je čisto isplazivanje jezika dominaciji mlađarije u filmskoj industriji

Hugo Weaving i njegove transformacije

Hugo Weaving i njegove transformacije


Nitko nije očekivao da će okup devijatne ekipe biti elegantna i savršeno anakrona postava. Svaki glumac je dobio nekoliko uloga, bez obzira na spol, dob ili boju kože. Primjerice, Hugo Weaving (agent Smith iz Matrixa) je ujedno preverzni Korejanac, plava medicinska sestra širokih bokova i maorski vilenjak.

4. Lana Wachowski promovira film s ružičastim dreadovima na glavi – promijenjenog spola
Spaljeni film, spaljeni redatelji. Jednostavna činjenica da su bila potrebna tri redatelja za ovo remek-djelo je već anomalija samo po sebi. U svakom slučaju, nailazimo na njihovu strast za maskenbalom, krinkama, transvestizmom:sve to doprinosi shvaćanju kako na ovom svijetu nitko nije ono što tvrdi biti.

5. Pustolovni film koji uspijeva biti dirljiv i smiješan, bez trunke cinizima
Sposobnost redatelja da orkestriraju ovu gustu priču poput Wagnerove simfonije u neprekidnom krešendu zaslužuje poštovanje.

6. U današnje vrijeme gotovo nitko nije u stanju prihvatiti takav izazov
Osim možda Terrencea Malicka i Finchera, koji američki redatelj uživa jednaku slobodu? Ultra-suvremeni u svojim temama, Wachowski duet crpi inspiraciju iz američke kinematografije kad granice nisu postojale. U njihovom kreativnom ludilu, pravi su nasljednici Kubricka ili Coppole.

TAGOVIAndy Wachowski Lana Wachowski sf Tom Tykwer Wachowski

Komentiraj