Film i TV

nindžo, sretan ti

Aside Banners

Danas je International Ninja Day, a ovo su najbolji Ninja filmovi!

Piše , Objavljeno

Iako na pamet prvo padaju nešto poznatiji i kudikamo lošiji filmski uraci poput American Ninja (1982), 3 Ninja Kids (1992) ili Ninja Assassin (2009), činjenica je da ni filmovi o ninjama ne moraju nužno biti smeće. Doduše, u pravilu treba zagrebati u videoteku 20. stoljeća i azijske filmove, no ljubitelji kinematografije Dalekog istoka i ninji znaju za ove dobro čuvane filmske tajne.

Lone Wolf and Cub: Sword of Vengeance (1972)

.

Adaptacija mange u filmskoj režiji Kenjija Misumija, ujedno i prvi film iz uspješnog serijala, klasik je žanra i nešto što se definitivno isplati pogledati. Avanture po japanskim pustopoljinama uvijek su bolje u društvu malog djeteta, pogotovo ako ono ima neprobojnu odjeću i skriveno oružje.

Shaolin Challenges Ninja (1978)

.

Ugovoreni brakovi nikad nisu zvučali kao dobra ideja, ali ono što prouzroči brak između Kineza Liua i njegove japanske supruge ipak nije svakodnevna reakcija. Liuov imperativ je obraniti čast kineskog kung-fu vještine, a na tom putu morat će poraziti seriju japanskih izazivača i majstora borilačkih vještina.

Ninja in the Dragon’s Den (1982)

.

Da kinesko-japansko rivalstvo može funkcionirati i na drugačiji način, potvrđuje ovaj filmski uradak. Unatoč jasnim razlikama i postojećem animozitetu, dva ratnika morat će udružiti vlastite snage nakon što zajednički vladar skonča od ruke moćnog neprijatelja. Redateljski prvijenac Coreyja Yuena jedan je od filmova s najboljim akcijskim ninja scenama ikada snimljenima.

Five Element Ninjas (1982)

.

Chang Cheh je veliki hongkonški redatelj, jedan od najvećih azijskih redatelja u žanru, a Five Elements Ninjas jedan je od njegovih poznatijih i uspješnijih filmova. Snimio ih je u karijeri gotovo stotinu, a pogonsko gorivo mladog borca u ovom uratku je želja za osvetom. Misteriozni ninja ubio je njegovu braću i učitelja. U tom naumu pomaže mu i novi učitelj Ninjitsua, a napadi i borilačke tehničke osvetničkog teama temelje se na pet elemenata – vatri, vodi, zemlji, drvu i zlatu.

Duel to Death (1983)

.

Sudari kineskih i japanskih borilačkih majstora čest su motiv u ovakvim filmovima, a iznimka nije ni film Siu-Tung Chinga iz prve polovice osamdesetih. Po mnogima možda i najbolji ninja film svih vremena, u vrijeme kad je izašao podijelio je javnost, ali danas ima kultan status među poklonicima žanra. Prethodio je modernoj eri i utjecao na nastanak međunarodnih superzvijezda poput Jackieja Chana, Jet Lija i mlađe generacije filmaša koji su ih učinili planetarno popularnima. Za to vrijeme poprilično inovativne scene mačevanja i dvoboja postale su zaštitni znak filma, koji je postavio nove standarde borbe i uvelike utjecao na buduće filmove iz istog miljea.

Ninja Scroll (1993)

.

Animirani film Joshiakija Kawajirija bavi se feudalnim Japanom, odnosno borilačkim plaćenikom koji se sukobljava s cijelim teamom ninji sa supermoćima. Jedan od najutjecajnijih anime filmova uopće, svoje poklonike našao je i u širem krugu filmskih zaljubljenika.

Shinobi: Heart Under Blade (2005)

.

Ninja verzija Romea i Julije suprotstavit će zaljubljene golupčiće u bitci za novog Shoguna, a riječ je o filmskoj adaptaciji novele Futara Yamade. Sukob zaraćenih klanova, Koga i Iga, naizgled je jednostavna, pomalo cheesy verzija akcijskog ljubića, no ne bi to bili Azijati da ne ubace par bizarnih elemenata, koji će vas ekspresno podsjetiti s kim ustvari imate posla.

TAGOVIborilačke vještine Filmovi karate klasik kung-fu ninja

Komentiraj