Film i TV

Recenzija

Aside Banners

Deadpool: I tvoju mamu također!

Piše , Objavljeno

Najprije: američke bičarke, patite! Bez tvrdih osjećaja, ali dobili smo Deadpoola prije vas, ha! Sakajte nam jaja!

deadpool

Da, da, da, žrtve smo PR mašine koju je Fox dobrano vrtio zadnjih godinu dana i kod nas. Jebiga, pogledajte oko sebe pa nam probajte uzeti i to malo crvenog spandex veselja. Hajde, tko ima muda? Godinu dana curice su se vlažile, momci krutili na Onog Koji Liči Na Spideyja, a zapravo je najbolje nešto iz kategorije Punishera i Blejda. Dovraga i bestraga, ta bolji je od Zelenog Lampaša i iskupitelj grijeha CGI-jevskih nanesenih zajedno s tumorno lošom ulogom Ryana Reynoldsa. I ne, nemamo ništa protiv Kanađana! Bez obzira bez obzira slušaju li oni Wham ili Marko Perković Thompson.

Nikad više ovakvog Deadpoola!

Nikad više ovakvog Deadpoola!

Reynolds i producenti sjeli su i napisali ispravak DZ-a ili popravni: s prvim kadrovima šaržer je pun anti-greenlanternovske municije, pa film fino rešeta i onda po njemu povraća pa je do kraja geekosferi mozak ispran od tih tvrdokornih mrlja. OK, OK, tu stajemo: pored parodije lošeg CGI-ja zelenog lika ne treba si mazati oči šarenim drekom i tvrditi da ga ovdje nema. Deadpool vrvi njime, ali u svrhu komičnog potencijala (ili napaljivanja ako uzmemo u obzir lepezu detalja njegovog ‘junka’). Iako je naš novi antijunak proizašao kao sporedni lik iz Cablea, njega mogu pitati ‘di je bijo ’91.’: izašao je iz sjene i postao omiljenim pizdunom svijeta superjunaka. Iako je megamamojebac, Wade Wilson/Deadpool nije tipični nabildani dečko s naslovnice, Peopleov The-Sexiest-Man-Alive s izraženim moralnim kompasom (da, Polwerine, na tebe se to odnosi!), nego flambirani pimpek zamaskiran u crveno odijelo i najbolji smisao za humor što ga je Hollywood i šumarak imena Marvel složio u posljednjih 15 godina. Jebiga, moramo vam spojlati par momenata, par gegova, ali brinite NE jer Deadpool je sto minuta čistog gega i verbalnog humora, pa vas tako neće previše smesti krvavi fajter koji nakon slashersko-eksploatacijskog izleta na autoputu navlači kroksice i nosi Hello Kitty sportsku torbu (ili neko slično gej sranje), a da bi zaokružio dan naručuje Blow Job. Dečko, dakako, voli i slatke dude, a kad bacite oko na vruću mu tetu Vanessu (Morena Baccarin), sve će vam biti jasno i okice neće biti jedino što ćete bacati odnosno skužit ćete zašto Deadpool ima najobičniju i klasičnu naraciju.

deadpool

Formula i predložak apsolutno su isti holivudski-superhero shit, ali izvedba (da,da priznajemo, na trenutke isforsana) je jebena: ulični, profani, vulgarni jezik iliti pun kurac pičkaranja i igranja s popularnim slengom internetske generacije. Većina humora parodijski je derivat na žanrovske blockbustere i njihove bedastoće čije je popise lako bilo naći u nerdspaceu u bespućima interneta. Drugim riječima, stvar je u tehnici, jel… A ako niste shvatili zajebanciju, onda će vam sam G. Pool razbijanjem četvrtog zida (tehnika adaptirana iz stripa) i uputiti vas na pravi put iliti reći čemu se treba smijati. Ne zato jer ste glupi, nego zato jer je to logika predloška gdje je jedan od mnoštva glasova u antijunakovoj glavi i onaj publike (Disclaimer: ekipa, vidite kako smo ovdje odradili domaću zadaću samo za vas?).

Zvijezda devedesetih

Zvijezda devedesetih

Humor je baziran na onome općepoznatome u kulturi spektakla šarenoga Hollywooda, pa tako njegovo serendanje po svemu i svakome, pop-kulturi i kulturi treš-za-keš iz te domene neodoljivo podsjeća na Rickyja Gervaisa. Ofkors, kako je filmski Deadpool oblikovan kao suprotnost Wolverineu, najviše inspiracije crpi iz X-Mena koji se pojavljuju u vidu samo dva lika: nabrijane tinejdžerke vulgaris Negasonic (Brianna Hildebrand) i metalnog diva Collossusa s čeličnim jajima (doslovce) kojeg igra srpski glumac Stefan Kapičić poznat iz naših sapunjara. Opet: nikoga iz prve lige, iz prve klase. Ni Xaviera ni McCavoyja. A bome ni Kandžije (iako on ima cijeli niz kvazi-camea).

Mali uvid u pametovanje Deadpoola s red band trailerom

U suštini je priča patetična: kurva velikoga srca ljubi gadno mutiranog besmrtnog frajera koji je najveći nadrkanović u kvartu, čak i kad ne treba biti, ali sve je to urnebesno smiješno, zabavno i stvoreno za glađenje jaja u ovom njonjavom prijelaznom razdoblju gdje ćete na neko vrijeme zaboraviti na blockbustere koji nas čekaju ovoga ljeta. Ako se nas pita, Deadpool je razvalio, pokidao, pocepao, razbio i oduŠevio. Sto minuta smijeha od čega i poneki grč u želucu i pobjegli prdac, a i sreća nakon odjavne špice filma koju morate odgledati jer vas čeka iznenađenje. Nećemo biti pizde sada pa vam spojlati najavu drugog dijela s Cableom! Nismo takvi!

TAGOVIdeadpool marvel superjunaci

Komentiraj