Film i TV

Podcijenjene serije

Aside Banners

Deset serija koje vjerojatno ne gledate, a trebali bi

Piše , Objavljeno

Ako se još uvijek držite starih olinjalih serija kojima je davno istekao rok trajanja, evo preporuke za 10 njihovih uglavnom friških zamjena.

Iako će se uvijek naći nekolicina napornih zanovijetala koja će tvrditi da trenutno na televiziji nema ničeg pametnog — što možda vrijedi za domaću televiziju i njihove očajne termine — zapravo smo trenutno u dobu najvećeg televizijskog izobilja. Da nam je samo gledanje serija posao, vrlo vjerojatno ni tada ne bismo stigli pogledati apsolutno sve što valja na televiziji danas. Pa zato, ako se još uvijek držite starih olinjalih serija kojima je istekao rok trajanja, evo preporuke za 10 njihovih uglavnom friških zamjena.

Black Mirror

Black MirrorBritanska antologija koja svake godine ispljune tek tri epizode. Kratke, ali sjajne. Jednosatne epizode potpuno su nepovezane, a imaju različitu glumačku postavu i priču. Najbliža usporedba je kultna Zona sumraka, no Black Mirror sadrži puno više satire, na mnogo uvrnutiji način. Koliko uvrnuto? U prvoj epizodi otmičari britanske princeze traže od premijera da pojebe svinju na nacionalnoj televiziji. Jep.

Autor je Charlie Brooker; ako ga prepoznajete, to vam objašnjava dobar dio surealnosti i kontroverznosti serije. Na televizijskoj strani možda ga znate kao autora zombijevske horor-satire Dead Set.

 

Bob’s Burgers

Bob's BurgersIako hrpetina ljudi još uvijek gleda ofucane animirane komedije Setha MacFarlanea – nekad provokativne, danas potrošene – najbolja serija famoznog Foxovog animiranog bloka je Bob’s Burgers. Mnogo manje provokativna i politički nekorektna, ali svejedno danas daleko duhovitija od Family Guyja, pa čak i Simpsona, koji već dugo nisu relevantni kao nekada. Bob i njegova familija iz male pečenjarnice po epizodi proizvode tonu duhovitih linija i kratkih one-linera iz usta simpatičnih likova, pogotovo klinaca. Pater familijas i naslovni Bob je H. Jon Benjamin, čiji glas biste trebali prepoznati iz Archera, još jedne sjajne aktualne animirane serije.

 

Childrens Hospital i NTSF:SD:SUV::

Adult Swim vam ne bi trebao biti stran ako naginjete prema satiričkom, bizarnom, parodijskom i crnom humoru. Iako su pretežito poznati po animiranim serijama, Childrens Hospital i NTSF:SD:SUV:: su dvije srodne serije i možda njihovi trenutno najbolji proizvodi. Prva ismijava medicinski žanr, a druga klasični policijski procedural, sa svim njihovim klišejima. Dvije parodije prepune poznatih lica i imena komedije: Ken Marino, Rob Huebel, Rob Corddry, Paul Sheer, Martin Star i kompanija stalne su face u ove dvije komedije, a povremeno im se pridružuju druga poznata lica koja ste viđali i voljeli u drugim serijama i filmovima, poput Jona Hamma, Nicka Offermana, Jeffa Goldbluma…

Key & Peele

Nekad davno (ne baš davno, samo televizijski davno), svoj skeč-show imao je Dave Chapelle te u trećoj sezoni jednostavno odlučio zbrisati. Kraj je bio prebrz i nikad prežaljen, no sada njegovim stopama ide drugi dvojac crnih komičara, Keegan-Michael Key and Jordan Peele. Naravno, pretežno se sprdaju sa crnačkom kulturom i američkom pop-kulturom, a skečevi su konstantno pametni i duhoviti. Jedan od najpoznatijih skečeva, kojem su se često vraćali, je onaj sa Barackom Obamom i njegovim “prevoditeljem bijesa” Lutherom. Iako ima boljih.

 

Orphan Black

Orphan BlackU vremenu kada televiziji očajno fali dobrog SF-a, pod znanstvenu fantastiku ćemo vam prodati seriju čiji je jedini SF-ovski twist koncept ljudskog kloniranja. Orphan Black je lagan, često napet, ponekad blesav, ali uvijek zabavni SF-oliki triler o djevojci koja otkriva da je samo jedan od niza klonova, te nastoji saznati istinu… I pritom sačuvati živu glavu. Posebno je impresivna mlada kanadska glumica Tatiana Maslany – nikad je prije niste vidjeli, a ovdje mora glumiti nekoliko vlastitih klonova, ponekad čak i imitirati druge klonove.

 

Portlandia

Američki grad Portland manji je od Zagreba, a slovi kao hipsterska meka. Upravo su hipsteraj i alternativna supkultura mete satire i parodije ovog skeč showa kojeg rade bivši SNL-ovac Fred Armisen i Carrie Brownstein, bivša gitaristica i pjevačica u nekoliko indie bendova. Duhovito, originalno, pametno i zabavno.

 

Rectify

Slijedi niz od tri teže drametine prije nego se vratimo napušantima i alkoholičarima. Rectify je prva originalna serija kanala Sundance, koji je nastao kao poligon za emitiranje indie filmova s istoimenog nezavisnog filmskog festivala. Već to bi vam trebalo dati naslutiti je li ovo serija za vas. Kako god bilo, radi se o jednoj od najboljih ovogodišnjih novih serija, kratkoj šestoepizodnoj atmosferičnoj karakternoj drami o bivšem zatvoreniku osuđenom zbog silovanja djevojke, sada oslobođenom nakon 20 godina robije. Njegova borba sa reintegracijom u društvo i neprihvaćanje okoline u rodnoj selendri čine fascinatnih, emocionalnih i provokativnih šest sati materijala.

 

Top of the Lake

Dok je Rectify Sundanceova prva vlastita serija, Top of the Lake je njihova prva mini-serija. Tonalno vrlo slična, atmosferična, “spora” i metodička studija likova. Elizabeth Moss iskoristila je pauzu snimanja Mad Mena te odradila sedam epizoda mini-serije kao revna detektivka sa vlastitim problemima, koju potpuno obuzima slučaj nestale trudne mlade djevojčice. Zamislite The Killing, samo daleko inteligentnije razvijene radnje bez besmislenih slijepih ulica i nesposobnih detektiva.

 

Treme

Ova HBO-ova drama već je neko vrijeme s nama, no ima tek manju publiku i slovi kao jedna od najpotcjenjenijih televizijskih serija. Njen autor je David Simon, čiji The Wire pak slovi kao jedna od najboljih – ili the najbolja – serija svih vremena. Nakon rodnog Baltimorea, Simon je svoju novu seriju posvetio uraganom razorenom New Orleansu, te jedinstvenoj, fascinantnoj kulturi koja je razorena zajedno s ciglenim i drvenim kućama. Samo zahvaljujući HBO-ovoj blagonaklonosti (i uspjesima poput True Blooda i Igre prijestolja koje im nose kante love) Simon će dobiti priliku dovršiti ovu slabo gledanu seriju sa četvrtom sezonom i finalnih pet epizoda. Bilo gdje drugdje ne bi dobila ni tih pet.

 

Workaholics

Workaholicsi su nešto najbliže pijanoj i politički nekorektnoj ekipi iz It’s Always Sunny in Philadelphia. Trojac zabušanata iz ironičnog naslova obožava se zajebavati na poslu, opijati i napušavati, a po tome su još gori od philadelphijskih konkurenata koji u pravilu deru po pivi (i povremeno ljepilu). Iako se rijetko bave “teškim” temama poput pobačaja, rasizma, samoubojstva i droge kao ekipa iz Phillyja, Workaholicsi su čista nepretenciozna, zajebantska, napušantska komedija.

TAGOVIBlack Mirror Bob's Burgers Childrens Hospital Key & Peele NTSF: SD:SUV:: Orphan Black Portlandia Rectify serije Top of theLake Treme Workaholics

Komentiraj