Film i TV

nova sezona

Dexter – vratio se naš omiljeni serijski ubojica

Počela je šesta sezona serije u kojoj pratimo Dextera, simpatičnog hladnokrvnog serijskog ubojicu koji (nas) polako uči kako biti ljudsko biće. Prva epizoda pokazala je da nije izgubio ništa od svojeg šarma.

Piše , Objavljeno

Dexter Morgan

Dexter Morgan


Dextera Morgana (kojeg tumači u ovoj ulozi nevjerojatno dobar Michael C. Hall), nakon traumatskog događaja u ranom djetinjstvu, posvaja policajac Harry Morgan (James Remar), udovac i samohrani otac djevojčice Debre Morgan (Jennifer Carpenter). Harry u mladom Dexteru prepoznaje nešto što je često viđao kod zločinaca s kojima je imao posla:u dječjim očima on prepoznaje čudovište u nastajanju. Kako sezone prolaze, tako sve više sumnjamo u Harryjevu procjenu, ali on u najboljoj namjeri mladog Dextera uči kodeksu ponašanja koji mu nalaže da ubija samo one koji su zaslužili biti ubijeni. Harry ga uči policijskoj proceduri, disciplini i vještinama koje će Dexteru trebati ne bi li ono što je loše u njemu usmjerio u ispunjavanje pravednog cilja. Međutim, Harry ga ne uči kako biti ljudsko biće, on ga tek uči kako glumiti i prilagoditi se društvu kako njegova prava priroda ne bi bila prepoznata. I tako, već šestu sezonu pratimo Dextera i njegove pokušaje da danju bude ‘normalan‘ brat, muž, otac i forenzičar zaposlen u Odjelu za umorstva policije u Miamiju, dok noću postaje hladnokrvan, minuciozan i efikasan istražitelj, tužitelj, sudac, porota i krvnik zločinaca koji su mislili da ih se ne može zaustaviti.

Promo poster za šestu sezonu serije Dexter

Promo poster za šestu sezonu serije Dexter


U pravom životu, prošlo je 300-tinjak dana otkako smo završili gledati petu sezonu dok je u seriji prošlo oko dvije godine otkako je Dexter izgubio ženu (Ritu je na kraju četvrte sezone ubio Arthur Mitchell, Trinity ubojica kojeg je maestralno odglumio John Lithgow), našao novu partnericu (u prošloj sezoni društvo mu je radija Lumen Pierce koju je tumačila Julia Stiles) i uspješno sačuvao svoju tajnu od pretjerano znatiželjnog kolege Joeyja Quinna (Desmond Harrington).

SPOILER ALERT:U narednom pasusu bit će otkriveni neki detalji iz prve epizode šeste sezone.

U šestoj sezoni Dexter nije bitno promijenio svoj način rada:pronalazi i lovi zločince koji su izbjegli pravdi, eliminira ih, i rješava se njihovih tijela bacajući ih sa svojeg broda u duboko more. Čini se da je pronašao način da pomiri očinstvo sa svojim hobijem:uselio se natrag u svoj stari stan, ali je kupio i susjedni u kojemu sada njegovog sina Harrisona čuva sestra njegovog kolege Angela Batiste (David Zayas).

Ekipa na okupu

Ekipa na okupu


Batista i Maria LaGuerta (Lauren Vélez) mirno su se razveli, a nakon što ona na sebi svojstven spletkaroški način osigura čin kapetana, Batista će dobiti šansu za unaprjeđenje. Joey Quinn i dalje pleše oko Dexterove sestre, ali planiranu prosidbu prekinut će oružani okršaj u kojemu će Debra biti ozlijeđena. U Dexterov laboratorij (morao sam to reći!) doći je pojačanja, budući da je (genijalni) Vince Masuka (C. S. Lee) odlučio dovesti stažiste.

Profesor Gellar i Travis Marshall glavni su zlikovci

Profesor Gellar i Travis Marshall glavni su zlikovci


U prvoj epizodi Dexter će odraditi dva ‘zadatka‘, a jedan od njih vratit će ga u srednjoškolske dane. Cijela ekipa početi će raditi na slučaju ubijenog prodavača voća koji je zasigurno tek prvo u nizu zlodjela koje će počiniti profesor Gellar (Edward James Olmos) i njegov učenik Travis Marshall (Colin Hanks). Dakle, u ovoj sezoni imamo dva glavna bed gaja, a angažiranje Edwarda Jamesa Olmosa kao jednog od njih jamči još jednog upečatljivog zlikovca koji će obilježiti seriju kola toliko ulaže na uvjerljive likove i izvanserijske glumce.

Lajtmotiv ove sezone bit će Dexterovo upoznavanje s religijom. To su autori dali naslutiti i u najavama sezone, a jedno od ubojstava u prvoj epizodi i činjenica da se Dexter odlučuje Harrisona upisati u katolički vrtić kako bi odrasta u ‘normalnom okruženju‘, ne ostavljaju mjesta sumnji. U kratkom dijalogu s Angelom, Dexter shvaća da religija ne trpi logiku, ali sigurni smo da ćemo do kraja sezone svjedočiti nekakvoj promjeni u njegovom pogledu na svijet ‘normalnih’ ljudi.

KRAJ SPOILERA: Možete dalje čitati u miru, nećemo otkrivati ništa više, časna pionirska.

Ukratko, nova sezona nastavlja gdje je stala prošla. Od Dextera se upravo to i očekuje, da bez puno lutanja nastavi istim putem jer čemu popravljati nešto što savršeno funkcionira. Nadamo se samo da neće žuriti i prikrpiti mu žensku ‘srodnu dušu’, jer to je do sada uvijek slabo šljakalo. Svakako gledajte Dextera, od svih televizijskih zala on će vam najmanje naškoditi.

TAGOVIColin Hanks dexter Edward James Olmos Michael C. Hall serija showtime

Komentiraj