Film i TV

Aside Banners

Downloaded – dokumentarac o Napsteru

Piše , Objavljeno

Ako postoji jedan nepravedno zapostavljeni internet servis, onda je to definitivno Napster. U samo dvije godine svoga postojanja donio je revoluciju u još svježi web svijet, a sada napokon možemo vidjeti kako je to bilo biti jedan od prvih online pirata na svijetu.

napster

Ovih dana je na teksaškom medijskom festivalu SXSV predstavljen dokumentarac o Napsteru, jednom od onih servisa koji danas polagano padaju u zaborav, a u svoje vrijeme su bili pravi pioniri revolucije.

Njegovi tvorci, Sean Parker i Shawn Fanning, ali i hrpa poznatih glazbenih i medijskih njuški, će nam kroz gotovo dva sata materijala pokušati pokazati kako je to bilo davne 1999. godine, kada su trojica prijatelja stvorila prvi peer-to-peer (p2p) internet servis za dijeljenje podataka. U slučaju Napstera, to je bila glazba i to u mp3 formatu, a kroz iduće dvije godine, koliko je ovaj servis živio, ljudi diljem svijeta su imali pristup beskonačnom izvoru besplatne glazbe.

Početkom novog milenija Metallica je legendardnim dick potezom zabila prvi i zadnji čavao u lijes Napstera, a od tada pirati diljem svijeta žive u strahu od progona. Cijelu priču o ovom malenom servisu koji je postao simbol antikapitalizma, ali i priču o tome kako je nastao moderni internet, možete pogledati u ovom izvanrednom dokumentarcu, koji će svoju TV premijeru imati početkom travnja na kanalu VH1.

TAGOVIdokumentarni film napster p2p peer-to-peer Sean Parker Shawn Fanning

Komentiraj