Film i TV

Filmski pregled

Aside Banners

Filmovi zbog kojih ćete ovaj mjesec potegnuti do kina

Gordon-Levitt i Bruce Willis glume jedan drugog, Judge Dredd je iz nekog razloga oživljen, kao i novi nastavak Resident Evila, a Tom Hardy i Gary Oldman opet su u istom filmu. Kino rujan.

Piše , Objavljeno

Looper

Looperu smo se veselili još od prvog trailera, pa ga smještamo na mjesto headlinera ovomjesečnog pregleda, inače žgoljavog poput Josepha Gordona-Levitta u Trećem kamenčiću od Sunca. Kino-kartu smo rezervirali praktički nakon što smo vidjeli trailer i nadamo se da ovo na kraju neće ispasti prdac, jer izgleda i djeluje prilično solidno.

Joseph Gordon-Levitt glumi mladog Brucea Willisa, a Bruce Willis glumi starog Josepha Gordona-Levitta u futurističkom akcijskom filmu smještenom u dva vremenska razdoblja. Godine Gospodnje 2072. izumljen je način za putovanje kroz vrijeme, ali ubrzo zabranjen te dostupan samo na crnom tržištu. Gordon-Levitt glumi plaćenog ubojicu, iliti “Loopera” iz 2042. godine, koji naređenja i žrtve prima iz 30 godina udaljene budućnosti – sve dok mu kao metu ne serviraju njega samog iz 2072. godine (Willis). Levittov lik suočuje se sa mračnom i potresnom činjenicom – da, stvarno je moguće izgubiti toliko kose u 30 godina…

Dredd 3D

Kakav bi to bio mjesečni pregled bez jednog remakea? Dapače – remakea lošastog filma iz devedestih koji je jedva probio u pozitivu na kino-blagajnama. I prije nego kažete, “Hej, meni je Judge Dredd rulao”, to samo nostalgija progovara iz vas. Doduše, na spomen “remakea” producenti će vam vrlo brzo objasniti da se ne radi o recikliranju Stalloneovog filma, već stripovskog originala iz sedamdestih. Oh, pardon, adaptirate strip? Kako fensi i originalno! U tom slučaju, samo naprijed…

Umjesto Stallonea, kiselu facu na posteru radi Karl Urban, u ulozi naslovnog lika “suca Dredda”, koji u distopijskoj budućnosti predstavlja suca, porotu i krvnika. Nasuprot njemu je glavna negativka Lena Headey kao Ma-Ma, što je vrlo interesantno ime za bivšu prostitutku, sadašnju kraljicu droge.

Resident Evil:Retribution 3D (Resident Evil:Osveta)

Tko bi rekao, Resident Evil serijal još uvijek nije mrtav. Očito je… Undead! …I’ll let myself out. Nismo ziher da svijetu baš treba i peti nastavak serijala u kojem zgodne žene u uskim odijelcima razvaljuju zomb… Aha. Da, fakat. Zaboravite. I ako se još uvijek netko pita “Zašto?”, produkcijski studio ima nekih 296 milijuna “Zato!” na svom bankovnom računu, samo na ime prethodnog nastavka.

Jovovićka je ponovo u akciji kao Alice, a njen dragi suprug Paul W. S. Anderson ponovo režira, producira i piše scenarij. Osim Mile, vraćaju se još neki glumci / likovi za koje ste mislili da su odapeli u prošlim nastavcima. A pošto su autori na Ideshu ugovorno obvezani na objavljivanje barem jednog para sisa po tekstu (ozbiljno, pitajte urednika – bilo ih je i po deset pari!), uvijek se dobro prisjetiti onog famoznog Milinog fotosessiona.

Lawless

Tom Hardy i Gary Oldman (ponovo) u istom filmu? Može. Ovog puta se ne radi o milijarderu s plaštom i maskom, već povijesnom kriminalističkom filmu smještenom u doba prohibicije početkom 20. stoljeća. Alkohol, šverc i sačmarice. Svestrani Nick Cave napisao je glazbu za film, ali i scenarij baziran na postojećem romanu. Ovo je treći put da Cave testira talent pišući filmski scenarij. Možda će vas obeshrabriti što Shia LaBeouf zapravo ima glavnu ulogu, no s druge strane, možda ćete ga početi gledati malo drugačijim očima kada pročitate da je čelnike velikih studija opisao kao lovatore koji vam dođu na set i zabiju prst u šupak na pet mjeseci.

Savages (Divljaci)

Još jedna adaptacija romana, ali ovog puta u režiji Olivera Stonea, a u glavnim ulogama su Taylor Kitsch, Aaron Johnson, John Travolta, Benicio del Toro, Salma Hayek i… Blake Lively. Seks i droga kao filmske teme nisu strani Oliveru Stoneu, ali ni njihovo konzumiranje. Kitsch i Johnson glume uspješne kalifornijske uzgajivače marihuane – koji šeraju istu djevojku (Blake Lively) – no počinje ih iznuđivati kartel pod vodstvom Salme Hayek i Benicia Del Tora. Film je u SAD-u izašao još u srpnju, pokupio osrednje kritike (53% na Rotten Tomatoes, 61/100 na Metacriticu) i jedva probio pozitivu na kino blagajnama.

Red Tails

Film snimljen prema ideji Georgea Lucasa koja datira još iz osamdesetih, no čika Đorđe je ovdje tek sudjelovao kroz svoj produkcijski studio Lucasfilm, te uletio kao nepotpisani redatelj nekolicine ponovo snimljenih kadrova. Prati dvojicu afroameričkih vojnih pilota iz Drugog svjetskog rata, kada su rasizam i segregacija u vojnim redovima još uvijek bili izraženi. Cuba Gooding, Jr. u glavnoj ulozi nastavlja životariti u osrednjim ulogama, daleko, daleko od uspjeha iz devedesetih. Zanimljivo, ovo je prvi film Lucasfilma nakon 1994. godine koji nema veze sa Indianom Jones ili Star Warsima. Izašao je još početkom godine, ali tek sada dolazi u naša kina…

Possession (Opsjednuta)

Znate što je originalno? Hororci sa čudnim i zastrašujućim klinkama opsjednutim drevnim silama. Film je snimljen na temelju “istinite” priče o ukletoj kutiji zvanoj Dybbuk u kojoj živi zli duh, izgubljena duša koja može opsjednuti žrtve, a čija se legenda vuče iz židovske kulture. Redatelj je Ole Bornedal (ne morate se truditi Googlati), pod produkcijskim vodstvom Sama Raimija, a televizijski glumci Jeffrey Dean Morgan i Kyra Sedgwick u glavnim su ulogama.

TAGOVIDredd filmske preporuke kino Lawless Looper Possession premijere Red Tails Resident Evil: Retribution Savages

Komentiraj