Film i TV

auf dokle

Aside Banners

Filmske franšize koje nisu prestale na vrijeme

Piše , Objavljeno

Mnogi će se prvo sjetiti Pirates of the Caribbean, franšize koja se nedavno odrekla Johnnyja Deppa, ali nije mužnje kino blagajni na staroj slavi. Terminator ne kotira ništa bolje, kao niti Resident Evil. Vrag više zna koliko nastavaka The Fast And The Furious postoji, a i Indiani Jonesu bi bilo bolje da je umirovljen nego li da čeka presudu Harrisona Forda o tome smije li netko drugi glumiti pustolovnog arheologa. Složit ćemo se i kako su Alien, Saw i Underworld pretjerali s trajanjem, a Transformersi nisu nikada trebali ugledati 21. stoljeće. Mnoge franšize započele su sasvim pristojno, često vrlo dobrim ili barem solidnim prvim filmom, odnosno nekoliko njih, međutim pohlepa ih je uništila. Ako se to i nije vidjelo na blagajnama, na kvaliteti filmova se itekako osjetilo.

Evo i naših 5 prijedloga koji su obično nepravedno zapostavljeni u raspravama poput ove. Bez straha, nema Policijske Akademije!

Jason Bourne

Iako dijeli inicijale s Jamesom Bondom i također je špijun, Bourne ipak nikad nije stremio visinama i kultu najpoznatijeg tajnog agenta, međutim franšiza je s Mattom Damonom snimila tri sasvim solidna trilera, nakon kojih se u slabijem Legacyju pojavio Jeremy Renner, a u posljednjem neslavnom ostvarenju prije tri godine ponovno Damon. Ne zna se još uvijek što će točno biti s Bourneom i franšizom, ali u jednom od intervjua nakon posljednjeg filma razmatrali su opciju nastavaka, u koje malo tko od filmofila više vjeruje.

Avatar

Iako je James Cameron zasad snimio samo jedan Avatar film, koji je podijelio publiku, ali kod kritike prošao vrlo solidno te nemamo ‘pravi’ razlog za uvrstiti ga uz bok ostalima na listi, vijest kako su do 2027. godine dogovorena još čak četiri nastavka poprilično tanke priče stare već 10 godina i na koju su svi pomalo zaboravili zaista zvuči malo neobično. Doduše i donekle svojstveno svojeglavom kanadskom redatelju i producentu. Vidjet ćemo tko će se smijati za 10 godina! Vjerojatno Cameron.

Rambo

Peti Rambo upravo je stigao u kina, ali umjesto hypea priredili smo mu ovu nezahvalnu listu. Maksimalan respect za neuništivog Stallonea i želju da i u 70-ima uzme lovu i pokaže mišiće, ali gledajući ga (film, ne Slyja) morate se upitati što vam je ovo trebalo. Još jednom. Jer Rambo iz 2008. nije bio puno bolji, a da se ne lažemo već i ‘trojka’ je bila sasvim suvišna. Naravno, na nostalgiju će i ovo proći, a od nastavka agonije franšizu će vjerojatno spasiti tek mirovina njegove glumačke ikone. Doduše ni to se neće dogoditi prije nego što snimi The Expendables 4, koji su se također komotno mogli naći na ovoj listi, ali ne možemo udarati samo po snagatorima.

Ice Age

Oni koji animirane filmove gledaju malo više od nas (ili samo imaju djecu), kunu se da je najiritantnija franšiza koja nikako da umre Alvin and the Chipmunks. Ipak, odlučili smo se za Ice Age, koji je odlično počeo sad već pomalo davne 2002., ali pet filmova kasnije moramo se upitati kud je sve ovo otišlo i što su napravili od ‘cool crtića’.

Halloween

Iako je lanjski, 11. po redu film ove franšize bio začuđujuće solidan, daleko je to od Carpenterovog originala. Naravno, generalni konsenzus kako je posljednji film franšize lošiji od klasika nije sam po sebi dovoljno za završiti na ovoj listi. Zato ćemo se nerado prisjetiti nekih od zaista nepotrebnih i jednostavno loših nastavaka poput Halloween 2 ili svih iz Michael Myers serije u naslovu, a u nadi da će iduća dva već dogovorena Halloweena (2020, 2021) biti bolja. Trick or treat!

TAGOVIfilm filmske franšize pb