Film i TV

Televizijski Gospodar prstenova

Aside Banners

Game of Thrones: Igranje prijestolja

Igra prijestolja je atipičan fantasy, raskošna adaptacija serije romana "Pjesma leda i vatre" Georgra R. R. Martina. Fantasy za one koji ne vole fantasy... I one koji vole.

Piše , Objavljeno

Unazad proteklih godinu dana, između premijere prve sezone te u iščekivanju druge, Game of Thrones postala je jedna od najpopularnijih televizijskih serija — i najboljih. Dugo najavljivana ekranizacija dolazi s HBO-a, bogatog kanala poznatog po visokim produkcijskim standardima i odličnim, kultnim serijama kao što su Obitelj Soprano, The Wire, Six Feet Under, Deadwood… te sadašnji Boardwalk Empire.

Igra prijestolja, da, spada u fantasy, žanr koji je dosad na televiziji bio zastupljen tek u jeftinim, gotovo dječjim serijicama koje su uspijevali tolerirati tek najzagriženiji ljubitelji žanra. Potpuno suprotno, HBO-ova adaptacija romana Georgea R. R. Martina puno je odraslija, ozbiljnija i mračnija – prepuna brutanlosti, bizarnosti, krvi, sisa i… ponekog penisa te incesta.

Martinov svijet je golem, u prvim epizodama gotovo nedokučiv i težak za shvatiti. Likova je mnogo, lokacija također, kao i događaja koji se odvijaju paralelno… Ali nakon prvotnog prilagođavanja i ufuravanja u radnju utonut ćete u svijet i steći ovisnost koje se teško riješiti – možda vas čak natjera da u ruke uzmete onaj arhaični izum, totalno demode u doba tableta i e-book readera… knjige.

Battlestar Galactica nije bila tek običan SF, već kompleksna drama; The Wire nije bila obična policijska serija, već kompleksna drama; Obitelj Soprano nije bila obična mafijaška serija, već kompleksna drama. Game of Thrones nije tek običan fantasy…

Westeros

Westeros je golemi kontinent kojim vlada nekoliko sedam velikih kuća – moćnijih i manje moćnijih, poremećenih i manje poremećenih. Svaka kuća vlada određenim teritorijem, a zajedničku vlast predstavlja kralj Sedam kraljevstava, koji sjedi na Željeznom prijestolju u glavnom gradu zvanom King’s Landing (Kraljev grudobran). Na samom sjeveru nalazi se golemi zid koji štiti kontinent od misterioznih sila koje obitavaju gore. Neki kažu da su to samo bapske priče, ali već prve minute prve epizode uvjeravaju nas u suprotno. Zvući kao otrcani žanrovski klišej, ali zapravo se kroz prvu sezonu tek pomalo spominje i nagovještava.

Kuća Stark

Kuća Stark

Kuća Stark

Kuća Stark i njena glava Eddard “Ned” Stark prikazani su kao rijetki protagonisti i pozitivni likovi Westerosa – ili barem nešto najbliže tome. Ned je poštenjačina koja živi od časti i morala, a početkom prve sezone postaje desna ruka kralja. Koliko je častan, toliko je i naivan, pa počinje gurati nos gdje mu nije mjesto… Ima troje djece i jedno kopile, Jona Snowa, koje mu se zalomilo van braka. Njihov zaštitni znak je direwolf (Strahovuk, u prijevodu), ogromna krznena beštija, a gospodare sjeverom kontinenta sa sjedištem u Winterfellu (Oštrozemlje).

Kuća Lannister

Kuća Lannister

Kuća Lannister


Lannisteri su najbogatija kuća Westerosa, otkuda potječe njihov neslužbeni moto “Lannister uvijek otplaćuje dug.” Ima se, može se. Iz njihove kuće potječu kraljica Westerosa, Cersei, te Kingslayer (kraljosjek) Jaime, koji je ubio bivšeg kralja. Njihovoj kući pripada svima omiljeni Tyrion, patuljak koji uglavnom zazire od borbe, ali dobro se snalazi nemilosrdnim Westerosom zahvaljujući duhovitosti i inteligenciji. Glumi ga Peter Dinklage, kojeg su fanovi knjiga zamišljali kao idealnog Tyriona i prije nego je dobio ulogu, a lani je digao i Emmy za najboljeg sporednog glumca.

Kuća Targaryen

Kuća Targaryen

Kuća Targaryen


Targaryeni su čudna sorta, koja živi prema onoj “incest, zabava za cijelu obitelj.” Kežualno obiteljsko silovanje zapravo nije rijetko u Westerosu, no Targaryeni odobravaju množenje unutar obitelji, zbog čega je poremećenost postala jedna od njihovih glavnih karakteristika. Aerys II, takozvani Ludi kralj, iz njihove loze vladao je Westerosom sve do svrgnuća, kada su pobijeni gotovo svi Targaryeni. Usprkos incestualnom razmnožavanju, Daenerys Targaryen kao jedna od glavnih protagonistica serije i romana, ispala je sasvim dobro, ako izuzmemo poblajhanu periku. Doduše, ne želite znati koliko je mlada u prvoj knjizi, upropastit će vam fantazije. Zaštitni znak Targaryena su zmajevi, za koje se smatra da su izumrli, a moto “Vatra i krv.”

Kuća Baratheon

Kuća Baratheon

Kuća Baratheon


Kuća Baratheon trenutno sjedi na “Željeznom prijestolju” Westerosa, odnosno kralj Robert. Upravo je on vodio pobunu protiv Targaryena i svrgnuo ih s vlasti. U mirnom periodu vladavine fino se usvinjio uživajući u blagodatima glavnog grada, King’s Landinga. Njegov sin koji to nije, Joffrey, je najveće uobraženo džubre čitavog Westerosa, no u već u prvim epizodama imamo zadovoljštinu gledati kako mu Tyrion priljepljuje šamarčinu.

TAGOVIGame of Thrones Igra prijestolja serija serije televizija

Komentiraj