Film i TV

Samo što nije

Banner 300

Game of Thrones: što nam donosi treća sezona?

Piše , Objavljeno

Popularna fantasy dramska serija Game of Thrones se na male ekrane vraća 31. ožujka, a mi vam donosimo iscrpnu najavu treće sezone, koja će nas vrlo vjerojatno ponovno ostaviti bez daha, ono, smrznut ćemo se.

 Game of thrones

Game of Thrones serijal (nama je ipak draži originalni naziv, nego nespretne Igra prijestolja) je 2011. došao praktički od nikuda i vrlo brzo postao jedna od perjanica HBO programa, a početak svake nove sezone je jedan od najznačajnijih događaja tekuće televizijske godine. Kvalitetne fantasy serije na malim ekranima nije bilo već desetljećima, a ako je uz to još nabijena dramom i majstorskim spletkama, popularnost i vjerna baza fanova je zagarantirana.

Na svu sreću, Game of Thrones je jedna od onih serija kojima popularnost raste sa svakom novom sezonom, tako da je druga sezona imala otprilike 100% veću gledanost nego prva sezona, a ako se trend nastavi, treća bi se sezona mogla naći na samom vrhu najgledanijih serija u SAD-u. Popularnost ove epske priče nije nimalo začuđujuća, jer je svijet Westerosa i Essosa, kojeg je stvorio genijalni George R.R. Martin, nevjerovatno bogat i živ, a njegovi stanovnici su među najzanimljivijim likovima koje smo ikada imali prilike gledati (i čitati, u originalnom literarnom serijalu A Song of Ice and Fire). Nakon što smo u prvoj sezoni gledali pad kuće Stark, a u drugoj veliki kontinentalni građanski rat, treća sezona donosi nastavak epske priče, ali bome i neke neočekivane obrate.

kalisi

Em je lijepa, em ima zmajeve i vojsku

Što?

Treća sezona serije će se baviti događajima iz prve polovice knjige A Storm of Swords, što je s obzirom na njen obujam i broj novih likova itekako dobar i pametan potez. Naravno, kao i do sada, scenarij serije se neće u potpunosti držati samih knjiga, ali glavnina onoga što su fanovi mogli pročitati, naći će se i u igranoj verziji.

Priča se nastavlja na prethodnu sezonu i knjigu, te kroz 10 novih jednosatnih epizoda pratimo ‘rat 5 kraljeva’ i neizbježne političke spletke i politikanstvo, ali i rastuće previranje ‘preko zida’ , gdje divlja plemena postaju sve nemirnija. Producent serije David Benioff je najavio da ćemo u ovoj sezoni uživati u jednoj posebno pamtljivoj sceni, koja je bila glavna motivacija televizijskim glavešinama da uopće adaptiraju knjige. Ne treba zaboraviti da ćemo napokon vidjeti i te opake zmajeve na djelu, a iz trailera možemo zaključiti da su već sad opaki madrfakeri!

Tko?

Jedna od najboljih stvari u Game of Thrones svijetu su definitivno njegovi stanovnici: od simpatičnog ali prepredenog patuljka Tyriona (Peter Dinklage), do zanosne i osvete željne Daenerys Targaryen (Emilia Clarke). Ali serijal je poznat i po još nečemu, a to je gotovo nevjerovatna količina za priču bitnih likova, čiji se broj svakom novom knjigom (ili sezonom) gotovo pa udvostruči. U trećoj sezoni serije tako ponovno dobivamo pregršt novih likova, a spomenuti ćemo samo par, poput Mancea Rydera (Ciaran Hinds), mladog Jojena Reeda (Thomas Sangster) i Edmura Tullya (Tobias Menzies). Biti će to prava mala fijesta, zato prije nove sezone preporučamo da uzmete prve dvije knjige (ili televizijske sezone) i ponovite gradivo.

tyrion

Tyrion, svima omiljeni patuljak

Kada i gdje?

Premijera prve epizode 3. sezone serije Game of Thrones je u Americi zakazana za 31.ožujka, što vam je vrlo vjerojatno poznato iz dva razloga. Prvi je taj što na taj datum ove godine pada Uskrs (a nema boljega nego proslaviti ovaj blagdan uz krvoproliće na bojnom polju Westerosa), a drugi je što u isto vrijeme ide i zadnji nastavak treće sezone The Walking Dead.

Nama u Hrvatskoj to i nije neki problem, jer će oni koji hvataju HBO premijeru moći pogledati već 1. travnja u 20:50 (svi ostali će morati krenuti putevima Jacka Sparrowa i njegove družbe pirata), ali biti će zanimljivo vidjeti koji će od ova dva megahita odnijeti pobjedu u vječnoj borbi za gledatelje. Nama ne preostaje ništa drugo nego staviti svoje GOT pive na hlađenje, i čekati nove nastavke omiljenog nam fantasy spektakla.

TAGOVIA song of Ice and Fire Game of Thrones George R.R. MArtin hbo Igra prijestolja serija

Komentiraj