Film i TV

Novi film ovaj tjedan

Aside Banners

Autor Ghost Ridera tužio Marvel i popušio

U sjeni izlaska novog nastavka Ghost Ridera odvija se pravna bitka u kojoj je Gary Friedrich, su-kreator stripa, tužbom za povredu autorskih prava stjeran na prosjački štap.

Piše , Objavljeno

Ghost Rider:Spirit of Vengeance

Ghost Rider:Spirit of Vengeance

Gary Friedrich jedan je od autora stripa Ghost Rider, započetog u ranim sedamdesetima, no za film iz 2007. godine nije dobio ni centa. Film, kakav je takav je, no na kino blagajnama je digao 229 milijuna dolara, što bi Friedrichu kao su-autoru donijelo određenu svotu.
Zbog toga je odlučio tužiti Marvel, studio Columbia Pictures i još par kompanija tvrdeći da polaže autorska prava na film i povezane proizvode. I, naravno, popušio. Ne samo da nije dobio autorska prava, već je Marvel odgovorio protutužbom. Za nagodbu traže naknadu 17.000 dolara “štete,” odricanje autorskih prava te prestanak neautorizirane prodaje postera, majica i ostalih Ghost Rider sitnica.

Friedrich je dobar dio svoje stripovske karijere proveo u Marvelu i u tom poslu bio negdje do sredine sedamdesetih, kreiravši još nekoliko stripovskih likova, a u zadnje vrijeme životario je u mirovini prodajući kolekcionarske stvarčice po stripovskim konvencijama.

U međuvremenu oskarovac Nick Cage već ovog petka nastavlja svoju ulogu u drugom filmskom nastavku Ghost Rider:Spirit of Vengeance. Režira ga dvojac Neveldine/Taylor, zaslužan za akcić Crank s Jasonom Stathamom, a jedan od scenarista je i David S. Goyer, koji je Nolanu držao svijeću dok je radio Batmana. Iz nekog razloga, manje uloge imaju Idris Elba (The Wire) i Christopher Lambert (Highlander), a od radnje je ionako bitnije pitanje – može li biti veće smeće od prvog nastavka?

TAGOVIGary Friedrich Ghost Rider marvel superheroj

Komentiraj