Film i TV

sve im dajte, odjednom!

Aside Banners

Gledali?! Everything Everywhere All at Once ima najviše nominacija za Oscara

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Doživljaj filmova je osobna stvar. Posve je jasno kako će i nagrade i top-liste reflektirati subjektivnost osobe ili osoba koji stoje iza njih. Upravo to se zamjeralo i američkoj Akademiji filmske umjetnosti i znanosti jer njihovi predstavnici nisu bili… dovoljno raznovrsni. Pod tim mislimo na njihove pozadine i osobna iskustva. Nema nikog tko jače grize mamce za Oscare od bijelog, bogatog boomera sa zubnim navlakama. Situacija se promijenila u posljednje vrijeme, primljeni su neki novi članovi u Akademiju, neki stari su odapeli. Circle of life, reklo bi se. I dodjele nagrada reflektiraju te promjene.

Prije 10 godina nikada ne bismo pomislili da će film kao što je Everything Everywhere All at Once pomesti konkurenciju na Oscarima, barem što se tiče broja nominacija. Jedan je od najčudnijih filmova za širu publiku koje smo gledali, k tome možda i najbolji film koji se bavi idejom multiverzuma, a da nije underground grčko-ciparsko-turska SF produkcija (ovo smo izmislili). Iako je iza filma A24, u hrvatskim kinima je bio dostupan svega tjedan dana, možda zbog drugih filmova u isto vrijeme, a možda zbog gotovo nikakve gledanosti. Jer nam glumci nisu pretjerano poznati. I ne postoji bježanje od sljedeće činjenice — ne izgledaju kao mi.

Slična sudbina je dočekala i vrhunski film Jordana Peelea Get Out koji je gotovo promašio hrvatska kina, ali je nakon uspjeha u američkim kinima ipak pronašao svoj put do naših multipleksa.

Everything Everywhere All at Once ima 11 nominacija. Michelle Yeoh je prva žena iz Azije nominirana za najbolju glumicu, Jamie Lee Curtis i Stephanie Hsu su nominirane za najbolju sporednu glumicu, a Ke Huy Quan kojeg smo gledali kao klinju uz Indianu Jonesa je nominiran za najboljeg sporednog glumca.

Film je nominiran i za najbolji film, redatelja, dizajn kostima, montažu, pjesmu, glazbu i originalni scenarij.

Odlični The Banshees of Inisherin prati s brojem nominacija, a tu je i All Queiet on the Western Front — veliko iznenađenje za Netflixovu produkciju.

Ako ćete samo jedan film gledati u ovo Oscarovsko vrijeme, Everything Everywhere All at Once je film za vas.

Naizgled suluda priča o multiverzumu, a zapravo priča o obitelji, propuštenim prilikama i potraćenim živptima. Kineska imigrantica koja vodi praonicu rublja upada u krizu srednjih godina, ali i avanturu u kojoj mora spasiti svemir tako što istražuje druge svemire i oblike svog postojanja. Dosta joj je i posla i muža i napornog oca i zahtjevne kćeri, a zbog jednog susreta s poreznom djelatnicom ona napokon otvara oči. Ne odjednom, ali sve više i više. Ako ne zvuči zanimljivo, tu su i borilačke vještine, kreativni oblici nasilja, googly eyes i stvarnost u kojoj imamo hrenovke umjesto prstiju. Ovaj film zaslužuje vašu pažnju.

TAGOVIa24 film film 2022 michelle yeoh najbolji filmovi oscar