Film i TV

ludnica

Aside Banners

Gledali smo WandaVision: zašto trebaš dati šansu ovoj seriji s dva manje poznata Avengera

Piše , Objavljeno

Izvor fotografije: Youtube Screenshot

Disney+ je 15. siječnja napokon ispunio svoje obećanje – dobili smo prvu seriju iz njihovog Marvel svemira. Otkud nam Disney+? Ne znamo smijemo li o tom, ali serija je dostupna i drugim putevima.

Fantastičan je osjećaj stisnuti play i doživjeti Marvelovu uvodnu špicu još jednom s posve novim ostvarenjem za koje ne znamo što uopće očekivati. Nema istu težinu ista špica s novim sadržajem i sa Captain Americom: Winter Soldierom po šesti put.

Moramo povući paralelu s još jednim Disneyjevim vlasništvom koje im donosi sumanute količine novca – Mandalorianom. Dugo se čekalo na ovu seriju iz svemira Star Warsa pa smo dobili kratke epizode jednom tjedno koje su neke fanove razočarali, a neke oduševili. Ne možemo poricati – ovo je možda najbolje producirana serija u povijesti serija, ali nam je teško bilo prigrliti čekanje tjedan dana da bismo pogledali 20 minuta akcije. Možda će nam tako biti i sa serijom WandaVision, ali zasad imamo osjećaj da smo ju lakše prigrlili nego Mandaloriana u početku.

Možda Star Wars svemir ima samo previše pravila i nostalgičnu vrijednost koju je teško dohvatiti. Marvel je donekle blagoslovljen što nema toliku ekraniziranu povijest i kanon koji se mora ispoštovati – zato ponekad dobijemo malene televizijske dragulje kao što su Netflixov Daredevil ili FX-ov Legion koji se usude igrati sa svojim likovima.

Upravo to smo dobili i u slučaju Wande Maximoff i Visiona, dobro nam poznatih Avengersa. Igranje s likovima. Radnja serije je smještena u američku Suburbiju, američko predgrađe gdje gotovo svi žive idealnim životom, ali počinju se događati čudne stvari.

Ako te zaobišao trailer:

.

Upravo iz ovog koncepta predgrađa nam serija daje lekciju iz televizijske povijest s daškom superjunaka – prve dvije epizode koje su nam bile na raspolaganju su crno-bijeli sitcomi iz pedesetih. Ako se bojite da će vam biti čudno, vrlo vjerojatno hoće. Usprkos iščuđavanju, nasmijali smo se iskreno nekoliko puta ovom visoko-konceptualnom, ali šašavo naivnom pristupu.

Naravno da se sve mijenja i na kraju sigurno neće biti niti šašavo niti naivno. Dobili smo naznake kroz prve dvije epizode da je Wandin i Visionov život posljedica nečeg većeg. Čega većeg? Još uvijek nemamo odgovor, a i sumnjamo da ćemo ga tako skoro dobiti. Misterij će nam trljati u facu, a mi ćemo mozgati što se događa.

WandaVision ima jedinstven pristup Marvelovoj licenci i MCU svemiru, zanima nas hoće li ostale Disney+ Marvel serije imati ovakve hrabre ideje.

Elizabeth Olsen i Paul Bettany vrhunski funkcioniraju zajedno, čak imaju više kemije u ovom šašavom pristupu nego što smo to uspjeli doživjeti u Avengersima pored svih drugih likova.

Ljutimo se što su nam osigurali takvu uzbudljivu vožnju u dvadesetak minuta jer želimo još. To bi svaka serija trebala postići, ali ovih dvadesetak minuta nam je uistinu premalo. Netflix nas je razmazio svojim načinom plasmana sadržaja, navikli smo imati na raspolaganju čitavu sezonu odjednom i sve pogledati. Ovakav tjedni model koji je nekoć bio standard nas sada već uzrujava, nismo se ni s Mandalorianom navikli na njega.

Nakon prve dvije epizode WandaVisiona smo dobili želju opet gledati Marvelove filmove (koje znamo napamet) pa ćemo tako ispuniti rupe do iduće epizode.

Iduća epizoda je na rasporedu u petak 22. siječnja.

TAGOVIdisney marvel mcu serije WandaVision