Film i TV

lol

Aside Banners

Gledali smo Wonder Woman 1984: Najavili su nam film u rangu Dark Knighta, dobili smo sve osim toga

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Youtube Screenshot

Wonder Woman, onaj prvi film iz 2017. godine je vratio obraz DC filmovima. Nisam bio toliko oduševljen kao kritičari koji su očajno htjeli superjunački film sa snažnom ženom u glavnoj ulozi. Film je bio solidan i činjenica da si nisam htio iskopati oči ili zaskrolati Tumblrom (koji koristim samo kad mi je jaaaako dosadno) je bila ohrabrujuća. Čak redateljica nije htjela veliku generičku akcijsku scenu za kraj, ali studio je bio nemilosrdan. Možda mi je ta akcijska scena također utjecala na doživljaj filma.

Čekao se nastavak, odgađao se nekoliko puta, najavni plakati na ulicama su već požutjeli. I onda smo dobili prekrasnu vijest – film će istovremeno biti dostupan na HBOMaxu i u kinima. Neću vam reći gdje sam ga ja pogledao, imam pravo na privatnost.

Ukratko – razočaran sam.

Nekima je pandemija pomutila razum.

Ja još nisam otišao na kvasinu.

Prva scena me oduševila. Može i tebe, sada i ovdje s amazonskom verzijom metloboja. Djelomično, nije baš cijela na netu.

.

Mislio sam da će film imati takav ton i dalje, ali se to nije dogodilo. Možda ću dalje nešto spoilati pa evo tu možeš stati s čitanjem ako ne želiš nekakav opaki spoiler. Iako stvarno se trudim da ne spoilam nešto, ali opet – nema se što spoilati. Ako je odgledan trailer, skoro sve se zna.

Gal Gadot je bila savršen izbor za ulogu Diane Prince, u svakoj sceni izgleda bezvremenski – baš kao nekakva besmrtna grčka poluboginja. U ovom filmu ona živi normalan život, kao stručnjakinja za antropologiju i antikvitete. Savršen posao za nekog tko živi zauvijek. Rijetko gledamo svakodnevni život superjunaka, čak i Bruce Wayne juri kroz svoje playboy obveze samo da što prije postane Batman. Diana Prince je snažna, ali usamljena, a svijet još nije bio toliko povezan 1984. godine pa je za očuvanje tajnog identiteta bilo dovoljno da svojim letećim rajfom onesposobi sigurnosne kamere. Početak filma je zabavan, dobiješ dojam da gledaš film iz osamdesetih, ali s tehnološkim dostignućima današnjosti. I funkcionira. Neko vrijeme. Dok scenarij ne oplete sam sebe lasom istine po leđima i nogama.

U prvom dijelu smo je vidjeli tijekom Prvog svjetskog rata, a za nastavak se izabralo drugo vrijeme i drugo mjesto. Washington DC, 1984. godine. Kad je sve kričavo, neonski, a svi izlaze u trgovački centar. *alexa play robin sherbatzky – lets go to the mall*

Taj duh osamdesetih se vjerno prenio, čak sam imao dojam da gledam neki dječji pustolovni film s klasičnim hiperaktivnim negativcem kojeg je glumio Pedro Pascal. Pascal glumi Maxa Lorda, lika koji naizgled prodaje naftu, ali je zapravo na rubu propasti. Nekako se dokopava kamena koji ispunjava želje – i tu se sve zakotrlja. Naravno, ne odmah, možda nakon pola sata. Kamen koji ispunjava želje? Zaslužujemo bolji plot device od onog koji omogućava da se svaka moguća i nemoguća besmislica dogodi.

Kristen Wiig me oduševila, savršen je izbor za ovu ulogu, ali sam istovremeno imao dojam da gledam malo svjetliju, “ljetniju” verziju Seline Kyle (Michelle Pfeiffer) iz Batman Returns koja u jednom trenutku postane ono što je oduvijek htjela. Ili Edward Nygma iz Batman Forevera. Ili Jamie Foxxov lik u Amazing Spider Man 2. Ili Uma Thurman prije nego postane Poison Ivy. Kužiš reference. Wiigica je super, ali joj scenarij nije dao dovoljno materijala da pokaže što sve zna, okupana je u klišejima i moglo je to puno bolje.

Čak je i povratak Stevea Trevora čudan i iščašen, i dalje ga ne mogu provariti. Etički upitan. On se vrati, ali njegov duh zauzme tijelo drugog muškarca koji stvarno živi u njihovoj stvarnosti 1984. godine. Što sa životom tog random lika koji nije tražio da ga nastani duh izgubljenog pilota? Čudno i nezgrapno, siguran sam da bi se digla hajka da se neka žena vrati u tijelu neke druge žene i da Batman spava s njom. Puno scenarističkih izbora u ovom filmu smrdi na lijenost, pogotovo taj kamen koji ispunjava želje. Čak su i sve dobre fore napucali u trailer pa ti ništa nije ni smiješno.

Kao što sam ustanovio već, film počne dobro, ali se razvodni putem. Imao sam dojam da se zagrijava dobrih sat vremena prije nego se išta konkretno počne događati. Nakon nekih sat i pol su bile samo dvije akcijske sekvence. Jako loš ritam. Jako dobar razlog za ubit oko usred filma ili zaskrolati Tumblrom.

I za kraj… Sam kraj. Kad Wiigica postane Cheetah, prava žena-gepard, sve izgleda jeftino. Ona i Wonder Woman biju boj u sumrak, malo je svjetla, valjda da se sakrije tuga od CGI-ja. Jasno je da se Cheetah morala pošajbati s Amazonkom jer bi Max Lord dobio po lampi iste sekunde. Nepotrebno je.

Nije nam jasno gdje je sve pošlo po krivu. Još kad znamo da je Patty Jenkins zbog uspjeha prvog djela imala slobodnije ruke, čak je napisala i scenarij. Veselio sam se ovom filmu neizmjerno, ali od mene dobiva okruglih 5. Od 10.

TAGOVIDC film gal gadot superjunaci wonder woman wonder woman 1984