Film i TV

počivao u miru

Aside Banners

Glumac Sir Michael Gambon napustio nas je u 82. godini

Piše , Objavljeno

Izvor: FeatureflashPhotoAgency/HarmonyVideoProduction on Shutterstock.com

Sir Michael Gambon preminuo je u 82. godini života, potvrdila je njegova obitelj, prenosi nam LADBible. Glumac, poznat po ulozi Albusa Dumbledorea u serijalu filmova o Harryju Potteru, kao i u klasičnim filmovima poput The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover, Gosford Park i A View from the Bridge, preminuo je mirno nakon bolesti, rekla je njegova obitelj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IGN (@igndotcom)

U izjavi u ime njegove supruge Lady Gambon i sina Fergusa Gambona, koju je objavila publicistica Clair Dobbs, a prenosi nam LADBible, stoji “Tužni smo što možemo objaviti gubitak Sir Michaela Gambona. Voljeni suprug i otac, Michael je mirno umro u bolnici sa suprugom Anne i sinom Fergusom uz krevet, nakon upale pluća. Michael je imao 82 godine. Molimo vas da poštujete našu privatnost u ovom bolnom trenutku i zahvaljujemo vam na porukama podrške i ljubavi.“.

Rođen u Dublinu 1940., Gambon je glumio u Kraljevskom nacionalnom kazalištu s kolegom Laurenceom Olivierom i osvojio mnoge nagrade uključujući tri nagrade Olivier, četiri BAFTA-e i dvije nagrade SAG. Kraljica Elizabeta II 1999. proglasila ga je vitezom, kao priznanje za njegove zasluge u glumi tijekom desetljeća.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by michael gambon (@gambonmichael)

Dok je glumio u mnogim holivudskim filmovima, Gambon je također uživao raditi sa Shakespeareom, pojavljujući se u mnogim produkcijama njegovih drama, uključujući Othello, Macbeth, Hamlet i Coriolanus.

Gambon je preuzeo ulogu ravnatelja Hogwartsa, Albusa Dumbledorea, nakon smrti originalnog glumca Richarda Harrisa, a ulogu je imao od 2004. do 2011., kada je filmski serijal završio.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by michael gambon (@gambonmichael)

U kasnijim godinama, preuzimao je uloge na TV-u, kao što su HBO drama Fortitude i drama o konjskim utrkama Luck, zajedno s Dustinom Hoffmanom. Također je obnovio svoj odnos s djelom autorice Harryja Pottera JK Rowling, glumeći u BBC One i HBO-ovoj adaptaciji njezine knjige The Casual Vacancy.

U ožujku 2018. objavljeno je da će glumiti u humorističnoj seriji Breeders, ali se morao povući zbog problema s pamćenjem.

 

 

TAGOVIAlbus Dumbledore Harry Potter poznati glumac Sir Michael Gambon umro je Sir Michael Gambon