Film i TV

video

Aside Banners

Gotov i Daredevil: zašto se Netflix riješio još jedne Marvelove serije?

Piše , Objavljeno

U posljednja dva mjeseca popularni streaming servis prvo je objavio da neće biti nove sezone serije Iron Fist, zatim je ista sudbina zadesila Lukea Cagea, a nedavno je objavljeno kako Netflix nakon tri sezone odustaje i od Daredevila. Jessica Jones i The Punisher zasad su još uvijek u planovima providera, ali s obzirom na trend prekida suradnji između Netflixa i Marvel Cinematic Universea, lako je moguće da će također brzo biti ugašeni. Većina korisnika nije zadovoljna ovakvim vijestima, pogotovo nakon što je treća sezona Daredevila bila kudikamo uspješnija od većine dosadašnjih projekata.

Ipak, postoje određeni razlozi zašto je Netflix strateški odlučio povući se iz ovih, a vjerojatno i budućih suradnji. Prvenstveno, serije nisu postigle uspjeh kakav se od njih očekivao. Posebno se to odnosi na Iron Fist, koji je kvalitetom najviše podbacio, a publiku nisu u potpunosti zadovoljili ni ostali naslovi. Predugih 26 epizoda pokvarilo je dojam Lukea Cagea, a druga sezona bila je kobna i za Jessicu Jones, iako je serija još uvijek aktualna. Teško je govoriti o točnim razmjerima faila, s obzirom na to da Netflix podatke o gledanosti ljubomorno čuva, pogotovo kad nisu osobito dobri, ali činjenično stanje je da računica nije odgovarala i da većina sezona jednostavno nije ni bila dovoljno dobra.

Nadalje, dolazak Disneyja na mapu streaming servisa bitno će promijeniti odnose na tržištu. Osim što će kompanija imati pravo na gomilu postojećeg i vrlo atraktivnog materijala, uključujući i Marvelove uspješnice, okrenut će se i vlastitoj proizvodnji. A tome se, čini se, više okreće i Netflix, koji je shvatio da bitku oko Marvel likova s Disneyjem neće dobiti te da vjerojatno, računajući sve produkcijske troškove, nema smisla graditi ozbiljne projekte s nekolicinom likova. Popularni servis ionako ima dovoljno raznolik i bogat sadržaj da će preživjeti i bez superhero sadržaja.

Iako se isprva činilo kako je Iron Fist isprva otkazan jer je zaista bio potpuni promašaj i razočaranje, a Luke Cage zbog tzv. kreativnih razlika među onima koji iza serije stoje, otpusno pismo Daredevilu gotovo sigurno je pokopalo takve teorije. Netflix je odlučio polako, ali sigurno otpisivati TV serije s Marvelovim likovima jer ih naprosto ne proizvodi i ne posjeduje. Naravno, za njih ima licencu, ali sve ranije spominjane serije producirali su Marvel Television i ABC Studios, dakle vanjski suradnici. Uobičajena je to praksa u industriji. Uostalom, House of Cards i Orange Is The New Black također nije producirao sam Netflix, no od tog doba do danas ovaj se servis u mnogo čemu promijenio.

.

Tako je danas riječ o platformi koja se sve više okreće sadržaju kojeg sama i producira, primjerice Stranger Things, dok serije drugih izvora skida s aparata i ne produžuje im životni vijek. Čak i one uspješnije poput American Vandal ili Seven Seconds. Naravno, kupovati gotove proizvode skuplje je nego ih sam stvarati, ako za to već imate spremnu mašineriju pa je ovaj smjer, barem u ekonomskom smislu, potpuno logičan.

Ipak, jasno je da Netflix neće moći sav svoj sadržaj kreirati sam, ali navodna direktiva s vrha je uravnotežiti omjer domaćeg i uvoznog. Svi ti pozadinski procesi gledateljima, dakako, nisu pretjerano zanimljivi niti bi trebali biti, ali pomažu razumjeti zašto će neki od superjunaka, čini se, ipak zauvijek ostati visjeti u cliffhangerima svojih odjavnih sezona.

TAGOVIdaredevil marvel Netflix osvrt serije

Komentiraj