Film i TV

druže Tito, za svemir kol'ki mito?

Aside Banners

HBO-ov dokumentarac diže prašinu: Amerikanci ne bi osvojili Mjesec da nije bilo Titovog svemirskog programa

Piše , Objavljeno

Navodno nisu samo Rusi i Amerikanci bili uključeni u utrku za svemir. Tu je bio i Tito.

mjesec

CIA je navodno otkrila tajni jugoslavenski svemirski program u šezdesetim godinama dvadesetog stoljeća, a John F. Kennedy je navodno kupio čitav svemirski program od Tita 1961. kako bi stigao i prestigao Ruse u utrci za prevlast u svemiru.

O toj tematici je snimljen i igrano-dokumentarni film. Arhivski snimci u kombinaciji s igranim elementima bi trebali stvoriti nadasve zanimljiv narativ, poglavito onaj “jedan inžinjer s projekta je odlučio prekršiti zakletvu šutnje” dio. Jeste i vi nabrijani kao i mi?

tito2

Ovo je prvi HBO Europe projekt iz jadranske regije, a čini nam se da će itekako uzburkati strasti. Houstone, imamo problem istražuje mit o akviziciji jugoslavenskog svemirskog programa vrijednoj nekoliko milijardi dolara. Navodno je ta transakcija spasila jugoslavensku ekonomiju i omogućila Titi luksuzan stil života. Američki astronauti su čak Titu poklonili kamen s Mjeseca, navodno u znak zahvalnosti za uspješan svemirski program. Pronašli smo činjenicu da je više od 100 svjetskih državnika dobilo komad Mjeseca na poklon tako da Tito ipak nije jedini, a i kamen koji je dobio nizozemski državnik nakon uspješne misije Apollo 11 je zapravio bio okamenjeno drvo. “Muzej istorije Jugoslavije” je odlučio da neće analizirati Titov kamen s Mjeseca.

Pogledajte trailer:

Nemojte ovaj film zvati mockumentaryjem jer se Houstone, imamo problem! se deklarira kao doku-drama. Imat će neke fiktivne elemente, a nigdje neće biti naznačeno koji dio je fikcija, a koji je stvarnost. Gledatelji će se sami morati boriti s informacijama i razabiranjem istine.

“Čini se da su pravi neovisni mediji davno nestali pa običnim ljudima može biti teško pronaći vjerodostojan prikaz određene osobe ili događaja. Katkad o istoj temi dobivamo proturječne izvještaje. Brojni su razlozi zbog kojih je samo šačica ljudi voljna propitivati takve izvještaje.” – redatelj Žiga Virc

Sudeći prema zlatnim kočijama, bijelim Cadillacima i vilama - bilo je novca za Titu.

Sudeći prema zlatnim kočijama, bijelim Cadillacima i vilama – bilo je novca za Titu.

Teoretičari zavjere će doći na svoje, ali ova doku-drama bi mogla učiniti čuda za buđenje interesa za svemir na ovim prostorima. Koliko god dobar bio Cosmos Neil deGrassea Tysona, ipak javnost nije nabrijana na svemir. A trebala bi biti. U svemiru je budućnost, a kada bismo shvatili našu ulogu i veličinu u svemiru, možda bismo bili ljubazniji jedni prema drugima, ali i bolji prema našem planetu.

“Razumije se da je pitanje osvajanja vasijone i drugih planeta i tako dalje, to je stvar zajedničkih pronalažanja mogućnosti čovjeka sa zemlje da vidi kakve sve susjede ima.” Josip Broz Tito, citat iz filma

Ekipi filma je bilo potrebno više od dvije godine za pripremu, istraživanje i financiranje filma, a snimanje je započelo u travnju 2014. godine. “Houstone, imamo problem” je napokon gotov. Zemlje produkcije su Slovenija, Hrvatska, Njemačka, Češka Republika i Katar, a u produkciju su uključeni slovenski Studio Virc, hrvatski Nukleus Film i njemački Sutor Kolonko. Film će biti premijerno prikazan u travnju na 15. Tribeca Film Festivalu koji je utemeljio Robert De Niro sa svojim partnerima u New Yorku. Houstone, imamo problem! će biti prikazan u službenoj Viewpoints selekciji koja prikazuje filmove s hrabrim redateljskim vizijama koje predstavljaju često nedovoljno zastupljene perspektive, stilove i likove.

Houston-poster-B1-300-dpi-FINAL-HBO-logo preview

Nadamo se da će se nakon Tribeca Film Festivala film naći i u široj kino distribuciji da napokon saznamo i razaznamo gdje je zapelo s Titovim raketama. Tko ne bi htio pogledati ovaj film? Tito, (jugo)nostalgija, osvajanje Mjeseca, podzemne zračne baze i svemirski centri, kršenje zakletve šutnje… Ma e – gledat ćemo ga nekoliko puta.

TAGOVIcosmos mjesec nasa svemir tito

Komentiraj