Film i TV

batine mu!

Aside Banners

Hercules se vraća na film, prisjetimo se prethodnika

Piše , Objavljeno

Uskoro će, dijelom i u Hrvatskoj, početi snimanje novog filma o Herculesu, sa našim čo’ekom, Dwayneom The Rockom Johnsonom u glavnoj ulozi. Stijena će morati popuniti prilično razgažene sandale.

hercules_thracianBrett Ratner (X-Men: The Last Stand, Red Dragon, Tower Heist) režirat će film prema scenariju kojeg je napisao Ryan Condal po originalnom The Thracian Wars serijalu stripova Stevena Moorea, a kratki sinopsis ide ovako: prije nekih 1400 godina, nakon obavljenih 12 mukotrpnih zadataka i gubitka svoje obitelji, mračna i umorna duša poluboga Herculesa okreće leđa bogovima te jedinu utjehu pronalazi u krvavoj borbi. Tijekom godina, prikuplja ekipu od šest sličnih duša, koje povezuje jedino ljubav prema borbi te prisutnosti smrti. Vrijeme je da ova hrpa izgubljenih duša otvori oči i shvati koliko duboko su potonuli kada dobiju zadatak istrenirati tracijsku vojsku da postane žedna krvi te okrutna poput njih.

Što se tiče originalnog predloška, Mooreovih stripova, Hercules je predstavljen radikalno drukčije nego prije – kao prilično kompliciran te izmučen lik. Riječ je o mračnijem te ljudskijem izdanju junaka, a naglasak je prilično manje na njegovim mitološkim aspektima. Budući da je cilj bila mračnija priča, barbarska Tracija pokazala se kao odlično mjesto radnje. Osim lika Meneusa, koji je izmišljen za potrebe serijala, svi ostali likovi u Herculesovoj družini legende su koje su prema mitovima živjele u to vrijeme, a čiji je karakter većinom baziran upravo na onome što znamo iz njihovih vlastitih priča.

The Rock je nabrijan na ulogu antičkog snagatora

The Rock je nabrijan na ulogu antičkog snagatora

„Ne radim feel-good Walt-Disney materijal koji grije srca“, Moore je odgovorio na pitanje o eventualnom pozitivnom, happy-end raspletu serijala, a objasnio je kako je to dobrim dijelom zbog toga što je u vrijeme pisanja stripova bio užasno ljut zbog rata u Iraku, gdje su u ime slobode poginule stotine tisuća nevinih civila, poradi čega se potrudio rat prikazati kao nešto strašno, krvavo i u svakom slučaju neromantično. Ukoliko mi upravo proklinjete članove bliže obitelji poradi eventualnog spoilanja radnje, uvijek se možete tješiti činjenicom da je upitno u kolikoj mjeri su se scenaristi držali originalnog predloška. Ili se pak, možete zajedno s nama veseliti – realno, svima je puna neka stvar hepiendova.

I prije Ratnera, mnogi su se prihvatili (ne)zahvalnog posla ekranizacije besmrtne priče o jednom od najvećih heroja antičke Grčke i Rima. Pogledajmo neke od ekranizacija koje su nam, iz kojekakvih razloga, zapele za oko.

Le Fatiche di Ercole

Što se dosadašnjih ekranizacija grčkog heroja tiče, Herculesa u 21. stoljeću nismo imali previše prilike gledati, no u prošlosti je zato bio više nego učestala inspiracija, kako za filmove, tako i za serije.

U susjednoj nam Italiji je od 1958.-1956. godine snimljen serijal od čak 19 Hercules filmova, a sve je počelo s naslovom Le Fatiche di Ercole (Herculesovi zadatci) ’58., u kojem je glavnu ulogu imao Steeve Reeves. Film je Reevesa učinio internacionalnom filmskom zvijezdom te uspješno utabao staze nebrojenim naslovima „sword and sandal“ žanra s nauljenim bilderima u ulogama mitoloških heroja koji se bore protiv čudovišta, tiranina te zlih kraljica. Cijeli film možete pogledati na YouTubeu – internetovi su divna stvar.

Hercules in New York

1970. godine izašla je niskobudžetna fantazijska avantura, kojju je obilježila prva uloga cijenjenog gospodina Arnolda Schwarzeneggera, a riječ je o jednom od onih filmova koji su toliko loši da ih jednostavno morate pogledati. Dobri, stari Arnie sam je priznao kako ga je poprilično sram poradi te uloge: grčki polubog Hercules s Olimpa svratio do New Yorka, gdje ima problema s razumijevanjem društvenih normi, no iskorištava svoju fizičku nadmoć u odnosu na normalne ljude. Da, nismo sigurni priča li film o Herculesu ili o Thoru.

Hercules

Hercules iz 1983. ima sve: neuvjerljivu glumu, pomalo bizaran scenarij, grozne specijalne efekte te čudnu glazbu. Prebildani Lou Ferrigno (televizijski Hulk) u ovoj verziji se iz nekog razloga bori s robotima koji pucaju lasere, a medvjeda s kojim se sukobljava baca u svemir. Baca. Medvjeda. U svemir.

Jasno je kako je u film uloženo jako malo novca – setovi izgledaju jednostavno jeftino, a čini se i kako sve glumice nose jedan te isti kostim. Hercules je na 4. dodjeli Zlatnih Malina pokupio pet nominacija i osvojio dvije: za najgoru sporednu glumicu te najgoru novu zvijezdu. Sve u svemu, obavezan klasik.

Hercules: The Legendary Journeys

Ova televizijska serija s emitiranjem je počela 1995., trajala je šest sezona, bila jedna od najbolje ocijenjenih u svoje vrijeme te stekla golem broj obožavatelja zbog kojeg je napravljen i dobro nam poznat spin-off, Xena: Princeza ratnica. Hercules je zgođušni Kevin Sorbo, Michael Hurst je njegov pomoćnik, Iolaus, a dvojac na dnevnoj bazi rustična zaseoca spašava od čudovišta, zlih tiranina ili sebičnih božjih hirova. S dozom nostalgičnosti zaključujemo kako je ovo bila najbolja serija ikad.

Hercules

Za Disneyev animirani glazbeni fantazijski film iz 1997. sam, pomalo subjektivno dakako, uvjeren da su ga pogledali svi ikada, kao i odigrali igru koja je iste godine izašla za PC te PlayStation. Film je pokupio više nego solidne kritike te zaradio pristojnu sumu dolarića, ne bezrazložno – kvalitetna animacija, odlični voice actori, topla i poučna priča za mlađe, kao i humor često namijenjen starijima glavni su aduti ovog djela. Treba voljeti i Megaru, žestoki ženski glavni lik koji nimalo ne odgovara klasičnim Disneyevim princezama.

TAGOVIadaptacija Dwayne The Rock Johnson hercules strip

Komentiraj