Film i TV

teške životne odluke

Aside Banners

IMDb, Rotten Tomatoes ili Metacritic – čemu vjerovati?

Piše , Objavljeno

Izabrati koji film gledati mukotrpan je zadatak, pogotovo ako se moraš oko toga dogovoriti s još jednom ili više osoba. Koliko je samo puta ono što je trebala biti romantična večer s curom završilo u svađi jer se nikako niste mogli složiti oko naslova? Čak i ako ste se dogovorili, uskoro dolaziš do bolnog otkrića da tvoj streaming servis nema taj film? Skidanje filmova ne dolazi u obzir jer je to tako 2010.-ta, a vi ste prelijeni, pa odlučujete izabrati nešto od onoga što je u ponudi.

Tu dolazite do problema broj dva, a taj je  kako znati što je od onoga što se nudi vrijedno klika na „play“? U ovom trenutku se odlučujete na konzultiranje jednog od servisa za ocjenjivanje filmova, od kojih su oni najpoznatiji IMDb, Rotten Tomatoes i Metacritic. No, koliko su ti servisi uistinu pouzdani i na koji način dolaze do svojih ocjena? Često se zna dogoditi i da su njihove ocjene toliko različite kao da se ne radi o istom filmu. Čemu vjerovati?

IMDb

Ako pitate samo tri osobe što misle o nekom filmu, sasvim je moguće da dobijete tri skroz različita odgovora koja spadaju u jednu od kategorija: užas, ok i odličan. Najfriškiji primjer takve situacije je zadnji Tarantinov film „Once Upon a Time in Hollywood“ oko kojeg oni koji su ga pogledali nikako ne mogu doći do konsenzusa. Na IMDb-u za ovaj film možete naići na komentare od „Film bez ikakve priče i smisla“ do „Najbolji film koji sam vidio u zadnjih 10 godina, trebao bi se vidjeti barem dvaput“.

Snimka zaslona (98)

Naravno, nemamo svi isti ukus i u tom slučaju je dobro imati što veći uzorak kako bi došli do što objektivnije ocjene. U tom smislu, IMDB kao najpopularniji servis ima prednost jer sadrži najveći broj recenzija i ocjena običnih gledatelja dok ocjene profesionalnih kritičara ne ulaze u konačni score. Logično bi bilo da je onda upravo ovaj servis i najvjerodostojniji od svih, zar ne? E, kad bi život bio tako jednostavan…

U čemu je problem s IMDB-om?

Gdje je puno ljudi na internetu, tamo je i puno trolova. IMDb od svih servisa, upravo radi svoje popularnosti, s ovim ima i najveći problem. I iako pokoji trol ne može utjecati na sveukupnu ocjenu, trolovi se nerijetko i udružuju s ciljem rušenja ocjena filmova iz kojekakvih razloga.

Pretraživanjem Reddita ili 4chana naići ćete na više kampanja protiv različitih filmova, od spinoffa Star Warsa “Rogue One” do indie drame „Denial“ ili ženske verzije “Ghostbustersa” gdje se zajednica trolova dogovara kako negativno utjecati na filmove na servisima poput IMDb-a i YouTube-a. Nekad baš zavidimo ljudima s ovoliko vremena u životu. Na IMDb-u se zna odvijati pravi online rat između trolova koji daju filmu jedinice i onih koji mu daju desetke iako film najvjerojatnije nisu ni pogledali.

Wired navodi još jedan glavni problem koji se doduše ne tiče samo IMDB-a, već i drugih servisa, a to je da su velika većina onih koji ostavljaju ocjenu muškarci.

Pogledajte primjer IMDb-ovog najbolje ocijenjenog filma – The Shawshank Redemption. Ocjena od 9,3 temelji se na glasovima oko 1,86 milijuna IMDb korisnika. 1,2 milijuna tih glasova stiglo je od muškaraca. IMDb pokušava nekako utjecati na ljestvicu kako bi umanjio utjecaj određene demografije, ali muškarci često čine preko 70 posto glasača za bilo koji film.”

Rotten Tomatoes

Mnogi radije biraju Rotten Tomatoes servis za biranje filmova jer svoje glasove bazira na ocjeni profesionalnih kritičara. Svaki film koristi “Tomatometer” za ocjenu kvalitete filma. Ako se kritičaru svidio film, kraj njegove recenzije pojavljuje se crvena rajčica. Kad im se film ne sviđa, umjesto toga vidjet ćete zeleni znakić.

Snimka zaslona (100)

Sve dok se 60 posto ili više kritičara sviđa film, on zaradi sveukupni Fresh score s crvenom rajčicom. Ako 59 posto ili manje kritičara pozitivno ocijeni film, on zarađuje ocjenu Rotten sa zelenim znakićem. Certificirana Fresh oznaka pojavljuje se za filmove koji imaju najmanje 75 posto povoljnih rezultata nakon 80 recenzija, uključujući najmanje pet najboljih kritičara.

Rotten Tomatoes također nudi i korisničku ocjenu, prikazanu u kanti kokica. Ako je publika u prosjeku ocijenila film s iznad 3,5 zvjezdice (od 5), prikaže se puna kutija kokica. Sušena kutija prikazuje ocjene ispod 3,5.

U čemu je problem s Rotten Tomatoes?

Najveći problem Rotten Tomatoesa je taj što svodi složena mišljenja na ocjenu „da“ ili „ne“. Servis jednako boduje ocjenu kritičara koji je smatrao da je film dobar, ali ima nekih nedostataka (recimo, ocjenu od 59 posto) s ocjenom kritičara koji je smatrao da je film apsolutno smeće (ocjena od 0 posto). Dakle, kako bi dobio svoj postotak, RT svodi sve recenzije filmova na Fresh ili Rotten i utvrđuje postotak koji predstavlja svaki. Ne dopušta da film bude “so-so”. Ili je crno ili je bijelo, ili u RT svijetu – crveno ili zeleno.

Lako je pomiješati broj koji se nalazi uz %  s ocjenom kvalitete, ali taj postotak ne označava kvalitetu filma već se radi o ocjeni konsenzusa između kritičara. Što je postotak veći, znači da je postignut veći konsenzus da je film dobar (Fresh), a ne loš (Rotten). Dakle, veća ocjena ne znači i bolji film. Na primjer, film sa 95% nije 20% bolji od filma sa 75% – postoci ne mjere kvalitetu.

Upravo radi toga Rotten Tomatoes nije najsretniji izbor kod kontroverznijih filmova koji podijeljuju mišljenja na način da ga se ili voli ili mrzi. Ako film apsolutno podijeli ljude, završit će s prosječnom ocjenom. Što je slučaj s recimo vrlo kontroverznim filmom “Antikrist” Lars von Triera, koji ima ocjenu 53%. To ne znači da se radi o „meh“  filmu već da oko njega apsolutno nema kritičkog konsenzusa oko toga je li dobar ili ne.

Metacritic

Snimka zaslona (102)

Metacritic objedinjuje kritike o filmovima, serijama, video igrama i glazbenim albumima. Servis prikuplja recenzije iz mnogih izvora i stavlja ih u jedan metaskor od 0 do 100. Ukratko, metaskor je prosjek mnogih recenzija koje dolaze od poznatih kritičara. Metacritic tim čita sve recenzije i dodjeljuje ocjenu 0-100, kojoj se nakon toga dodjeljuje težina, uglavnom na temelju kvalitete i izvora recenzije. Kao i druga dva servisa, Metacritic također uključuje korisničku ocjenu.

Snimka zaslona (104)

U čemu je problem s Metacriticom?

Način ocjenjivanja je povjerljiv što znači da nitko ne zna koji se su točno koeficijenti uzeti u obzir pri ocijenjivanju pojedinog filma i koliki su utjecaj na ocjenu imali. Također, teško ćete naći ocjene za filmove starije od 1999. godine kada je stranica nastala, dok neke recentnije filmove van engleskog govornog područja nećete ni naći.

 Zaključak

Nakon što smo naveli što točno nude ova tri servisa s njihovim prednostima i manama, pitanje je koji izabrati? Kao što vjerojatno možete i pretpostaviti- ne postoji jednostavan odgovor budući da ni jedan servis nije najbolji za sve.

IMDb je i dalje najbolji servis za dobiti dojam što opća publika misli o filmu. Ako vam nije važno što kritičari kažu i zanemarite potencijalne probleme koje smo ranije naveli, konzultirajte IMDb.

Rotten Tomatoes nudi najbolju cjelokupnu sliku koja će vam reći vrijedi li film pogledati ili ne. Ako vjerujete samo mišljenjima vrhunskih kritičara, ali volite vidjeti i generalno mišljenje publike, te želite znati je li film vrijedan vašeg vremena, koristite Rotten Tomatoes. Iako sistem  Fresh / Rotten previše pojednostavlja često složena mišljenja kritičara, ipak bi vam trebala biti dobar pokazatelj koje filmove da izbjegavate.

Metacritic nudi najuravnoteženu zbirnu ocjenu. Ako vam ne smeta koja mišljenja i kriteriji kritičara upadaju u konačni rezultat, a više volite vidjeti opći prosjek, koristite njega.

Naš izbor nekako najčešće spada na Rotten Tomatoes jer si ne volimo previše komplicirati život. Thumbs up or thumbs down.

TAGOVIFilmovi IMDb metacritic recenzije rotten tomatoes