Film i TV

Izvorni pirati

Aside Banners

Infografika: Licemjerje Hollywooda

Prikaz holivudskog licemjerja, prihoda filmske industrije i njenog odnosa s tehnologijom, u lijepoj, šarenoj i jednostavnoj infografici.

Piše , Objavljeno

Nemojte očekivati neku duboku analizu i argumentaciju, no infografika solidno rezimira neke podatke, brojke i iznose koji se vrte u industriji. Primjerice, licemjera poput iskorištavanja priča iz javne domene, kao što je Snjeguljica, te kasnije bogaćenje na licenciranju, ili samog nastanka industrije koja se preselila u Hollywood kako bi se izbjeglo plaćanje licenci za Edisonove pantente.

U suštini, infografika tvrdi da je Hollywood svojevrsni izvorni pirat koji danas troši desetke milijuna dolara godišnje za lobiranje u korist prijedloga zakona SOPA, PIPA i ACTA čija bi efikasnost bila upitna, a šteta velika. Srećom, uzalud. Infografika u nastavku, a usput spomenimo zanimljiv podatak u prilog tezi da industrijom dominiraju stari prdonje van dodira s realnošću i modernim dobom — demografsku strukturu glasača filmske Akademije, koja će u nedjelju podijeliti Oskare, nimalo šokantno, čini 94% bijelaca, 77% muškaraca te 54% starijih od 60 godina.

Infografika: Licemjerje Hollywooda

TAGOVIFilmska industrija hollywood infografika pirati piratluk

Komentiraj