Film i TV

Gledanost? 40 milijuna

Aside Banners

Posljednje riječi osuđenika na smrt – kineski reality show

I to uspješan. Nakon preko pet godina emitiranja završio je show u kojem su kineski zločinci imali prilku da kažu posljednje riječi prije smrti - na televiziji.

Piše , Objavljeno

Američka televizija vrti niz apsolutno groznih reality showova. Od riel’tija u kojem roditelji petogodišnju djecu oblače kao jeftine kurve do showova o jeftinim kurvama. Neizbježan (i površan) komentar na tu temu koji ćete često čuti je “To mogu samo glupi Ameri,” jer mi Hrvati smo kao totalno iznad svega toga.

Ameri su male bebe za Kineze. Prošlog tjedna emitirana je posljednja epizoda zastrašujuće bizarnog reality showa “Interviews Before Execution,” u kojem je novinarka / voditeljica svakog ponedjeljka intervjuirala jednog osuđenika na smrt. Poanta, naravno, je javna i zastrašujuća poruka građanima o posljedicama kršenja zakona.

Otkud im materijala? Kina je zemlja s najviše smaknutih kažnjenika na svijetu – navodno pet tisuća u 2009. godini, što je više nego svim ostalim zemljama svijeta zajedno. U petogodišnjem trajanju emisije, novinarka Ding Yu intervjuirala je 226 zatvorenika. Razgovori su emitirani ponedjeljkom ujutro – lijep način za motivaciju pred radni tjedan.

Emitirala se samo u jednoj kineskoj regiji, ali trećoj najvećoj – provincija Henan broji 100 milijuna stanovnika, a emisiju je redovito gledalo oko 40 milijuna Kineza. Navodni razlog gašenja je BBC-jev dokumentarac o emisiji, emitiran 12. ožujka ove godine, koji je privukao priličnu međunarodnu pozornost.

Da ponovimo – Kina. Facebook:nije ok. Reality showovi o egzekuciji ljudi:totalno ok.

TAGOVIInterviews Before Execution kina reality reality show smrtna kazna zatvor

Komentiraj