Film i TV

Nešto kao Seinfeld na cracku

Aside Banners

Kako je Philadelphia postala sunčana?

It's Always Sunny In Philadelphia, ili skaraćeno Philly, proizvod je grupe prijatelja komičara koji su bez financijske pomoći uspjeli plasirati nešto originalno, pametno i duhovito, i veoma često uvredljivo. A, mi to volimo.

Piše , Objavljeno

It's Always Sunny In Philadelphia

It’s Always Sunny In Philadelphia


Danas je to serija s mnogobrojnim odanim fanovima, ali It’s Always Sunny in Philadelphia (Uvijek je sunčano u Philadelphiji) započela je kao noćna mora. Rob McElhenney sanjao je groznu situaciju, priču o čovjeku koji boluje od raka i koji ima bezosjećajnog prijatelja koji bolest totalno ignorira. Par godina kasnije, Rob i ekipa izbacili su drugačiji scenarij, i za minimalno novaca i maksimalno vlastitog truda snimili su pilot epizodu, i tako krenuli u postupno osvajanje svijeta komedije. Na tom putu, pomogli su im Danny DeVito i TV kuća FX.

Rob, Charlie Day i Glenn Howerton, koje u seriji znate pod imenima Mac, Charlie i Dennis, glava su serije It’s Always Sunny in Philadelphia, zaslužni za scenarij, produkciju i glavne uloge. Tu je još i Kaitlin Olson iliti Sweet Dee, te neizostavni Danny DeVito, odnosno Frank. Kad su startali, nisu znali da će prva sezona polučiti uspjeh, niti su imali neko prepoznatljivo ime poput DeVita da im pomogne u širenju riječi. Imali su pilot epizodu o tri nezaposlena glumca u Hollywoodu i naslov It’s Always Sunny on TV. Sve TV kuće kojima su poslali taj pilot koji ih je koštao dvjesto dolara su ih odbile, osim jedne, Foxovog spin-off kanala FX. Nakon što su radnju prebacili iz Hollywooda u Philadelphiju i promijenili naslov, imali su seriju.

It’s Always Sunny In Philadelphia, ili skaraćeno Philly, proizvod je grupe prijatelja komičara koji su bez financijske pomoći uspjeli plasirati nešto originalno, pametno i duhovito, i veoma često uvredljivo. Uvodnu špicu, noćnu vožnju kroz Philadelphiju, snimili su iz auta, s običnom digitalnom kamerom. Sva glazba koju čujete u seriji, bila je besplatna za download s neta, čak i glavna tema, Temptation Sensation Heinza Kiesslinga.

Danny DeVito je održao seriju na životu; Philly su zamalo ukinuli za vrijeme prve sezone. Međutim, predsjednik FX-a John Landgraf htio je dati seriji još jednu (barem kraću) sezonu kako bi se likovi nastavili razvijati, te je odlučio poslati primjerak prve sezone svojem prijatelju DeVitu. Tu dolazimo do druge sretne okolnosti – DeVitova djeca već su bila fanovi serije, a kad ju je sam pogledao, brzo je postao veoma angažiran. I tako, nakon 23 godine izbivanja iz TV serija, Danny DeVito se vratio na televiziju u svojoj 61. godini, prvi put kao stalni član postave neke serije još od Taxija.

O čemu je riječ?

Dennis, Sweet Dee, Mac i Charlie vode Paddy’s Pub, ali vođenje puba im je zadnja stvar na pameti. Dennis i Sweet Dee uglavnom pokušavaju isisati novac svog bogatog oca Franka, a njemu je prioritet ponašati se kao stoka, te živjeti poput njih, na dnu. U svakoj epizodi, glavni cilj ove četvorke (i Franka) je zaraditi pare na prevaru, dakle što više para uz što manje rada, nešto kao hrvatski način poslovanja.
Zato puše crack kako bi ispali pozitivni na drogu i dobili socijalnu pomoć za narkomane, zato žele naplaćivati vjernicima da dolaze gledati izrigotinu na zidu puba koja izgleda kao Gospa, zato se preoblače u policajce i prolaznicima naplaćuju kazne u kešu, zato stavljaju gips i glume invalide, zato preprodaju pronađeni kokain i miješaju ga s brašnom, zato ih obožavamo:jer rade loše stvari kako bi preživjeli i pobijedili.

Toliko je zabavno, mora bit da je grijeh toliko uživati‘; na taj način Danny DeVito je opisao kako mu je snimati Philly nakon što su završili snimanje sedme sezone. Ekipa koja radi seriju grupa je prijatelja koji ne znaju za kompromise, tako da je humor crn, iskren i ekstreman, dostojan nadimka ‘Seinfeld na cracku’. Da nije bilo DeVita, vjerojatno bi sve stalo na prvoj sezoni.

Tko je kriv za Philadephiju?

Predstavljamo ekipu koja je skrivila ovu televizijsku umutvorinu:

Ronald “Mac” McDonald

Rob McElhenney

Rob McElhenney

Rob McElhenney je Ronald “Mac” McDonald, vječni mladić fokusiran na bildanje i povećavanje mase. Kaitilin Olson njegova je žena u stvarnom životu, imaju sina Axela Leeja i očekuju još jednog. Rob se namjerno udebljao prije sedme sezone, uz objašnjenje da u svim serijama glumci postaju sve ljepši što serija ide dalje – idu na plastične operacije, dijete i tretmane. U stvarnom životu, ljudi stare i propadaju, i da to dokaže, Rob je nabio nekih 20 kila.

Deandra ‘Sweet Dee’ Reynolds

Kaitlin Olson

Kaitlin Olson

Kaitlin Olson, Deandra ‘Sweet Dee’ Reynolds, jedina je žena u ovom dječačkom klubu, a zapravo je profesionalna komičarka. Kao član USO-a, odradila je turneju po Bosni i Kosovu, zabavljajući američke trupe. Provjerite izvrsnu niskobudžetnu komediju Held Up (napravljenoj po popularnoj web seriji), u kojoj glumi femme fatale. Ako nešto želi, Sweet Dee to uzima, i ugrabit će taj novac na bilo koji način, svejedno treba li biti surogatna majka, lažni invalid, zvijezda mjuzikla ili ovisnica o cracku.

Charlie Kelly

Charlie Day

Charlie Day

Charlie Day, odnosno Charlie Kelly u seriji, donosi onu malu dozu Zeda iz Policijske akademije u ekipu. U seriji, on je zadužen za tjeranje štakora iz puba, zbog čega je ovisan o njihovom siru, zna kako naći blago u kanalizaciji, zna glumiti odvjetnika specijaliziranog za ptičarsko pravo, ali ne zna kako osvojiti srce konobarice u koju je smrtno zaljubljen. Mary Elizabeth Ennis, koja ju glumi, zapravo je njegova supruga.

Dennis Reynolds

Glenn Howerton

Glenn Howerton

Glenn Howerton je Dennis Reynolds, seks mašina, bog vođenja ljubavi, stručnjak za vagine. U stvarnom životu, Glenn je sin američkog vojnog pilota, profesor glume, rođen u Japanu, odrastao u Londonu, Južnoj Koreji i Americi, govori mandarinski kineski, korejski, francuski, te zna njemački i farsi. Kao Dennis, on je sociopat, narcisoidni lik opsjednut osvajanjem i odbacivanjem žena, uvjeren da je bolji od svih.

Frank Reynolds

Danny DeVito

Danny DeVito

Danny DeVito je Frank Reynolds, otac Sweet Dee i Dennisa. Sklon alkoholu i kurvama, ljubitelj prljavštine, želi pobjeći od bogataškog života i lude bivše žene, te sklonište nalazi u Paddy’s Pubu. Plaća stanarinu Charlieju samo zato da bi mogao živjeti s njim u trošnom stanu okruženom štakorima i mačkama. Često pijan, katkad odvratan, nekad i na LSD-u, Frank ima karijeru ilegalnih biznisa i prevara, a obožava kockanje i deblje žene koje znaju koristiti hranu kao seksualna pomagala.

Gdje je Philadelphia?

Kod nas, znali smo ih naći u nekom čudnom terminom na HRT2, a potražite ih na Fox Lifeu ili prokopajte internetom.

P.S. Ideja za pilot kasnije je postala četvrta epizoda prve sezone, ‘Charlie has Cancer’.

TAGOVICharlie Day Danny DeVito Glenn Howerton It's Always Sunny In Philadelphia Kaitlin Olson Rob McElhenney serija Uvijek je sunčano u Philadelphiji

Komentiraj