Film i TV

ako nisi, znaš što moraš

Aside Banners

Izabrali smo sedam najboljih filmova 2019. (dosad) – neka hejtanje počne

Piše , Objavljeno

Imamo taj običaj nakon nekih pola godine odraditi pregled najboljih filmova dosad. I žao nam je, nećemo vam izdvojiti neka indie ostvarenja koja su pogledali samo najzagriženiji ljubitelji filma. Stvarno nam je žao, ali toliko sadržaja svakodnevno izlazi (i filmova, ali i serija i glazbe i memeova i podcasta) da ne stignemo gledati filmove kao nekoć. Izdvojili smo filmove do kojih je lako doći, filmove koji imaju vrijednost – prije svega zabavnu, a onda možda i umjetničku te poneki i informativnu).

Evo što smo gledali, evo što nam se svidjelo. Ako smo nešto promašili, nemojte odmah dići hajku nego nam ostavite komentar da i mi pogledamo ono što je vama dobro.

High Flying Bird

Steven Soderbergh se nakačio na snimanje filmova iPhoneom. Nakon horora Unsane je snimio i High Flying Bird, sportska drama u kojoj nema previše sporta, nema dramatičnih šuteva u posljednjim sekundama već je ovo drama koja hrabro kritizira moćne košarkaške lige i vlasnike koji zarađuju brda novca. Nemojte očekivati glup film za ubiti nedjeljno poslijepodne – ovo je film natrpan vrhunskim dijalozima i preporučamo vam da uključite barem engleske titlove kako biste sve mogli popratiti.

.

Agent NBA zvijezde (iako u nijednom trenutku ne oslove NBA direktno već mu se obraćaju s “Liga”) tijekom lockouta (štrajka igrača) uzme stvar u svoje ruke i želi promijeniti način poslovanja. Ma šta toplo, vruće preporučamo! Ako već niste. Možda vas vizuali malo zbune, ali to se dogodi kad snimaš film s iPhoneom. Brzo ćete naviknuti, radnja će vas nositi kroz film.

Missing Link

Engleski džentlmen, avanturist koji želi ući u klub visoke gospode mora uloviti bigfoota kako bi ostvario svoj naum, ali onda ispadne da se bigfoot zove Suzana, da je usamljen i da želi pronaći braću Jetije jer je usamljen u Americi.

.

Iznimno zabavan animirani film, tehnički na nevjerojatno visokoj razini – a ništa drugo nije za očekivati od Laika studija koji su nam dosad dali Coraline, Boxtrollse, Paranormana i Kubo and the Two Strings. Čak je i Nike izbacio jedne Air Maxice u čast filmu, što nas je zbunilo – ali smo onda brzo saznali da je glavna faca u studiju Travis Knight, sin Phila Knighta – osnivača Nikea.

Fighting With my Family

.

Paige Turnah. Kečerica. Iz Britanije. Zvuči trash. Ali ako ovom filmu daš šansu, gledat ćeš jedan od najljudskijih i najtoplijih filmova koje smo u posljednje vrijeme imali priliku gledati. Film je producirao The Rock, glumačka postava je odlična, a čudno je vidjeti Lenu Headey a.k.a. Cersei kao brižnu majku. Malena Britanka dobije šansu otići u Ameriku i uspjeti u kampu kečera i kečerica. Prema istinitoj priči, suze zagarantirane.

Avengers: Endgame

avengers endgame

Sto godina u pripremi, iščekivali smo dugo i dobili smo upravo ono što smo htjeli. Uz dozu smijeha (onoliko koliko smo očekivali) i suza (više suza nego što smo očekivali). Kino događaj godine, bez obzira što mislite o filmu, o superjunacima, o hype trainovima na koje ljudi skaču, ali ovomu se trebalo svjedočiti. Toliko smo pisali o Avengersima da nema smisla da išta više dodajemo ili oduzimamo.

Toy Story 4

Prokleti Pixar. Ako netko zna postaviti cijeli film da nas vodi neizbježnom kraju na kojem ćemo plakati okruženi šestogodišnjacima u kinu – to je Pixar. Toy Story je promijenio svijet animacije i animiranih blockbustera, a ni u četvrtom nastavku igračke nisu izgubile svoju magiju. All-star glumci su posudili glasove, animacija bolja nego ikad, a moguće da bi mogao pasti i Oscar.

.

Us

Jordan Peele je promijenio igru sa svojim hororom Get Out. Kvalitetni horori oduvijek s malenim budžetima zarade pristojan novac, ali Peele je stvorio inteligentan i duhovit hibrid komedije i horora koji će ostali filmski stvaratelji pokušati imitirati u nadolazećim godinama, ali pitanje je hoće li im uspjeti. E pa Peele je ponovio svoju formulu još jednom u hororu Us gdje obitelj ode na odmor i kuću im napadne doppelganger preslika njihove obitelji.

.

Savršen plot twist, filmske tehnike, pogođena atmosfera… Ponekad film zapadne u previše objašnjavanja svoje svrhe, ali nam ne smeta jer je ovo horor godine – bez obzira što ćete možda umrijeti od straha na neke druge filmove i njihove jumpscareove. Ovo je horor s mozgom. I Lupita Nyong’o u ulozi života.

Apollo 11

Otkad smo bili klinci, misije na Mjesec su nas fascinirale, a ovaj maestralno realiziran dokumentarac je čudesan i zaslužuje biti na svačijoj watchlisti – i zbog samog subjekta i zbog forme. Ekipa je prošla kroz 11 tisuća sati zapisa, nema naracije, samo povijest in action. Ne možemo ni opisati kvalitetu ovog čuda od dokumentarca. Pedeseta godišnjica misije i remek-djelo filma, sve što smo mogli tražiti.

.

TAGOVI2019 best of 2019 Filmovi najbolji filmovi