Film i TV

poklonite se

Aside Banners

J. J. Abrams je novi kralj SF-a i geekovski bog!

Piše , Objavljeno

Kada ste, negdje devedesetih gledali njegove teen limunadice na TV-u, sigurno niste pomisliti – dajte ovom čovjeku da režira Star Wars! I Star Trek, i Portal i Half Life filmove mu dajte! J. J., Jedan i Jedini, Abrams!

Kad su odlučili napraviti dijete, Gerald i Carol Ann Abrams, producent TV filmova i producentica i spisateljica, zasigurno su se hihotali zato što će, htio to ili ne, njihov potomak poradi genetskog koda zasigurno morati biti dio filmske industrije.

J. J. AbramsNa vidjelo je prvi izišao majčin gen za pisanje – Jeffrey Jacob je nakon faksa zajedno sa Jill Mazursky sastavio dva scenarija koja su dospjela na veliko platno: komedije Taking Care of Business te Gone Fishin’, nakon čega je sam napisao scenarij za romantičnu komediju Regarding Henry u kojoj je glumio Harrison Ford, a žanr inače omiljen mekim ženskim srcima očito mu se svidio pa je napisao i srceparajuće djelo imena Forever Young – glavnu ulogu imao je Mel Gibson koji je još izgledao mlađahno, trijezno i nije vrijeđao Židove, a reklamirao se sloganom ‘Vrijeme ne čeka nikoga, ali prava ljubav čeka zauvijek‘. Film, ne Mel Gibson.

Naš Jeff s vremenom je u Hollywoodu postao ‘mali kojem se treba obratiti ako imate problematičan scenarij’, a upravo njega ističe se kao osobu najzaslužniju za dovođenje Armageddona u red. Bruce Willis, Liv Tyler, asteroidi, Aerosmithova gej baladica, ne sumnjam da znate o kojem filmu je riječ.

Zli robot protiv teen serija

Iste godine, J. J. je po prvi put zakoračio u televizijske vode: kreirao je dramu o problemima mlade studentice Felicity, koja je postala najveći hit televizijske kuće WB Network. Zajedno s Matom Reevesom stvorio je seriju, bio je njen izvršni producent, a čak je i skladao uvodnu temu.

Budući da su ga prijatelji valjda previše zajebavali što piše samo srceparajuće scenarije za žene u PMS-u i klinke, 2001. godine je osnovao produkcijsku kuću Bad Robot, te odlučio napraviti Alias, špijunski triler s Jennifer Garner koji je postao instantna senzacija i trajao pet sezona na ABC-u. Jeff je tako imao dvije prilično uspješne serije u eteru u isto vrijeme i već tada je sa svojom tvrtkom postao solidna faca u TV svijetu.

LostNakon toga, dogodila se serija koja ga je iz solidne face pretvorila u jednu od najvećih facu u svemiru TV-a. Riječ je, naravno, o seriji Lost, dramskoj seriji sa SF elementima koja je na ABC-u doživjela šest sezona, imala rekordnu gledanost (tijekom posljednje sezone, svaku epizodu je gledalo više od 11 milijuna američkih gledatelja), pokupila peCto nagrada, a brojni fanovi spremni su bez većih problema izbosti vas nožem u mračnoj uličici ukoliko se usudite kriitizirati je. Jeff je kreator serije zajedno s Jeffreyem Lieberom te Damonom Lindelofom, s kojima je napisao pilot epizodu, te izvršni producent. Interesantno je da smo sve do sada navedene Abramsove serije gledali i na programu naših TV kuća.

J. J. se baca na filmove

Pilot epizodu Losta na Havajima režirao je upravo protagonist našeg članka, a riječ je o jednom od najskupljih televizijskih projekata ikad snimljenih koji, ne može se poreći, izgleda prilično impresivno i poslužilo je kao prilično kvalitetan pokazatelj filmskim kućama da kako ne bi bila tako loša ideja ovom tipu dopustiti da se okuša u režiranju pokojeg filma. Upravo to se i dogodilo: J. J. je dobio pomalo zajebanu zadaću od Paramount Picturesa – režirati treći dio Mission: Impossible serijala i ostvariti uspjeh unatoč padu interesa kod publike – kako za sam serijal, tako i za Toma Cruisea. Čovjek je obavio posao na razini: MI3 je 2006. zaradio očekivanu količinu dolarića, dobio solidne ocjene od strane kritike, a snimanje je obavljeno na vrijeme te unutar zadanih okvira budžeta. Zaradio je poštovanje te zahvalnost Paramounta, a njegov prelazak na velike ekrane postao je služben.

Uslijedio je Cloverfield, monster triler iz 2008., za čiju je produkciju zaslužan J.J, a za režiju je zadužio Matta Reevesa, starog prijatelja s kojim je kreirao Felicity. Ono po čemu je film ostao zapamćen je vrhunski odrađena te interesantna viralna kampanja. Abrams je ovim projektom, nakon Losta, jasno pokazao svoje novo usmjerenje te želju za gaženjem SF stazama i usputno sakupio novu hrpicu geekovskih fanova.

Od izgubljenih do ruba, pa do svemira, konačne granice

Iste godine, zajedno s Robertom Orcom i Alexom Kurtzmanom, dvojcem koji je zadužio i za MI3 scenarij, kreirao je te producirao SF seriju Fringe. Opet se okušao i u ulozi skladatelja, napravivši uvodnu glazbu serije koja je doživjela pet sezona i ravno 100 epizoda, te skupila nekolicinu pohvala i priznanja, a na čiji smo se kraj osvrnuli prije nekoliko tjedana.

Gaženje geekovske staze nastavio je prilično hrabrim prihvaćanjem režiranja novog Star Treka – oživljavanja kultnog filmskog serijala, koji nije dobio novi dio gotovo čitavo desetljeće, s razlogom jer je posljednji, Nemesis, podbacio na blagajnama. Da se blago izrazimo.

Star Trek je pod redateljskom palicom J. J.-a doživio reboot 2009. godine, a Jeff je još jednom ostvario sve što se od njega očekivalo: sakupio je finih 385,7 milijuna dolara, kritika je hvalila odnos između likova te priču, a čak je pokupio i jednog Oscara. Okej, možda se nisu baš nadali Oscaru za šminku, ali zlatni kipić je zlatni kipić. Možda i najvažnije od svega, J.J je uspio Star Trek opet uspostaviti kao modernu franšizu koja je sposobna privlačiti mlade gledatelje, a ni zagriženi Trekkiji nisu bili razočarani.

Super 8Nakon prilično uspješnog cementiranja svog mjesta i na velikom ekranu, Abrams je osjetio kako je došlo vrijeme za projekt kojim će uistinu pokazati svoju viziju i ostaviti trag. Super 8 sam je napisao i režirao, a riječ je, kao što sam priznaje, o prilično očitom hommageu djelima Stevena Spielberga (koji je producirao ovaj film) kao što su Close Encounters of the Third Kind, E.T. the Extra-Terrestrial te The Goonies. Iako mu se možda može poreći originalnost, svejedno je riječ o toplom i zanimljivom uratku, najviše hvaljenom zbog nostalgije, vizualnih efekata, glazbene podloge te uvjerljive glume mlade glumačke postave.

Kralj SF franšiza i geekovski bog!

Frajer održava govore na TED-u, u isto vrijeme ima nekoliko serija koje se emitiraju (donedavno Fringe, Person of Interest, Revolution), tek mu izlazi novi, a već priprema i  novi nastavak Star Treka, kao i novi Mission Impossible te Cloverfield – navedeno je dovoljno da mu pozavidi valjda svaka osoba u svemirovima i da čovjek pomisli kako J. J. više i nema izazova pred sobom. Što se onda dogodi? Naš Jeff potvrdi rad na novom projektu: režira i producira Star Wars: Episode VII, najnoviji nastavak epske svemirske sage – možda ste čuli za nju, kažu ljudi da je relativno popularna. U rukama, dakle, sada ima dvije bez pretjerane dvojbe najveće te geekovskim srcima najvažnije franšize i može raditi s njima – apsolutno sve što poželi. Poklonimo se.

No, tip je očito na nekim opakim drogama i jednostavno se ne može zaustaviti. Jednog dana je valjda zaključio kako možda režiranjem Star Treka i Star Warsa neće natjerati BAŠ SVE GEEKOVE IKAD da ga beskrajno zavole te, u slučaju eventualne potrebe, žrtvuju svoj život za njega. Pa se sastao s najsimpatičnijim debeljkom gaming industrije, Gabeom Newellom, te na D.I.C.E. konferenciji objavio suradnju Bad Robota i Valvea – Half Life i Portal bi vrlo lako mogli dobiti adaptacije na velikom ekranu!

Uistinu ga je teško ne voljeti. Jako teško. Inače, čitav govor Abramsa i Newella možete pogledati u videu koji prilažemo, a riječ je o prilično zanimljivoj raspravi o važnosti priče na različitim platformama.

Da vas čujemo: tko bi prije desetak godina upalio HRT, ugledao tipičnu serijicu o problemima jedne tinejdžerke i zaključio kako će frajer koji je napisao emotivni scenarijić za to 2013. stoposto biti jedan od najvažnijih aktivnih redatelja? Ne znamo dokad će J.J moći nastaviti ovim tempom i svakim novim projektom iznova iznenaditi publiku te nadmašiti sam sebe, ali svakako se radujemo budućnosti s njim.

TAGOVIAxe svemir fringe J. J. Abrams sf star trek star trek into darkness

Komentiraj