Film i TV

zbogom

Aside Banners

Otišao je James Gandolfini, glumac koji je stvorio kultnog Tonyja Soprana

Piše , Objavljeno

Svijet je potresla vijest da nas je napustila ljudina James Gandolfini. Neponovljiv kao Tony Soprano, Gandolfini je u svojoj karijeru ostvario mnoge kvalitetne uloge, od komedijaških likova do tvrdokornih negativaca.

james gandolfiniJames Gandolfini odrastao je u New Jerseyju, mjestu koje znamo i kao dom Tonyja Soprana, centra HBO-ove serije The Sopranos koja je bila kruna Gandolfinijeve karijere. Ovaj krupni čovjek nije od djetinjstva sanjao o glumačkoj karijeri, tako da je radio kao vozač kamiona, izbacivač i voditelj noćnog kluba, te eventualno krenuo na tečajeve glume s prijateljem. ‘Do tada, nisam se nikad družio s glumcima. Rekao sam samome sebi – ovi ljudi su ludi, ovo bi moglo biti zanimljivo‘ – rekao je Gandolfini. Službeno, glumačku karijeru započeo je ’87. u niskobudžetnom hororu Shock! Shock! Shock!, gdje je imao samo epizodnu ulogu. Prvu ozbiljnu ulogu, iako malu, ostvario je 1992., i to ne na televiziji ili filmu, već u kazalištu, na Broadwayu, u Tramvaju zvanom čežnja, s Alecom Baldwinom i Jessicom Lange.

Godinu kasnije, pravilno smo ga upoznali na filmu, kao gangstera negativaca u True Romance, gdje je brutalizirao Patriciju Arquette prema scenariju Quentina Tarantina i pod režijskim okom majstora Tonyja Scotta. Prekretnica i katapult prema svjetskoj slavi bio je njegov odlazak na HBO, kao glavnog lika danas kultne serije The Sopranos.

james-gandolfini-tony-sopranoTony Soprano bio je glava mafijaške obitelji, čovjek s nosom za biznis, spreman ubiti ako treba. On je također i tipičan otac dvoje djece, čovjek kojeg muči kriza srednjih godina, napadaji stresa i stara majka koja nije nimalo draga osoba. Publika se poistovjetila sa likom Tonyja Soprana, a Gandolfini je savršeno predstavio sve karakterne mane i vrline mafijaša od karijere. Rijetko koja serija je u tako kratkom roku – još za trajanja prve sezone – postigla tako visoku gledanost, odane obožavatelje, te hvalospjeve zabavne industrije koliko Obitelj Soprano, a to je velikom dijelom upravo Gandolfinijeva zasluga. Naravno, i HBO je odradio odličan posao u odabiru čitave glumačke postave, koji su djelovali i više nego uvjerljivo kao mafijaši kojima je šef Tony Soprano.

Soprano nam je svima ušao pod kožu jer je imao osobine i probleme običnog čovjeka koji se bavi neobičnim poslom; a to je posao šefa kriminalne organizacije. On se brine za obitelj, muči ga majka i stari stric, djeca imaju razmažene zahtjeve, svako malo treba naručiti ubojstvo ili sam nekoga koknuti, visok mu je kolesterol i mora paziti ne hranu, i da, uspuše se dok jede mesinu, mora na terapiju kod psihijatrice i sve držati pod kontrolom. Jako puno za jednog čovjeka, a čak i u zadnjoj epizodi ne saznamo što će se zapravo dogoditi s njim.

Po toj jednoj ulozi ostat će vječno zapamćen, ali Gandolfini je imao širok glumački raspon, a na filmu smo ga gledali i kao nasilnika u True Romance, ljigavog plaćenika u 8 milimetara, te kao reformiranog krimosa u komediji Get Shorty. Jedna od njegovih zadnjih uloga bila je u komediji, The Incredible Burt Wonderstone, gdje je bio šef mađioničarskog dvojca Stevea Carella i Stevea Buscemija.

HBO mu je uvelike pomogao karijeri, i upravo je tamo ostvario konačnu ulogu. Snimio je prvu epizodu serije Criminal Justice, a kako nas je iznenada napustio, nastavak snimanja serije sada je pod upitnikom. James Gandolfini je preminuo od srčanog udara u 51. godini, na odmoru u Rimu, gdje se pripremao za odlazak na Filmski festival Taromina. Arrivederci.

TAGOVIbiografija glumac james gandolfini the sopranos

Komentiraj