Film i TV

Out With the Old, in With...

Aside Banners

Jesenska shema: 7 novih serija koje možda neće biti pušiona

Preko dvadeset novih serija kreće na američkim mrežama ove jeseni. Tko će naći vremena za sve to? Da vam pomognemo, probrali smo sedam potencijalno solidnih serija koje možda neće biti totalno smeće.

Piše , Objavljeno

Last Resort

Postoji par kriterija po kojima možete procijeniti potencijalno dobru seriju. Prvo, autor. Dok su filmovi medij kojim dominiraju redatelji, za televiziju su puno bitniji scenaristi. Autori, je li. Shawn Ryan autor je ove serije, čovjek koji u svom “portfelju” ima The Shield i Terrierse. Dovoljno da mu vjerujemo “na neviđeno”. Dalje – naravno – je li sama ideja za seriju zanimljiva? Ok, koliko vam zanimljivo zvuči ovo:podmornica naoružana hrpicom nuklearnih projektila dobiva sumnjiva naređenja da uništi Pakistan, naređenja koja njen kapetan odbija, tražeći dodatno obrazloženje. Umjesto toga, američki projektil ispaljen je na podmornicu, čija posada uspijeva izbjeći uništenje te se iskrcava na otok i proglašava nezavisnu državu.

Druga dva kriterija bila bi mreža na kojoj serija ide te glumci, no oba su varljiva. Glumci ne bi trebali biti posebno bitni jer dobar glumac teško može napraviti mnogo s lošim materijalom, no recimo da Last Resort ne razočarava ni po ovom kriteriju. Andre Braugher jedan je od najboljih televizijskih glumaca za koje nikada (nažalost) niste čuli, dok Roberta Patricka sigurno znate kao tekućeg Terminatora.

Kada? 27. rujna

Revolution

Marketinški mokri san svakog lijenog i nemaštovitog PR-ovca. Serija koju potpisuje autor Supernaturala, producira autor Losta i režira redatelj Iron Mana. Nabaciš sve to fino na poster i uzmeš jednu raniju, podužu pauzu. J.J. Abrams u ulozi izvršnog producenta ne znači baš ništa jer sa razvojem same serije ima veze koliko Željko Kerum s izradom i izglasavanjem zakona u Saboru (sjetimo se Alcatraza), a Jon Favreau kao redatelj pilota također neće biti bitan nakon prve epizode.

Svijet Revolutiona zamišljen je kao postapokaliptična pustoš u kojoj su svi oblici električne energije nestali, a nekarašnjim SAD-om vladaju militantne skupine. Glumačka posava uglavnom je anemična, a svijetla točka je sjajni Giancarlo Esposito, kojeg je dobro zapamtio svatko tko je odgledao treću i četvrtu sezonu Breaking Bada. Prva epizoda je u najboljem slučaju gledljiva, a seriji smo dali malo više prostora u zasebnom tekstu.

Kada? 17. rujna

Arrow

Mreža The CW nije baš naročito poznat po serijama koje bi budile optimizam i znatiželju; više po vampirima, vješticama, golim muškim torzima i općenito programu orjentiranom tinejdžerkama, ali neka im bude, dat ćemo im šansu ovog puta. Green Arrow, alias Oliver Queen, je robinhoodovski strip-junak DC Comicsa koji dosad još nije doživio veću filmsku ili televizijsku adaptaciju.

Greg Berlanti (Green Lantern) i Marc Guggenheim (DC-jev strip autor) seriju su osmislili kao mračniju, ozbiljniju stripovsku adaptaciju od Smallvillea, žanrovskog prethodnika na istoj mreži. Serija glavnog junaka spretnog u rukovanju lukom i strijelom prati od samog njegovog početka, dakle imamo svojevrsni origin story bez kojeg očito danas nijedna stripovska adaptacija ne može egzistirati. Sve to, doduše, ne znači da se CW odrekao golih muških torza i oblikovanih mišića.

Kada? 10. listopada

Vegas

Slično kao prethodno spomenuta mreža, ni CBS – koji će udomiti Vegas – nije mreža koja nam budi optimizam u njihove serije. Dok CW cilja na mlađahnu i nezahtjevnu publiku, CBS cilja na staru te podjednako nezahtjevnu i nekritičnu publiku. Dom je raznim dosadnim i izlizanim policijskim proceduralima te neduhovitim sitcomovima, ali Vegas bi možda mogao biti iznimka.

Autor je Nicholas Pileggi, poznat po suradnji sa Martinom Scorsesejem na filmovima Goodfellas i Casino; a serija je smještena u Las Vegas 60-ih te prati sukob novog mafijaškog bossa i lokalnog šerifa. Glumačka postava vrlo je impresivna. Dennis Quaid iskusni je veteran, Michael Chiklis jedan je od razloga zašto je The Shield bio toliko dobar, Carrie-Anne Moss se sjećate po uskom kožnjaku iz Matrixa, a Jason O’Mara bio je praktički jedini dio Terra Nove koji nije bio smeće.

Kada? 25. rujna

Elementary

Svatko tko je gledao britanskog Sherlocka refleksno će pljunuti u stranu na spomen ove američke verzije. Rekosmo da je CBS mreža koja traži najširu moguću publiku i radi dosta generičke stvari, tako da slično očekujemo i od amerikaniziranog Sherlocka. Kada ih je odbio autor britanske adaptacije, Steven Moffat, odlučili su Watsonu maknuti penis, Sherlocka smjestiti u New York, a samu seriju nazvati Elementary. Johnny Lee Miller – znate ga iz Hakera i Dextera – je Sherlock, dok Watsona glumi Lucy Liu i samo je pitanje vremena kada će u prvi plan doći “hoće-neće” seksualna tenzija.

Kada? 27. rujna

666 Park Avenue

Mreža ABC je lani imala uspjeha sa nadnaravno-bajkovitom serijom Once Upon a Time te sapunjarom Revenge, zato je sada na redu nešto što ove dvije serije nastoji spojiti u jednu dramediju. Za početak, tu je Terry O’Quinn aka. Locke iz Losta. Serija nosi naziv “uklete” zgrade u koju se useljava mladi bračni par, ne znajući da se tamo muvaju svakakve nadnaravne sile

Kada? 30. rujna

Nashville

Kako je šest prilično blesav broj za jednu listu, a prethodnu seriju ipak nismo htjeli otpisati da zaokružimo na pet… Eto nas ovdje. Nashville nije baš naša demografija, radi se o južnjačkoj country sapunici, pa ako ste među onima koji vole guilty pleasure stvari ili samo tražite neku seriju da preporučite “curi”… eto vam na. Connie Britton (Friday Night Lights, American Horror Story) glumi country pjevačicu čijoj popularnosti prijeti mlađahna zgodna plavušica (Hayden Panettiere, Heroes). Navodno nije grozno, jer ostalih 15-ak novih serija izgleda zbilja zaboravljivo ili potpuno grozno.

Kada? 10. listopada

TAGOVI666 Park Avenue Arrow Elementary Last Resort Nashville revolution serija tv Vegas

Komentiraj