Film i TV

Berba zlatnih malina

Aside Banners

Kako je propao Adam Sandler

Čak 11 nominacija za Zlatnu malinu duplo je više od prijašnjeg rekorda, a Adam Sandler konkurira za najgoreg glumca i - glumicu.

Piše , Objavljeno

Istovremeno s dodjelom Oscara, koji u teoriji nagrađuju najbolje od filma, proglašeni su sretni dobitnici nominacija za 32. po redu Zlatnih malina, koje “nagrađuju” najgore filmske uratke u protekloj godini. Očekivano, Adam Sandler pomeo je konkurenciju Malina, nadmašivši rekord Eddieja Murphyja po broju nominacija u jednoj godini. Čak jedanaest komada uglavnom ide na račun transvertitske komedije Jack and Jill, ali i filmova Bucky Larson:Born to be a Star i Just Go With It, koje je samo producirao. Ironično, paralelno s objavom nominacija, sudjelovao je na ovogodišnjoj ceremoniji Oscara kratkim intervjuom u montaži koja je slavila filmsku umjetnost.

Sandler
je nominiran u praktički svim glavnim kategorijama – za najgori film, scenarij, glumca i – glumicu, gdje mu je konkurent još jedan drag queen, Martin Lawrence. Od poznatih faca, nominirani su Al Pacino, James Franco te, naravno, Michael Bay i Nic Cage. Ta opća sprdačina Jack and Jill ujedno ima 12 nominacija, četiri više od zadnjeg Twilighta.

Naravno, ne mislimo baš da su Maline neka relevantna (anti) nagrada koja pogađa baš najgore od najgoreg, nego više neki izbor najrazvikanijih promašaja s ponekim kontroverznim izborom kao potencijalnim flame baitom. Ali Sandler je zaredao više od nekoliko promašaja zadnjih godina, iako će praktički svaki njegov film i dalje bez problema natući debelo preko 100 milijuna dolara zarade. Kvragu, pa i taj prokleti Jack and Jill pokupio je skoro 150 milijuna, iako je navodni budžet bio 80 milja. Sandlera je netko gadno zajebao za cijene perika.

Bilo bi odlično kada bi Sandler prihvatio zajebanciju na svoj račun i pojavio se na dodjeli koja se, prigodno, održava 1. aprila. Sandra Bullock je 2010. godine sama došla pokupiti svoju Malinu, da bi samo dan kasnije stajala na drugoj pozornici s Oskarom u ruci. Možete se smijati samoj ideji nje kao oskarovke, ali žena ima stila i smisao za humor.

Jesmo li prestari mi ili Sandler?

Iako nikad nije bio tip kojeg je kritika voljela, nikad nije bio ni tip kojeg je zaboljelo za kritiku. Normalno, samo mora pogledati stanje na računu. Adam Sandler ima (imao je?) solidan broj obožavatelja, ali i solidnih filmova. Tip nije pretenciozan, ne glumata, a na vrhunacu popularnosti bio je na prijelazu iz 90-ih u nulte.

Sandler ima svoju formulu koja je ranije uspijevala više nego danas – prizeman, jednostavan i djetinjast humor napucan u film čija je poanta čista destilirana glupost i zabava. Ali valjda postoji neka granica, a Sandler očito nije naučio ništa od propalih karijera kolega mu Eddieja Murphyja i Martina Lawrencea, koji su također eksperimentirali s haljinama. Danas se vlastitih karijera prisjećaju iz deset-dvadeset godina starih foto albuma.

Jesu li ljudi prerasli Sandlera ili je on prerasao stil komedije koji pokušava profurati? Jedna od najboljih epizoda South Parka posljednjih godina (15×07, You’re Getting Old) odlično je, onako usputno, parodirala Sandlera u epizodi u kojoj Stan prelazi onu točku odrastanja kada sve zakon stvari iz djetinjstva postaju sranje (u ovom primjeru doslovce), a on postaje cinični seronja koji pljuje po svemu.

Sandlerov najpozitivnije ocjenjeni film na Rotten Tomatoes agregatoru recenzija kritičara je romantična dramedija Punch-Drunk Love – film koji je, doduše, bio komercijalni promašaj. Sandler sad već ima 45 godina, možda je vrijeme da ponovo proba s nečim malo ozbiljnijim?

TAGOVIadam sandler glumac Jack and Jill Zlatne Maline

Komentiraj