Film i TV

here's jerry

Aside Banners

Pogledala sam Seinfeldov novi stand-up specijal: 23 Hours to Kill, a ti?

Piše , Objavljeno

Kada Jerry Seinfeld izbaci nešto novo – ne pitaš puno što je već pogledaš. Pogotovo zato što za razliku od većine komičara koji žive od jednog giga do drugog – Seinfeldu to ne treba. Čovjek se pojavio u 80-ima na stand-up sceni, vrlo brzo dobio svoj sit com koji je ubio i viš e- manje, nakon njega se umirovio.

Doš’o – vidio – pobijedio.

Istina je da Seinfeld nije trebao ovaj Netflix special, i to nam je već u prvoj minuti dao do znanja. Ali čini se kako se u više od dvadesetak godina nakupilo materijala, a prazna pozornica jednostavno je bila preprimamljiva. Pogotovo jer se radi o pozornici znatno većoj od onih na kojima je nastupao osamdesetih

Svoj stand up special koji se prikazuje na Netflixu nazvao je: 23 Hours to Kill. Nismo ni gledali trailere, lik nas je svojom kultnom serijom zadužio toliko da bi pogledali s njim i reklamu u kojoj nam prodaje životno osiguranje. Ali, čisto da dobijete dojam o čemu se radi, za početak pogledajte trailer.

Jerry je jedinstven komičar i po temama koje obrađuje i načinu na koji ih iznosi. On se nikada ne bavi politikom ili nekim preozbiljnim pitanjima. On ne koristi pozornicu kako bi dijelio moralne lekcije kroz komediju niti kako bi ikoga vrijeđao, bez obzira što se radi o poprilično nervoznom i anksioznom tipu koji hejta gotovo sve.

No, stup njegove komedije su duhovite obzervacije banalnih, svakodnevnih stvari i ljudi te njihovih navika. “Je li juha večera? Kakva su pravila za prekidanje veze preko telefona? Ima li Superman super smisao za humor?” i ostala ne-egzistencijalna, ali bitna pitanja.

Od toga nije puno odmaknuo ni u najnovijem Netflixovom specialu. Budući da i dalje svaku večer u 23 sata gledam reprize Seinfelda, stvar koja me prvo šokirala bila je – “pa on je star!” Istina, Jerry već broji 65 ljeta što samo znači da sam i ja već davno prešla tridesetu.  Kad sam procesuirala ovu šokantnu spoznaju, kliknula sam opet “play” i došla do novog, još revolucionarnijeg otkrića: “Pa Seinfeld čitavo vrijeme ima 60 godina! Seinfeld je bio star i u Seinfeldu!

Razmislite malo… Karakteru mrzovoljnog lika koji je vrlo lako iziritiran raznim svakodnevnim pojavama puno bolje stoje poznije godine. Gledajući ga kao 65-godišnjaka u 23 Hours to Kill, shvatit ćete da je isti takav čangrizavi starac bio i sa 30-ak godina, što je još više davalo na komičnosti same serije.

Stand up special Jerry započinje čestitajući ljudima što su uopće došli večeras jer je to sigurno zahtijevalo bolne dogovore sa svojim dosadnim prijateljima oko toga tko će koga pokupiti i tko ima ulaznice. Svima su nam prijatelji dosadni, ali ih trpimo jer znamo da alternativa nije ništa bolja. To su samo drugi ljudi, jednako dosadni, ali sa novim setom problema o kojima ništa ne želiš znati. Ovime nas uvodi u besmisao ljudskog postojanja – svima nam je sve glupo i dosadno nakon nekog vremena. Svi želimo negdje ići, a kada tamo dođemo samo gledamo kako da od tamo otiđemo i tako u krug. Jerry je s ovime savršeno pogodio u žicu i znala sam da slijedi sat vremena iskrene zabave.

Od koje sam zadnjih 15 minuta isto htjela pobjeći, ali hej Jerry – “it is what it is!”

https://i.imgflip.com/4/12mqk4.jpg

 

TAGOVIjerry seinfeld Netflix stand up