Film i TV

hoće li biti najbolji?

Banner 300

Kako se Joaquin Phoenix spremao za ulogu Jokera – ili ‘kako izgubiti 23 kilograma’

Piše , Objavljeno

Nakon Cesara Romera, Jacka Nicholsona,  Marka Hamilla, Heath Ledgera i Jareda Letoa, Joaquin Phoenix najnoviji je glumac koji je imao čast utjeloviti zloglasnog D. C. zlikovca Jokera. I dok se ni mi u redakciji ne možemo složiti oko najdražeg do sada, možda upravo Joaquin stane na kraj svakoj budućoj raspravi o najboljem Jokeru.

Ako je suditi po traileru i aplauzu od 8 minuta nakon premijere na festivalu u Veneciji, šanse su mu svakako dobre.

.

Joaquin je u svakom slučaju, imao najzahtjevniji zadatak od svih prijašnjih glumaca budući da je čitav film posvećen Jokeru, ali također i najviše vremena i prostora da se dokaže. Prema njegovim riječima, priprema za Jokera nije bila ni malo jednostavna, a za ulogu je izgubio i 23 kg.

Za razliku od drugih filmova i serija koje prikazuju zločinca-klauna, film Joker je origin priča postavljena u 1981. godinu u Gotham Cityju, koja prati transformaciju Arthura Flecka (Phoenix) od neuspješnog komičara do opasnog zločinca. Iako dosadašnji filmovi, serije i stripovi nam dosad nisu dali priliku da upoznamo pozadinsku priču Jokera, film Todda Phillipsa Flecku nam daje upravo to i napokon otkrivamo što se krije iza ludog osmijeha.

joker joaquin phoenix

“Teško ga je definirati i ne želite ga točno definirati”, rekao je Phoenix za The Hollywood Reporter. “U trenucima bi se približili kad sam otkrio da ću identificirati određene dijelove njegove osobnosti ili njegove motivacije, a onda bih se odvratio od toga jer sam želio da postoji ta misterija oko lika. Tijekom snimanja osjećalo se kao da smo svaki dan otkrivali nove dijelove njegove osobnosti, sve do posljednjeg dana. “

“Bila je to njegova borba za pronalaženjem sreće i osjećaja povezanosti i osjećaja topline i ljubavi. To je dio lika koji me je zanimao. On je meni bio toliko različitih stvari. Ono tko je bio u prvih nekoliko tjedana snimanja bilo je potpuno drugačije od onoga tko je bio na kraju. Neprestano se razvijao. Nikad nisam imao takvo iskustvo. Što smo ga nepredvidljivijeg radili, to je bilo uzbudljivije. “

TAGOVIjoaquin phoenix joker