Film i TV

Strojarski mokri snovi

Aside Banners

Kako se radio T-Rex iz Jurassic Parka

Piše , Objavljeno

Uskoro će biti prosljavljena 20. godišnjica premijernog prikazivanja jednog od najgledanijih filmova 90-ih, Jurskog Parka. Glavne zvijezde su tih godina bili dinosauri, a jedan se posebno isticao. Dakako, riječ je o T-Rexu.

T-rex

SAD je ponovno zahvatila dino-manija, a za 20. godišnjicu kultnog Jurskog parka Spielberg i ekipa nam predstavljaju posebno 3D izdanje, koje je za potpuni doživljaj preporučeno gledati u IMAX kinu. Nadamo se da ćete tom prilikom biti u nekom drugom, po mogućnosti što zapadnijem dijelu Europe, jer naši distributeri nemaju namjeru prikazivati ovu verziju.

Tako ćemo ostati zakinuti za doživljaj čudesnih specijalnih efekata (na JAKO velikom platnu), koji su donjeli revoluciju u cijelu filmsku inustriju, a i dan danas su bolji od većine jeftinog CGI smeća. Možda će vas začuditi podatak da je u samom filmu svega 14 minuta u kadru vidljiv neki dinosaur, a još više da je samo 4 minute napravljeno potpuno uz pomoć računala. Ostatak je čista animatronika, strojarsko-umjetničke rekreacije davno izumrlih čudovišta.

winston
Stan Winston (sijedi bradonja dolje desno), njegova ekipica i Reksi…

Za svu tu animatroniku i specijalne efekte bila je zadužena hollywoodska legenda zanata, Stan Winston (za svoj rad dobio čak četiri Oscara, uključujući i onaj za Jurski park), koji je u svom studiju,s timom vrhunskih strojara, modelara i tehničara napravio jedan od najvećih pothvata u tom poslu. Njegov ponos i dika, rad koji nesumnjivo vrhunac karijere, bio je upravo T-Rex.

Dugačak preko 12 metara i težak 4 tone, ovaj ogromni lutak je i danas gotovo nedostižni strojarski projekt, upotpunjen iznimno realnom kožom i ostalim vanjskim karakteristikama, te mehaničkim sposobnostima koje su njegovim kretnjama dale toliko stvaran izgled. Sve je to uglavnom čelik i hidraulika, malo polimera, boje i 20 godina starog računalnog softwarea, a koliko je cijeli projekt bio zahtjevan, možete vidjeti u nedavno objavljenim arhivskim snimkama gradnje samog čudovišta. Možemo samo reći: kapa dolje…

Gradnja T-Rexa, 1. dio:

Gradnja T-Rexa, 2.dio:

Gradnja T-Rexa, 3.dio:

TAGOVICGI dinosauri Jurassic Park specijalni efekti steven spielberg t rex

Komentiraj