Film i TV

Nove preporuke

Aside Banners

Filmske poslastice: još čekamo prave kino hitove

Piše , Objavljeno

Vi bi u kino, a? Rano jesensko vrijeme baš nije prebogato uzbudljivim naslovima – tek nam se vraća Liam Neeson koji ponovo spašava familiju i rastura uokolo. Možda da ipak šparate lovu za iduće mjesece, kada stižu novi James Bond i Hobit?

Taken 2 (96 sati: Istanbul)

Taken 2

U prvom nastavku Liam Neeson glumi čovjeka s “posebnim setom vještina koje je stekao tokom dugačke karijere…“. Čak i ako niste gledali prvi film, dobre su šanse da ste negdje naletjeli na scenu koja je Neesona konačno etablirala kao glumca koji može biti prvo ime filma.

No, ako ste ipak gledali Taken, vjerojatno se pitate čemu nastavak filma u kojem Neeson trčkara uokolo, prijeti bad guysima te uz završni happy ending spašava otetu kćer? Zašto ne?
Ovaj put, na redu da bude oteta njegova je supruga. Radnja se zbiva u Istanbulu, što znači da na suprotnoj strani stoji defaultni pick za negativca istočno-europskog podrijetla – Rade Šerbedžija.

Film režira Oliver Fontana, poznatiji pod svojim umjetničkim imenom Olivier Megaton, kojeg je izabrao planirajući karijeru u pornografskoj industriji. Neprimjerene šale na stranu, na izbor nadimka zapravo je utjecalo uništavanje Hiroshime, koje se zbilo na dan njegovog rođenja (20 godina ranije, doduše). Ipak, malo pretenciozno, ne?

Paranormal Activity 4 (Paranormalno 4)

Paranormal Activity 4

Točan poput japanskog vlaka stiže novi nastavak found footage hororca Paranormal Activity. Već četvrtu godinu za redom novi nastavak stiže za vikend kada pada i Halloween, sredinom listopada.

Četvrti film nastavak je drugog, koji je bio prequel prvog, dok je treći prequel oba prethodna. Oren Peli prvi je film snimio uz budžet od nekih 15-ak tisuća dolara, a digao je gotovo 200 milijuna. Iduća dva također su snimljena za “kikiriki”, a ulog od par milijuna ponovo su pretvorili u troznamenkastu dobit, s time da je prethodni, treći, srušio rekord kao najunosnija listopadska filmska premijera ikada.

Peli se nakon prvog dijela – kojeg je režirao, napisao, montirao i još štošta – uglavnom povukao iz razvoja, a zimus je čak pokušao na televiziju dovesti žanrovski (i stilski) sličnu seriju, The River. Bila je prilično blesava i neinspirirana, te je brzo otkazana i zaboravljena.

Asterix & Obelix: On Her Majesty’s Service (Asterix i Obelix u Britaniji)

Asterix i Obelix u Britaniji

A kad smo već kod entih nastavaka… I ovaj je četvrti. Kao i kod prethodnih filmova, naslov je dovoljno deskriptivan da skužite o čemu se radi, mada nije ni pretjerano bitno. Razgovarajmo mi radije o jednoj drugoj stvari. A to su apsolutno besmislene i redovito traljave igrane adaptacije crtića i stripova. Ali svejedno redovito dobivamo Garfieldove i Štrumfove.

Karikaturalni, hiperbolirani likovi izgledaju preglupo u igranim verzijama – svoreni su za stripove i crtiće te im je tamo mjesto. Može? Usput, prethodni film je uspio pobrati neki francuski ekvivalent Zlatne maline, kao najgori film godine. Gérard Depardieu je opet u ulozi Obelixa. Ovaj put mu nisu morali dodavati komičnu količinu sala.

The Words (Ukradena priča)

Ukradena priča

Da se ne pravimo da znamo o čemu pričamo, ovdje ćemo morati samo izrecitirati neke podatke. Prvo – glumačka postava čini se sjajnom. Bradley Cooper, Olivia Wilde, Zoe Saldana, Jeremy Irons, Dennis Quaid i na kraju, naravno, Olivia Wilde. Zaslužuje da barem razmislite o kino karti, ne?

No, budući da je u SAD-u izašao već lani, imamo neke nimalo laskave informacije. Istina, ovisi koliko vjerujete ovim stvarima, ali Rotten Tomatoes kritika mu daje 19% pozitivnih kritika (doduše, publika na istom sajtu nekih 64%), a IMDb prosječnu ocjenu od 6.5.

Bachelorette (Djeveruše pod gasom)

Djeveruše pod gasom

Sad će većina vas frajera samo odmahnuti rukom vidjevši naziv, ali kad vam spomenemo da u filmu prste imaju Will Ferrell i Adam McKay, možda ćete biti barem zaintrigirani. Iako vjerojatno ne bi trebali biti. Je, dvojac je zaslužan za npr. Anchormana i Eastbound & Down, ali samo produciraju ovaj film, tako da…

Uglavnom, bilo jednom petero srednjoškolskih frendica, od kojih je jedna od njih ljubomorna kujetina jer nije prva u društvu koja se ženi, pogotovo jer će je preteći “ona debela“. Ugh. Trivijalni podatak: u mjesec dana američkog emitiranja, film je zaradio pola milijuna dolara na kino blagajnama – doduše, zapravo je bio na iTunesima već prije premijere – a ni kritike nisu neke.

Alex Cross

Alex Cross

Alex Cross je junak poduže serije romana Jamesa Pattersona, detektiv i psiholog koji radi u odjelu za ubojstva. Ovaj lik već je adaptiran u dvojema osrednjim filmskim ekranizacijama, u kojima je Morgan Freeman imao glavnu ulogu. Matthew Fox je nestao nakon kraja Losta (Ha! Izgubio se…) i ovo mu je prva uloga poslije dvije godine pauze, ako se ne varamo. Ovdje glumi glavnog negativca, dok Tyler Perry glumi naslovnog junaka, “naslijedivši” ulogu od Freemana.

TAGOVIfilmske preporuke kino

Komentiraj