Film i TV

Lako je kad si bogat

Aside Banners

Koliko stvarno košta biti Iron Man?

Piše , Objavljeno

Iron Man je, kao i njegov kolega Batman, atipičan super junak, jer njegove moći ne dolaze iz nekog vanzemaljskog ili onosvjetovnog izvora, već od dobrog, starog, šuškavog novca. No koliko bi uistinu koštalo biti Željezni Čovjek?

iron man 3

Tony Stark i njegova snažnija verzija, Iron Man, od prvog su nastavka (pa i prije) živjeli vrlo ekstravagantnim i rastrošnim stilom, trošeći novce na nekretnine, skupe automobile i obrtanje prekrasnih žena. To i nije toliko teško kada živite u svijetu u kojem ste jedan od dva postojeća proizvođača oružja, te usput i genijalni kemičar, strojar i izumitelj, koji u dva dana sam može napraviti ono što većina megakompanija ne uspije u nekoliko godina istraživanja i razvoja.

No, svi ti automobili i žene su ništa prema troškovima koje mora snositi sam Iron Man. Tako su računovođe sa stranice MoneySupermarket.com izračunali koliko bi koštalo biti heroj u posljednjem, trećem dijelu, te se došlo do nevjerovatne računice od 10 milijardi dolara! Za usporedbu, biti Iron Man u prva dva nastavka koštalo je samo 1,6 (slovima, jednu-koma-šes’) milijardu zelembaća, što je popriličan skok u troškovniku. Pa od kuda onda takva razlika? Sva sreća da ‘računovođe’ (sve više sumnjamo u to da samo računaju troškove) sa spomenute stranice znaju raditi i vrlo zanimljive, pregledne i informativne infografike

iron man 3

Dakle, samo odijelo i nije toliko skupo, uzevši u obzir o kakvoj se revolucionarnoj i u potpunosti SF tehnologiji radi, te gledajući iz perspektive da nije trebalo 20 godina i tisuće stručnjaka i testiranja (čitaj: dodatne milijarde i milijarde dolara za razvoj) da ga se izradi. Tako da, kada se sve zbroji, jedan standardni oklop košta oko 130 milijuna dolara, gdje najveći dio otpada na kacigu s holografskim HUD-om, koja se cijeni na 54,1 milijun baksa, dok je odmah iza nje slavni Starkov prsni reaktor, koji ga drži na životu i usput napaja odijelo, a košta minornih 36 milijuna dolara. Računalo Jarvis, umjetna inteligencija koja kontrolira sve ono za što Tony nema vremena dok spašava svijet, procjenjena je na 10 milijuna dolara.

Što se tiče životnog stila, niti tu Stark ne iskače previše iz grupe običnih multimilijardera. Kuća u kojoj živi košta 25 milijuna dolara, a svi autići zajedno su svega par milja, što stvarno nije puno za taj kalibar bogataša. Najskuplji ispada Saleen S7, kojem je cijena 550.000 dolara.

iron man 3

Za sada, kada se sve zbroji, nismo došli niti do cifre od 200 milijuna, no pravi show počinje kada se počnu pobrojavati nova odijela u Iron Man 3 filmu, od kojih su mnoga namjenska. Standardnih komada ima 7, i ukupna cijena im je gotovo 1,5 milijardu dolara, što je otprilike kao u prijašnjim nastavcima. Ono što je novina su posebna, namjenska odijela, poput Red Snappera (za spašavanje) ili Igora (za dizanje teških predmeta), a takvih unikata ima čak 8. Njihova vrijednost je astronomskih 7 milijardi dolara, što je i odgovor na naše početno pitanje.

A što imaju negativci? Možemo samo reći da njihov Extremis vrijedi više nego što novac može platiti, a ovu tehnologiju, koja mijenja DNA i gotovo instantno liječi rane, možete vidjeti u ekskluzivnom klipu, koji nam napokon pokazuje malo više o zločestim dečkima.

Iron Man Extremis video:

TAGOVIinfografika iron man tony stark

Komentiraj