Film i TV

prerano previše?

Aside Banners

Koristili deepfake tragično preminulog Anthonyja Bourdaina u novom dokumentracu – na udaru kritike

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Od samih začetaka deepfake tehnologije se bojimo onog što slijedi – dekonstrukcija i rekonstrukcija povijesti koju buduće generacije neće ni moći razlikovati. A nije ni da je današnjim generacijama lako razlikovati stvarnost od onog drugog.

Morgan Neville, redatelj novog dokumentarca Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain je za New Yorker komentirao kako je koristio deepfake tehnologiju kako bi Bourdain, preminuli kuhar i dokumentarist progovorio u filmu i dao vrijedan voiceover materijal.

U jednoj sceni se čini da naglas čita email koji je poslao prijatelju – “Ti si uspješan, ja sam uspješan, ali pitam se – jesi li sretan?”. Zvuči kao Bourdainov glas.

Neville je pojasnio da je to samo jedan od tri citata korištena u filmu za koje je htio Bourdainov glas, ali snimke nisu postojale. Pa ih je odlučio napraviti.

Poslali su brojne Bourdainove zapise softverskim tvrtkama kako bi složile model baziran na umjetnoj inteligenciji koji bi mogao reproducirati Bourdainov glas.

Dižu se različita etička pitanja. Poglavito o korištenju nečijeg glasa bez pristanka koji je i nemoguće dobiti sada kada Bourdain više ne dijeli ovaj svijet s nama. Ova vijest je uglavnom izazvala negativne reakcije, čak su i neki kritičari izmijenili svoje već gotove recenzije nakon što su saznali da je deepfake tehnologija korištena u audio rekonstrukciji nekih citata.

Mi ćemo svejedno pogledati Roadrunnera jer Bourdaina obožavamo, ali je moglo i bez ovoga. Evo i trailera u kojemu možete čuti sporan citat.

Film je doživio premijeru u američkim kinima, ali i na HBO Maxu. Znamo što to znači. Uskoro i u vašim domovima.

Ako vas zanima, možete pogledati OVDJE i kako deepfejkani Will Smith izgleda u ulozi Nea u Matrixu, ulozi koju je zapravo odbio.

TAGOVIanthony bourdain deepfake dokumentarci HBO Max