Film i TV

Ne s nama

Banner 300

10 filmova koje uopće ne trebaš gledati dok traje ovaj korona-nered

Piše , Objavljeno

Čini se da nam uskoro prijeti novo zatvaranje života te će nas to dovesti do provođenja većinskog slobodnog vremena u naša četiri zida. Odlučili smo podijeliti popis filmova koje u ovom periodu nikako ne trebamo gledati.

Putem medija i društvenih mreža već imamo dovoljno informacija koje često niti nisu točne, a i kada jesu, ne razumijemo dovoljno čitav kontekst te nam to neznanje samo sije strah u kosti. Taj krug se samo ponavlja i širi.

To samo možemo pogoršati overthinkanjem, a ne postoji ništa bolje što može nahraniti našu medicinski nepotkovanu maštu, nego film koji to sve prikazuje u stvarnom kontekstu.

Sljedeće naslove izbjegavajte u širokom luku, osim ako vaš mentalitet žrtve ne može izdržati bez da vam je “teško”. U tom slučaju, slobodno, ali blokirajte nas na društvenim mrežama.

Birdbox

Netflixov film u kojemu ne vidiš tko što radi, ali vidiš svu masovnu histeriju, strah, ubojstva, samoubojstva, raspadanje svijeta – sve prestaje funkcionirati. Ulazimo u post-apokaliptično razdoblje. Mi smo odlučili djelovati protiv ovog filma kao što njegovi likovi djeluju protiv glavnog “neprijatelja” – jednostavno ga nećemo gledati.

The Happening

Ne znate što se događa, samo znate da se događa. Je li to nekakvo bio-oružje, virus, izvanzemaljci, što se zapravo događa, kako se to prenosi? Ništa ne znamo i neka tako ostane. Nas na ovaj film neće ništa nagovoriti, pa ni Marky Mark i Ted zajedno u horror filmu.

The Road

Otac i sin su ostali sami u post-apokaliptičnom svijetu. Putuju skupa kroz pustoš pokušavajući preživjeti. Sjećate se onog osjećaja tijekom karantene kada idete u dućan i nikoga nema, a i kad nekog sretnete, pokušavate ga izbjeći jer nikad ne znate je li on jedan od zaraženih… Ne želimo dugometražni film koji nam budi taj osjećaj. Jedini Road koji mi želimo imati u glavi je “Country Road” koji nas vodi kući gdje mi pripadamo, u zapadnu Virginiju.

28 Days Later

Probudiš se iz kome nakon 28 dana. Ne znaš što se dogodilo, a nikog nema kome bi mogao uputiti to pitanje. Izađeš van iz bolnice i čitav London je prazan, opustošen. Noćna mora koju ne želimo proživljavati. Ovaj film za nas nije 28 dana kasnije, nego 28 dana nikad.
The Day After Tomorrow

Vrijeme se naglo počne mijenjati u ekstreme. Zemlja je popizdila, dosta joj je. Klimatske promjene su toliko stvarne, da su ih svi američki političari krenuli prihvaćati kao svoju realnost imali oni dionice u naftnoj industriji ili ne. Počeli smo reciklirati smeće, ne možemo sad ovo gledati.

Cloverfield

Ovi takozvani found footage filmovi su nam najgori. Najrealnije izgledaju. Ne pokazuju skoro ništa, a u*eremo se žešće. Uz sva ova zbivanja ne treba nam još neka karakondžula iz svemira da nas uništi. Kao da ne čekamo svako maglovito jutro da se Sljeme otvori i iz njega izađe Godzilla.

The Stand

Film iz 1984. prema Stephen Kingovoj knjizi. Nekakva super gripa je pobila gotovo čitavo čovječanstvo. Tu stajemo, ne treba nam više. U godinama smo kada možda ne znamo što želimo, ali definitivno znamo što ne želimo, a to je ovaj film.

Idaho Transfer

Teenageri koji odlaze u budućnost gdje saznaju da je nekakva kuga sve pobila… Mi nakon 2020. definitivno ne pomišljamo putovati ikad u budućnost. Muka nam je zamišljati kako će naš život izgledati u 2021., a kamoli još da otputujemo tamo. Ako mi dobijemo stroj za vremeplov, vraćamo se u 98’ kada su igrali Bullsi protiv Utah Jazz, game 6 kada je Jordan spasio dan u posljednjih 36 sekundi. Taj sadržaj želimo.

Five Feet Apart

Dvoje mladih boluju od iste bolesti s nazivom Cystic Fibrosis. Dijeleći istu sudbinu, a i puno vremena, dogodila se ljubav između njih. No, zbog te bolesti moraju se držati na distanci, što im veoma teško pada, ali možda i nama… Ne plačemo, to nam je nešto upalo u oko… Kvragu više i distanca…

Contagion

Ako želite i morate pogledati igrani dokumentarac kako je došlo do korone, to je taj film. Ne možemo vjerovati koliko su zorno prikazali gotovo čitav put svega što se nama sada događa već neki period. Neke scene nam definitivno bude PTSP. Jedina stvar koja ne odgovara našoj situaciji osim brutalne bolesti od koje gotovo svi umiru, je nedostatak borbe za WC papirom. No, čini se kako su već i kod nas shvatili da u slučaju totalnog zatvaranja svega, WC papir kompanije neće prestati raditi.

Ne možemo si ni zamisliti horror film u kojemu nigdje na svijetu ne bi bilo WC papira. To zvuči kao nešto najgore. Bar su se ljudi tako ponašali.

Svakako, ovaj film preskačite još neko vrijeme.

TAGOVICovid film Netflix