Film i TV

kratko ali slatko

Aside Banners

Kratki animirani filmovi nominirani za Oscara 2013

Piše , Objavljeno

Nemojte dopustiti da vam promaknu neki pravi, kratki, animirani “dragulji” – provjerite kako izgleda svih pet nominiranih filmova i naučite ponešto o… životu. 

Kategorija kratkih animiranih filmova na dodjeli najprestižnijih filmskih nagrada već tradicionalno prolazi prilično nezapaženo poradi fokusa na napuhane, pokoji sat duže naslove. Što je nepravda koju treba ispraviti – uživajte.

Adam and Dog

Redatelj Minkyu Lee predstavlja nam priču o samim počecima prijateljstva čovjeka s njegovim najboljim prijateljem – psom, koja je prilično simpatična, kako u aspektu scenarija, tako i u onom vizualnom. Priroda u rajskom vrtu djeluje jako živo, interesantna je interakcija između prvih stvorenja koje koračaju Zemljom, a idilu između čovjeka i psa uništava najzajebanije stvorenje koje još uvijek korača našom planetom – žena.

Fresh Guacamole

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FQMO6vjmkyI

Frajer po nadimku PES jednog dana je došao do vrckave ideje kako bi bilo baš super napraviti kratki animirani video u stop-motion tehnici koji prikazuje izradu meksičkog umaka Guacamole na pomalo nekonvencionalan način. Nije riječ o pretjerano uobičajenom jelu na našim prostorima pa se čovjek može lako zbuniti, poradi čega ćemo vas upozoriti na vrijeme: ipak ne pokušavajte kod kuće raditi umak od granata, bejzbol loptica, žarulja te žetona za poker.

Head over heels


Postoji taj emocionalni proces koji se često zna dogoditi kod parova koji provedu duže vrijeme zajedno: s vremenom ljubav splasne i počinje međusobno udaljavanje, sve dok jednog dana na muškarca i ženu gravitacijska polja ne počnu djelovati potpuno suprotno pa se jednog jutra probude i ona živi na podu, a on na stropu. Ne? E pa, Timothy Reckart udaljavanje između muškarca i žene zamišlja upravo na taj način, što nam je odlučio predočiti u ovoj toploj priči koja prikazuje proces kompromisa i oprosta potrebnim za “preživljavanje” duge veze.

The Longest Daycare

The Longest Daycare diči se preciznom i kvalitetnom animacijom na koju smo navikli u samim Simpsonima, a kroz četiri minute pratimo najmlađu članicu omiljene nam obitelji na  misiji spašavanja leptira od zlobnog kolege iz vrtića, koji je vjerojatno frustriran poradi činjenice da ima samo jednu obrvu. Je li unibrow vizualna karakteristika svih zlih ljudi? Nije izostala ni nekolicina referenci te solidan humor, ipak ponešto drukčiji i blaži nego što smo navikli u samom serijalu.

Paperman

Papermana smo s vama podijelili još početkom mjeseca, a iskreno se nadamo da ste ga tada i pogledali, jer su zlobnici u međuvremenu uklonili video s internetova, ipak smo se snašli :)
Osim vrlo zanimljive te inovativne animacije, Disney je još jednom složio i kvalitetnu emotivnu pričicu, zbog čega se usudimo reći kako je Paperman zasluženo favorit ove kategorije.

TAGOVIanimirani film disney oscar The Simpsons

Komentiraj