Film i TV

Banner 300

Kritičari oduševljeni Black Pantherom – “jedan od najboljih Marvelovih filmova ikad”

Piše , Objavljeno

Nimalo čudno, od samog početka je bilo jasno da će film biti poseban.

Angažiranje Ryana Cooglera, mladog redatelja sa snažnom vizijom crnačkog identiteta (Creed, Fruitvale Station), je bio prvi dobar znak. Pogotovo u vrijeme kada se Marvel optuživalo za mijenjanje identiteta nekim manjinama u procesu ekranizacije stripa (Tilda Swinton u Dr. Strangeu, a i Iron Fist u seriji, primjera još ima…), a još važnije u vrijeme glasnog protesta te narančastog predsjednika u Bijeloj kući.

Nakon toga su se počela nizati glumačka imena koja će se pojaviti u filmu. I prije najave redatelja, za potrebe Captain Americe: Civil War filma za Black Panthera je izabran Chadwick Boseman, koji je u karijeri već tumačio nekoliko snažnih, karizmatičnih i važnih likova. U već impresivnom glumačkom CV-ju Boseman je bio Jackie Robinson, prvi afroamerički igrač baseballa među profesionalcima, James Brown – bog funka i soula, ali i Thurgood Marshall – odvjetnik i prvi afroamerički sudac na Supreme Courtu. Ono što nas posebno iznenađuje je što Boseman ima 41 godinu, a u filmu tumači princa koji postaje kralj i godine mu se uopće ne vide.

Nakon Bosemana, krenula je lavina. Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Daniel Kaluuya, Angela Bassett, Forest Whitaker, Sterling K. Brown, Martin Freeman, Djimon Honsou, Andy Serkis… Glumački ansambl kakav ima malo koji film.

Film je premijeru u američkim kinima već doživio, a Twitter je poludio.

A čini se da se i Michael B. Jordan iskupio u superjunačkom žanru nakon kompletnog faila sa Fantastičnom četvorkom.

Marvelov film je u pitanju, nema sumnje da će zaraditi brdo novca, ali prošle godine je nekoliko filmova s naglašenim crnačkim identitetom iznenadilo na box officeu (Get Out, Girls Trip) pa je sasvim sigurno da će i taj element povezanosti s publikom igrati veliku ulogu u konačnoj računici.

Film u hrvatska kina dolazi 14. veljače – nema boljeg načina da provedeš Valentinovo solo!

TAGOVIblack panther film kino marvel ryan coogler superjunaci

Komentiraj