Film i TV

ledžend

Aside Banners

Legendarni Hayao Miyazaki napunio 80 – proslavite ga i vi uz top 5 filmova Ghibli studija

Piše , Objavljeno

Izvor fotografije: Shutterstock

Hayao Miyazaki je jedan od dva roditelja današnjeg uspješnog i svjetski poznatog Studio Ghiblija. Nedavno je slavio svoj 80. rođendan, a sigurni smo da je jedna od najdivnijih duša koje su kročile ovim svijetom. Neprestano nosi pregaču gdje god išao, kao pravi majstor, a iz njegovih izjava, ali i djela vidiš kako je dobar lik.

Kao veliki obožavatelji njegovog rada smo odlučili ponovno pogledati nekoliko Ghiblijevih najboljih naslova.

Pomislili smo: “Što ne bismo podijelili tu listu?”. Pošto nismo našli odgovor na to pitanje, nudimo vam našu totalno subjektivnu top pet Studio Ghibli listu. Nije lako izvući toliko naslova iz bogatog gotovo 36-godišnjeg opusa koji broji preko 20 naslova.

Na listi će se naći i pokoji “stariji” naslov, ali neka vas to ne brine. Ghibli ekipa od početka animira svoje uratke na razini na kojoj ni danas mnogi nisu. Kada ne bismo napisali godine pokraj naslova, vjerujemo da biste teško mogli zaključiti koji je kada nastao.

Ta činjenica nas uvijek iznova fascinira kod ovih remek djela. Sve navedene filmove osim “Grave of the Fireflies” možete pronaći na Netflixu.

5. Princess Mononoke (1997)

Još se sjećamo trenutka kada smo vidjeli ovaj film u videoteci. Počeli smo jako voljeti sve što izgleda kao anime, a ovo nas je jako zainteresiralo.

.

Princess Mononoke definitivno nije film koji bismo preporučili za obitelj s malim klincima jer kao što su i mnogi rekli, ovdje je Studio Ghibli u svom najljućem izdanju.

Obrađuje se tema koja je danas možda aktualnija, nego ikada – ljudska priroda i moralna kompleksnost strpano u kontekst globalnog onečišćenja (iako može i bez tog “prljavog” dijela).

4. Grave of the Fireflies (1988)

Ponovno uradak koji ne bismo nužno preporučili djeci zbog težine teme. Pratimo priču brata i sestre u Japanu tijekom posljednjih mjeseci Drugog svjetskog rata. Odmah na početku filma se suočavamo sa smrću njihove majke nakon čega se oni bore protiv bolesti, gladi i još gorih stvari s obzirom na to da im se svijet, kakvog su oni poznavali, raspao.

.

U procesu pisanja ovog članka smo skužili da ovaj film nije režirao Miyazaki jer je iste godine radio Totora koji je nešto niže u tekstu, ali više na listi. S obzirom da je ovo Ghiblijev film, a Ghiblija ne bi bilo bez Miyazakija – film je na listi. Sami pišemo pravila kako tipkamo, pusti nas! A i kažu da je ovo film koji najbolje prikazuje težinu rata.

Ovdje nećemo doživjeti čaroliju koju inače viđamo u “crtićima”, ali će nam teška tema kao i radnja izazvati misli i osjećaje koje rijetko koji film može…

Ukratko, plakat ćete.

3. Castle in the Sky (1986)

S tehničke strane gledano, ovo je prvi naslov koji je napravljen baš od Studio Ghibli ekipe, a da su i nosili taj naziv.

.

Pojavili su se s ovim animiranim filmom “odjednom” i začarali čitav svijet zauvijek. Vjerujemo da ćete gledajući Castle in the Sky prepoznati mnoge ideje koje kasnije možete viđati u, primjerice, Pixarovim uracima ili čak i Disneyjevim.

Razlog tome nije da je Ghibli od njih uzeo išta nego su oni itekako bili inspirirani ovim filmom. Ako nekome želite pokazati kako izgleda čaroban animirani film, pokazat ćete mu Castle in the Sky.

2. My Neighbor Totoro (1988)

Napokon naslov koji definitivno možemo preporučiti za čitavu obitelj, pogotovo ako imate male klince. Ovaj film je toliko popularan da i dan danas Ghibli prodaje Totoro merch.

.

Stvorili su jednog od najprepoznatljivijih animiranih likova ikada.

Što više reći osim da se i danas ulovimo kako pjevamo pjesmu iz odjavne špice ovog filma… Eto, toliko nas je Totoro začarao.

Daleko bolji animirani film od Snježnog kraljevstva. Totoro > Elza. Come at us, bro!

1. Spirited Away (2001)

Nedvojbeno najveći hit Ghibli studija.

Pratimo priču desetogodišnje Chihiro koja se iznenadno našla u svojoj “Zemlji čudesa”. Iako se vidi dosta idejnih sličnosti, Ghiblijeva junakinja i njena priča su nam puno draži od Alisinog lika i pustolovine.

.

Ovaj film je sve! Zastrašujuć, umirujuć, sretan, tužan, sjetan, uzbudljiv. Ghibli se ne libi (rima je slučajna) uplašiti svoje gledatelje pa makar oni bili klinci. Prikazati svoju protagonisticu kao uplašenu mladu djevojku koja ima volju unatoč strahu izgurati sve do kraja. “Hrabrost ne znači da ne bojite, nego da unatoč strahu idete to napraviti” – netko mudar.

Posjedujemo ovaj film na DVD-u i to više iz fore, nego što bismo ga gledali – eto, toliko je dobar.

TAGOVIanimacija animirani filmovi hayao miyazaki princess mononoke spirited away studio ghibli totoro